Financial Times: Lengyelországban újra megnyílik a liberális demokráciához vezető út

2023. október 18. 13:06

A lap vezércikke szerint „elkerülhető lesz egy bomlasztó euroszkeptikus blokk létrehozása Közép-Európában”.

2023. október 18. 13:06

A Financial Times a lengyel választásokról írt vezércikkében. Megjegyezték, a vasárnapi lengyelországi parlamenti választásokon a mintegy 73 százalékos részvételi arány még az 1989-eshez képest is 10 százalékponttal magasabb volt.

Azzal folytatták, hogy első eredmények szerint a Polgári Platform és két másik párt többséget alkothat, ami fordulópontot jelenthet. A cikk szerzője szerint „a választások esélyt adnak arra, hogy Lengyelország megfordítsa a Jog és Igazságosság (PiS) párt által nyolc éve tartó, illiberalizmusba csúszást”

A Financial Times arra is felhívta a figyelmet, hogy „ha az ellenzék megtalálja a kormányzáshoz vezető utat, 

az eredmény olvadást hozhat Varsó és Brüsszel között. 

Hozzátették, hogy „a Fidesz magyarországi dominanciája és a múlt havi szlovákiai választásokon aratott populista győzelem ellenére elkerülhető lesz egy bomlasztó euroszkeptikus blokk létrehozása Közép-Európában”

Tusk kormánya visszafordíthatná a PiS reformjait

A cikkben megjegyezték, hogy belföldön egy Tusk vezette kormány elkezdhetné visszafordítani a PiS reformjait, amelyek „aláásták a demokratikus fékek és ellensúlyok és az igazságszolgáltatás függetlenségét”. Ez pedig idővel 35 milliárd eurónyi elakadt uniós forrást szabadíthat fel, ami fellendítheti a gazdaságot és az államháztartást – fogalmaztak.

Ezt is ajánljuk a témában

A Financial Times arra is kitért, hogy az új kormány gyorsan megkezdheti az előző vezetés „csókosainak” leváltását a köztévénél, más intézményeknél, illetve az állami vállalatoknál.

Azonban hangsúlyozták, hogy Tuskéknak „nem szabad a saját lakájaikat kineveznie a helyükbe. Ha helyre akarják állítani az ország jogállami tekintélyét, 

nem alkalmazhatnak olyan módszereket, amelyek súrolják a törvényesség határát.”

„Ezen felül számot kell vetnie azzal, hogy a társadalom végletesen megosztott. A sikert messze nem lehet biztosra venni. De ha simán megy a hatalom átadás-átvétel, akkor az önmagában azt jelzi, hogy a lengyel demokrácia erősebb, mint ahogy azt sok kétkedő állította” – írta a lap.

Nyitókép: STRINGER / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

 

 

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 27. 19:49
Győztek a fiatalok,és a városi írástudók… Gratulálok,Lengyelország,és irigykedek…❤️👏👏❤️
Ma is bukik a Zorbán...
2023. október 21. 20:32
Sajnos ez igaz, Európának lényegében vége van, győzött a bolsevista aljasság. Innentől kezdve kiteljesedik a bolsevista terror, a hazugság és gyűlölködés fogja uralni Európát.
Bastyaelvtars
2023. október 20. 11:02
De jó ilyen cikket olvasni. Reméljük mielőbb ugyanezt Mo rol is leírja a financial Times
KBA98
2023. október 18. 17:05
A lengyelek nagyon szégyellhetik magukat! Majd ha megérkezik az első migráns gyilkos csapat akkor már késő lesz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!