A Pentagon a kínai atomfegyverek miatt aggódik

2023. október 20. 19:58

Ugyanakkor az Egyesült Államoknak még mindig több mint tízszer annyi robbanófeje van, mint ellenfelének.

2023. október 20. 19:58

Kína a korábbinál gyorsabban bővíti nukleáris fegyverinek arzenálját, miközben jelentősen fejleszti haditengerészetét is – fejezte ki félelmeit a Pentagon egy csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésben. Az amerikai védelmi minisztérium éves Kína katonai erejéről szóló jelentése szerint Kína májusban több mint 500 nukleáris robbanófejjel rendelkezett az arzenáljában, ami nagyjából százzal több, mint tavaly.

A Védelmi Minisztérium becslése szerint Kína 2030-ra valószínűleg megduplázza ezt a számot, több mint ezer nukleáris robbanófeje lesz. A minisztérium egyik magas rangú tisztviselője szerint a kínai nukleáris arzenálra vonatkozó legújabb adatok meghaladja a korábbi előre jelzéseket, de nem kívánt pontosabb számokat közölni. 

 „Bővítik a szárazföldi, tengeri és légi nukleáris hordozó platformjaikba, valamint a nukleáris erőik ilyen mértékű bővítéséhez szükséges infrastruktúrába” – mondta a névtelenül nyilatkozó tisztségviselő a Politiconak.

A jelentés szerint Kína valószínűleg arra fogja használni új „gyors tenyésztő” reaktorait és újrafeldolgozó létesítményeit, hogy plutóniumot állítson elő nukleáris fegyverprogramja számára, annak ellenére, hogy kínai tisztviselők nyilvánosan azt állítják, hogy ezeket a létesítményeket békés célokra szánják. Emellett Kína valószínűleg 2022-ben befejezte három új rakétasilójának építését. A jelentés szerint Kína legalább 300 új interkontinentális ballisztikus rakétasiló építését tervezi. 

Peking nukleáris készlete

még mindig sokkal kisebb, mint Oroszországé vagy az Egyesült Államoké.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet szerint januárban Oroszországnak 5889 nukleáris robbanófeje volt, az Egyesült Államoknak pedig 5244. 

Kína katonai fejlesztései nem korlátozódnak a nukleáris arzenáljára. A korábbi évekhez hasonlóan Peking folytatta haditengerészetének bővítését, ennek eredményeként a tavalyi 340-ről idén több mint 370-re nőtt a szolgálatban lévő hajók és tengeralattjárók száma Washington szerint. Kína éves védelmi költségvetése 7,1 százalékkal növekedne – jelentette be korábban a hadsereg. Ezzel együtt is az Egyesült Államok még mindig több pénzt költ – 877  milliárd dollár – hadseregére, mint a mögötte következő tíz ország együttvéve.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Luo Xiaoguang / XINHUA / Xinhua via AFP

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 30. 12:24 Szerkesztve
Az USA 1945 után egy reménysugár volt, de mára teljesen elkanászodott, egy agressziv, végtlenül önzö élösködö lett belöle, aki örökké a világ nyakán szeretne ülni és dirigálni, hogy kinek mit szabad és mit kell csinálnia. Nyilvánvaló hogy ettöl az állapottol, csak egy másik nagyhatalom tud bennünket megszabadítani. Amelyik persze eleinte rendes lesz hozzánk és egy idö után ö is elkanászodik. Ezt a folyamatot nevezik történelemnek.
2024. január 30. 12:08 Szerkesztve
Az emberiséget csak úgy lehetne megmenteni, ha biológiailag teljesen egyforma adottságú, képességü emberek születnének, azonos földrajzi és természeti adottságú vidékeken. Azaz egy óriási hangyaboly módjára élne az emberiség, komolyabb ellentétek, versenyhelyzetek nélkül. Erre nincs mód, vagy ha lenne is valaha, az már késö lenne. Be kell látnunk, hogy az intelligencia legalább annyira átok, mint áldás az emberiség számára. Ez lett az ára, az állatvilágból való kiemelkedésünknek. De vannak szélsöbal, libsi, hagymázas figurák akik majd elöbb-utóbb kitalálják, hogy ez "hangyaboly" magvalósítható, és meg is indulnak ezen az úton. Ez azonban csak egy újabb libsi baromság lesz az LMBTQ és egyéb örületek folytatásaként. Az elsö ötletük valószínüleg az lenne, hogy tiltsuk be az olimpiát, mert az generálja a toxikus versenyszellemet. A jobboldalnak ezért mindig nagyon észnél kell lennie és nem szabad engedni a libernyák örületeknek.
2024. január 30. 11:54 Szerkesztve
Ne legyenek illuzióink, háboruk mindig lesznek, amig csak az emberiség egyáltalán képes lesz háborúzni. Ez az emberi intelligenciaval szorosan együtt járó evoluciós következmény. Az intelligencia elválaszthatatlan velejárója a másokkal szembeni bizalmatlanság, erre szükség volt és van. A bizalmatlanság versengést, mások elleni szervezkedést, aknamunkát hozza magával. Ezután már csak egy lépés az ellentétek kialakulása, elmérgesedése és az emiatt periodikusan kitörö háborúk. A nagy háboruk után egy kicsit észhez tér az emberiség, jön a "Soha többé" szlogenek idöszaka. De a 3.-4. generáció idejére már megint kialakulnak az ellentétek, és minden kezdödik elölröl. Ha vannak földön kívüli intelligens lények, akkor ott is ez játszódik le. Ha az intelligens lények szaporodnak és az élethez szükséges eröforrások szükösek lesznek, akkor ez a folyamat szükségszerü minden tudatos populáció esetében. (Az intelligens kifejezést nem morális, hanem antropológia értelemben, (túlélés) használtam)
Palatin
2024. január 30. 11:45
Ha világháborúra kerül sor, az az amerikaiak büne lesz. Veszteni fog az egész emberiség, de nekik ez végleges lesz. Az USA 1945 után egy reménysugár volt, de mára teljesen elkanászodott, agressziv, végtlenül önzö élösködö lett belöle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!