Itt a nagy bejelentés: a Wizz Air-vezér elárulta, mi lett az Ukrajnában ragadt gépek sorsa

2023. október 09. 11:25

A Wizz Air négy Ukrajnában ragadt gépéből kettőt végleg elveszített – többek között erről beszélt a mértékadó olasz lapnak adott interjújában Váradi József vezérigazgató. Hozzátette, egy kijevi gép kimentésére még van esély, és arra is határozottan reagált, hogy mit gondol a Ryanair első emberének nagyképű nyilatkozatáról.

2023. október 09. 11:25

A Lvivben rekedt gépet sikerült megmentenünk. A Kijevben lévő háromból kettő végleg elveszett, csak a hajtóműveket tudtuk átcsempészni Lengyelországba. Még egy maradt, ráadásul jó állapotban, de egyelőre nem tudjuk kihozni az országból

– árulta el Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a szomszédban dúló háború kitörésekor Ukrajnában ragadt repülőgépekkel kapcsolatban.

A magyar hátterű fapados légitársaság Lvivben állomásozó Airbus A320-asa fél évvel a harcok kezdete után landolt biztonságban a lengyelországi Katowicében, ám a három Kijevben parkoló gép esetében eddig csak arról lehetett tudni, hogy dolgoznak a kimentésükön, ám a háborús körülményeket figyelembe véve nincs a kezükben az irányítás.

Váradi József a Corriere Della Serának tehát megerősítette,

a négyből két A320-ast elveszített a légitársaság,

az egyik sorsa pedig még bizonytalan.

A vezérigazgató arról is beszélt az interjúban, hogy biztosan kártérítést kell fizetnie a Pratt & Whitneynek, miután a 2015 és 2021 között elkészült hajtóműveknél biztonsági kockázat vetődött fel, ezért mind az 1200 egységet külön-külön ellenőrizni kell. A folyamat darabonként akár 60 napig is eltarthat, így jövő szeptemberig időről időre kiesnek majd gépek a Wizz Air egyébként is feszített menetrendjéből.

Ezt is ajánljuk a témában

Váradi Józsefet arról is kérdezték, mi a véleménye Michael O'Leary Ryanair-vezér szavairól, aki azt mondta, csak oda érdemes repülni, ahol nincs jelen a Ryanair, és azonnal elengedni ezeket az útvonalakat, ha megjelenik az ír fapados.

Nyilvánvalóan baromságokat beszél. Ha csak az olaszországi hálózatunkat nézzük meg, az útvonalak felében van átfedés a Ryanairrel. Igazi versenytársai vagyunk

– felelte a Wizz Air első embere.

FRISSÍTÉS:

Cikkünk megjelenését követően a Wizz Air jelezte, az Ukrajnában ragadt négy Airbus A320-as utasszállítója közül a Lvivben tartózkodót sikerült kimentenie, amelyet egy teljeskörű átvizsgálást követően a légitársaság újra üzemeltet jelenleg is. A három továbbra is Ukrajnában lévő gépek közül kettőről sikerült kimenteni a hajtóműveket, amelyeket a légitársaság jelenleg is üzemelő gépekre szerelt rá. A reakció szerint téves információ, hogy a Wizz Air elvesztette utasszállítóit, a gépek sértetlenül, ép állapotban vannak jelenleg is, és a légitársaság kész újra üzembe állítani őket, amint lesz erre lehetőség.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Balázs Attila

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. október 10. 12:28
https://iho.hu/hirek/kijevben-rekedt-wizz-gepek-kockazatos-lenne-kilopakodni Egy évvel ezelőtti cikk, a magyarázattal.
lendvaiildiko
2023. október 10. 09:43
Elensky és az oligarchák a fegyverekkel együtt eladták a gépeket is. Pedig a nekünk járó pénzből, a zunió pénzéből és a zusa pénzéből vett fegyvereket, eszközöket a gaz Putyin és a reakciós Oroszország elleni hősi honvédő háború céljaira kapták. Az elmebetegnek látszó Biden apó pedig dörzsöli kezeit. Egyet fizettem, kettőt, hármat, négyet kaptam. Világégést Ukrajnában, Oroszországban, Izraelben, Palesztinában, bónuszként ott van meg Hegyi Karabah, Azerbajdzsán, Koszovó, délről a migráns attackok, a Szahel-övezet... Ajvé, ez már nem a III. Világháború, csak mi még nem is tudunk róla????
nemecsek-3
2023. október 09. 14:58
Lehet ekézni Váradit fotelből cigarettacsikket morzsolgatva, de mindjárt más lesz a mindentudás, ha utána kellene csinálni. Gondolom már a napi 12 óra melónál elbukik náluk az ügy, és azt sem hagynám figyelmem kívül, hogy mégiscsak megadta a lehetőséget, hogy még a kritizáló proliknak is kiteljen évente egy egyiptomi repülőjegy. Egyiket társaság sem a kedvencem, a rájenernél a tulaj a legfapadosabb, de utána mindkét esetben az utazóközönség következik, aztán majd jöhet az ilyen meg olyan barom Váradi..... vagy aki mondja
letsgobrandon-2
2023. október 09. 13:00
majd azokat is eladják a hamasznak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!