Financial Times: Jöhetnek az EU-s pénzek Magyarországra, ha hozzájárulunk Ukrajna támogatásához

2023. október 03. 09:26

A brit lap uniós forrásokra hivatkozva ír a lehetséges dealről.

2023. október 03. 09:26
null

Az Európai Bizottság arra készül, hogy több milliárd eurónyi, jelenleg a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt befagyasztott uniós forrást szabadítson fel Magyarország számára, és ezzel Budapest támogatását is megszerezze a blokk költségvetésének növeléséhez és az Ukrajnának nyújtott jelentős pénzügyi támogatáshoz – írja a Financial Times.

A brit lap szerint ez győzELmet jelentene Orbán Viktor számára, aki korábban többször hangoztatta: addig nem járul hozzá az uniós költségvetés növeléséhez, amíg Magyarország hozzáférését blokkolják.

A cikkből kiderül: 13 milliárd euró EU-s forrást kívánnak feloldani november végéig. Erről három, a tárgyalásokról tájékozott tisztviselő beszélt a Financial Timesnak.  Ismert: az Európai Unió 2022 decemberében fagyaszotta be a Magyarországnak járó 2 milliárd eurós kohéziós forrást jogállamisági aggályokra hivatkozva. Hazánk azonban májusban teljesítette a legfőbb brüsszeli követelést, az igazságügy megreformálását.

Nyitókép: Daniel Karmann / DPA / AFP

 

Összesen 312 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vamonos
2023. október 25. 02:59
Van ezzel az egésszel egy kis probléma. A media cikkezik róla, de az EU nem nyilatkozik. Sőt, az első ilyen cikknél Ursula határozottan tagadta. Most akkor ki hazudik? És úgy egyáltán, mi a céljuk vele?
Hohokam
2023. október 24. 20:31
Nem. Mennyiért adtuk volna fel Eger várát?
csapláros
2023. október 04. 09:55
..."A brit lap szerint ez győzelmet jelentene Orbán Viktor számára,"... A faszt jelenten győzelmet. Nem kéne egy népet hülyének nézni. Orbán is tudja, hogy ha belemenne a ZSAROLÁSBA, akkor az a kormány VERESÉGÉT jelentené. Különben Petőfi már csaknem 200 éve megénekelt a Farkasok dalát: ..."Fázunk és éhezünk S átlőve oldalunk, Részünk minden nyomor...De szabadok vagyunk! "... Eb ura Fakó! Ugocsa non Coronat! Olyan körülmények között, hogy amíg nem kell hozzányúlni a népjóléti intézkedésekhez, addig az Unió kinyalhatja... A államháztartási hiányhoz meg számítsák hozzá az azt csökkentő ki nem fizetett támogatást, ha már náluk a tartózkodás is IGEN-nek számit...
B_kanya
2023. október 04. 09:35
"Tommaso 2023. október 03. 15:15 Az EU inkább most azon dolgozik, hogy megszüntesse az egy ország vétót." Csak az a baj, hogy az alapszerződés módosítását BÁRMELY ország vétózhatja. Magyarország is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!