A képviselőház megszavazta McCarthy felmentését a házelnöki tisztségből – megbénulhat az amerikai törvényhozás működése

2023. október 03. 23:06

A történelmi jelentőségű szavazás minden eddiginél világosabbá teszi a republikánus párton belüli éles ellentéteket.

2023. október 03. 23:06
Kevin McCarthy republikánus képviselő

Kevin McCarthy-t leváltották a képviselőház elnöki posztjáról, ezzel a kongresszus alsóházának történetében ő lett az első vezető, akit eltávolítottak a pozíciójából – közölte a Financial Times. Kedd délután drámai, 216-210 arányú szavazással a képviselőház támogatta a „felmentési indítványt”, amellyel McCarthy-t eltávolították a házelnöki székből. Nyolc republikánus szavazott a a házelnök ellen. 

A történelmi jelentőségű szavazás még világosabbá teszi

a republikánus párton belüli éles ellentéteket, és azzal fenyeget, hogy a működési zavarok új korszakát indítja el Washingtonban.

A képviselőház addig nem folytathat jogalkotási tevékenységet, amíg új házelnököt nem választanak.

A McCarthy elleni republikánus lázadást Matt Gaetz floridai kongresszusi képviselő vezette, aki azután döntött a lépés mellett, hogy a házelnök a hétvégén megegyezett a demokratákkal a kormány leállásának megakadályozásáról. Gaetz egyike volt azoknak a republikánusoknak, akiket feldühített McCarthy hétvégi megállapodása a demokratákkal. Az alku egy kétpárti szavazást eredményezett arról, hogy a kormány finanszírozása november közepéig a jelenlegi szinten maradjon,

miközben sok republikánus költségvetési megszorításokat sürgetett.

McCarthyt a januári 15-i szavazási fordulóban választották meg házelnöknek. A képviselőháznak most pedig új házelnököt kell választania, mielőtt a kamara elvégezheti törvényhozási feladatait.

***

Nyitókép: Mandel NGAN / AFP

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2023. október 06. 11:31
Sztem ennek Bidé nagyon nem örül..
lájkbajnok
2023. október 04. 10:02
Szétesnek a republikánusok.
Obsitos Technikus
2023. október 04. 09:30
Ott rohadjanak meg, ahol vannak..
Ízisz
2023. október 04. 08:43
Z. Tisztelettel megkérek minden jobboldali kommentelőt, hogy az új nickkel -reciproki- magából epét hányó szart, ne lájkolja és ne írjon rá senki válasz kommentet!!! Elég, ha a fajtája isteníti ezt az patkányt!!! 🤮 A Mandi megint nem fogja hónapokig törölni!!! 💯 Egyszerüen levegőnek kell nézni!!! Nem kell etetni ezt a nyomorult hazaáruló bérkommentelő prosti kurva cselédet!!!, mégha nehéz is megállni, hogy legalább virtuálisan ne vágjuk pofán!!! Ugyanis ezzel tartjuk pont életben ezt hazaáruló rohadékot és erre kapja a pénzét is a dollármédia gazdájától... 💯 Köszönöm!!! 🇭🇺🇭🇺🇭🇺💤
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!