Törés a lengyel-ukrán viszonyban

2023. szeptember 25. 10:33

Egyáltalán nem magától értetődő, hogy az ukránoknak csupán az oroszokkal kapcsolatban lehetnek sérelmeik.

2023. szeptember 25. 10:33
DUDA, Andrzej; ZELENSZKIJ, Volodimir
Stier Gábor
Stier Gábor
Moszkvatér

„A harci dobok mintha halkulnának Lengyelországban. A társadalomra egyre nagyobb terhet ró az ukrán menekültek jelenléte, az ukrán gabona dömpingje súlyos veszteségeket okoz a gazdáknak, a választásokra készülő politikusok pedig egyre nehezebben tudnak egyensúlyozni a középhatalmi álmok és a valóság között.

Ezt is ajánljuk a témában

Az orosz invázió utáni lengyel-ukrán összeborulást látva a Kelet-Európával még felszínesen sem foglalkozókat ugyancsak meglepheti, hogy a két ország kapcsolata történelmileg finoman szólva is erősen terhelt. Volt itt minden, ukrán népirtástól a lakosságcserén át a kitelepítésig. A mai Ukrajna területének nagy része a történelem folyamán Lengyelországhoz tartozott, és egyáltalán nem magától értetődő, hogy az ukránoknak csupán az oroszokkal kapcsolatban lehetnek sérelmeik.

A mai Ukrajna területét a középkorban alapvetően három, a lengyel, a litván és az orosz osztotta fel egymás között, majd ebből a befolyásért folyó versenyből a litván nagyfejedelmek kiestek – az 1569-ben megkötött lublini unió értelmében a későbbi ukrán területek a litván joghatóság alól lengyel kötelékbe kerültek –, ám folytatódott a pufferzóna feletti uralomért a versenyfutás Varsó és Moszkva között. Bele-beleszóltak ebbe a versenybe előbb a svédek, majd a Habsburgok, végül egyre inkább a németek.”

Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2023. szeptember 26. 17:39
Jó a cikk, de milyen ukránokról beszél az 1600-as években? Persze, éltek ott kozákok (is), de egészen biztos, hogy nem tartották magukat ukránnak.
simonpali
2023. szeptember 25. 13:14
Konkrétan ezzel az adok kapokkal Ukrajna felosztását készítik elő. A ruszkiké lesz a Dnyeperig,,onnan nyugatra meg lengyel-nato csapatok fognak állomásozni. Utána meg megpróbálják befagyasztani a konfliktust.
Dixtroy
2023. szeptember 25. 12:19
- Figyu lengyuszok adjatok mindent oda az ukránoknak! - Ellopják, meg nekünk sincsen sok, ugyan miért? - A dicsőségért, meg tesók vagytok, meg ilyenek. - Szarunk a dicsőségre, és annyira nem vagyunk tesók se. - Akkor majd ti lesztek itt a középhatalom, oké? - Hú az jó, nyomjuk. .. - Te figyu má, amcsitesó, itt minket leszopatnak az ukránok, pedig segítettünk. - Nem baj, csak segítsétek tovább őket. - Nem látszik ez a középhatalom dolog se, ugye nem basztok át? - Mondjál arra inkább példát, hogy mikor NEM basztunk át titeket. Ugye, hogy nem tudsz!
borgia
2023. szeptember 25. 11:07
It is not even clear to whom the Ukrainians do not blame. They accuse everyone of dislike of Ukraine, but the truth is that they hate each other too – probably out of habit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!