Csehország visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését

2023. október 03. 12:27

Az intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek – jelentette be Petr Fiala miniszterelnök.

2023. október 03. 12:27
null

Csehország szerdától ideiglenesen visszaállítja a cseh-szlovák határ ellenőrzését az illegális migránsok számának emelkedése miatt – jelentette be Petr Fiala kormányfő az X közösségi hálón kedden délelőtt. Az intézkedés egyelőre október 13-ig lesz érvényben, esetleges meghosszabbításáról a helyzet alakulásának függvényében döntenek – tette hozzá a miniszterelnök.

Az ellenőrzések véletlenszerűek lesznek a határ egész hosszában, úgy, hogy a lehető legkevésbé korlátozzák a határforgalmat és az utasokat” – közölte Vít Rakusan belügyminiszter ugyancsak az X-en. A cseh kormány ezt a lépését egyeztette Lengyelországgal, amely keddtől hasonló intézkedéseket foganatosított a lengyel-szlovák határon – szögezte le a miniszterelnök. Csehország tavaly szeptembertől idén február elejéig már ellenőrizte a szlovák határt a migránsok megnövekedett száma miatt. Miután a helyzet normalizálódott, az intézkedést, amely komoly bírálatokat váltott ki a szlovák kormány részéről, Prága megszüntette.

„Az Európai Unióba tartó illegális migránsok száma ismét növekszik. Nem becsülhetjük alá a helyzetet, ezért azonnal reagálunk. Az ellenőrzéseknek köszönhetően meg tudjuk erősíteni polgáraink biztonságát” – olvasható Petr Fiala bejegyzésében. Vít Rakusan megerősítette, hogy az ügyben hétfőn tárgyalt és egyeztetett Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszterrel. Szerinte a cseh hatóságok kapcsolatban vannak a szlovák, az osztrák és a német partnerekkel is. A cseh-szlovák határon 27 határátkelő van, közülük 17 közúti, hét vasúti, három pedig folyami határátkelő – közölte a cseh belügy.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2023. október 03. 19:10
A csehszlovák nép szétválasztja önmagát. Ezt a törekvést a Trianon palotában miért nem közölték? Meg azt, hogy Kárpátalját is fölöslegesen adják oda nekik.
akkor ki
2023. október 03. 18:56
Benesék! El a kezekkel az erdeinktől!!!!
Akitlosz
2023. október 03. 15:38
Véletlenszerű ellenőrzés nem rendes ellenőrzés.
need-info
2023. október 03. 15:25
Látszat cselekedet...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!