Isten óvja Lengyelországot!

2023. október 18. 21:44

2023. október 18. 21:44
Szikra Levente
Szikra Levente

Véget ért a stabil lengyel kormányok ideje. Bár e sorok írásakor még nem teljes a lengyel parlamenti választás eredményének feldolgozottsága, a számlálás eddigi adatai az exit poll felméréseket erősítik meg, így a legfontosabb következtetések levonásának nincs akadálya. A választás első helyezettje minden kétséget kizáróan az eddig kormányzó, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS), de megnyílhat az út a vesztesek koalíciója előtt. Sem a Jog és Igazságosság, sem a liberális jobbközép Polgári Platform (PO) nem szerzett többséget, így bárki alakít kormányt, a kisebb pártok támogatására szorul majd. E pillanatban úgy tűnik, hogy az ellenzék szivárványkoalíciójának erre sokkal nagyobb esélye van, mint a konzervatívoknak.

A globalisták és nemzetiek meccse tehát 1-1, ha azt nézzük, hogy Magyarországon csúfos kudarc zárta, Lengyelországban pedig sajnálatos siker koronázhatja a globalista és föderalista szervezetek kísérleteit. Ne legyen kétségünk ugyanis: minden követ megmozgattak azért, hogy a nemzeti konzervatív kormány biztosította stabilitást töredezett parlament és sokpárti koalíció váltsa fel. Az ő céljukhoz már az is elegendő, hogy koalíciós kényszer uralja a belpolitikát, hiszen a gyenge és sokfelé tartó kormány nincs abban a helyzetben, hogy hatékonyan képviselje a nemzeti érdekeket. Lehet persze mondani, hogy az eddigi lengyel kormányban is sok párt vett részt, de mégiscsak egy tömböt alkotó, a világot azonos alapról szemlélő politikai erőkből áll az országot nyolc éve irányító szövetség. Az az összetételtől függetlenül egészen biztos, hogy az új kormány nem ilyen lesz.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. október 19. 16:12
Így van,Isten óvja Lengyelországot,és felszabadította a PIS uralma alól! :)
Mich99
2023. október 19. 08:42
Orbán tudott egy nagy koalíciót és aztán egy nagy és erős pártot építeni. A PiS nem tudott, és bár győzött, de egyedül maradt. Ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!