Meddig támogatja Amerika Ukrajnát?

2023. október 04. 10:17

Az amerikai támogatás kulcsfontosságú Ukrajna számára az oroszok elleni harcban. A Biden-adminisztráció ugyan elkötelezte magát az ukránok mellett, azonban a költségvetési vita rámutatott: még a demokratáknak sem annyira fontos Ukrajna támogatása, hogy ezért leálljon az amerikai kormányzat.

2023. október 04. 10:17
Rally for Ukraine on first anniversary of war
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

A jelenlegi demokrata kormányzat 2022 februárja óta teljes mellszélességgel beállt az ukrán ügy mögé. Dollármilliárdokat, modern fegyvereket, diplomáciai segítséget adtak az országnak. Bár voltak ellenző hangok a pártban, 

a republikánusok szintén minden jelentős támogatáscsomagot megszavaztak,

és a párt vezetése legalább olyan határozottan támogatja Ukrajnát, mint Biden. 

Mára azonban az amerikai szavazóbázis kezdeti lelkesedése, amely demonstrációkban és zászlókitűzésben nyilvánult meg, lelohadt, és a jövő évi választás miatt, ezt a politikusok is kénytelenek lesznek figyelembe venni.

Szeptemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonban járt, amely során mindkét párt vezetése biztosította őt a támogatásukról. Az ukrán elnök Mitch McConnellel a republikánusok szenátusi vezetőjével is találkozott. A veterán politikus egy nyilatkozatban megerősítette a párt támogatását az ukrán ügy iránt: „Kockáztatva, hogy ismétlem magam, 

az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás nem jótékonyság. Ez befektetés a saját közvetlen érdekeinkbe

 – nem utolsósorban azért, mert Oroszország katonai erejének csökkentése segít elrettenteni elsődleges stratégiai ellenfelünket: Kínát.”

Republikánus ellenzék

A republikánus vezetés határozott kiállása ellenére, a párton belül egyre hangosabb egy csoport, amely szkeptikus a kelet-európai szerepvállalással kapcsolatosan. Már a 2022-es félidős választások kapcsán felmerült: ha a republikánusok többségbe kerülnek a Kongresszus mindkét házában, az Ukrajnának juttatott támogatások jelentősen csökkenhetnek. A republikánusok azonban a vártnál rosszabb eredményt értek el a szavazáson, és csak egy enyhe többséggel tudták megnyerni a képviselőházat, míg a szenátus demokrata kézen maradt. Az elmúlt egy évben egyelőre az ellenző hangoktól függetlenül

minden fontosabb támogatást megszavaztak a republikánusok a képviselőházban.

A szeptembert a költségvetés elfogadása körüli vita uralta, amelyben az ukrán támogatás kérdése is szerepet kapott. Mint ismeretes az amerikai Kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé vált a kormányzati intézmények részleges leállása. Azonban ebbe az átmeneti költségvetésbe Joe Biden elnök és a demokraták egy fontos pontja nem került be: az ukránokat támogató újabb csomag. 

Ráadásul a demokraták sem állították meg az ideiglenes költségvetést az ukrán támogatásra hivatkozva, és Biden is aláírta. Egyes kommentátorok szerint politikailag a szavazókkal szemben nehéz lett volna megmagyarázni, hogy a kormányzati intézmények a további ukrán segítség miatt állnak. Az ukrán támogatásról várhatóan egy külön törvénytervezetben fognak szavazni. 

A rendes költségvetés elfogadását egy republikánus belháború akadályozza. Kevin McCarthy a képviselőház ex-házelnöke már több alkalommal sikeres tárgyalást folytatott a demokratákkal és Bidennel, azonban a republikánus párton belüli Matt Gaetz vezette kb 90 főt számláló kisebbség kigáncsolta ezeket a tervezeteket. Gaetz hírhedten rossz viszonyban van a republikánus házelnökkel, és kedden sikeresen kiszavaztatta őt a posztjáról. 

Gaetz azzal vádolta meg McCarthy-t, hogy „titkos megegyezést” kötött a Fehér Házzal az ukrán támogatásokkal kapcsolatosan, 

amit azonban a politikus tagadott. Az új házelnökről október 11-én fognak szavazni. 

Tényleg lanyhulna a támogatás?

A washingtoni székhelyű amerikai lapok, az elmúlt hónapokban már cikkeztek arról, hogy Ukrajna ellentámadási sikereinek elmaradása, sok amerikai képviselőt elbizonytalanított. Mint egy, az Axiosnak nyilatkozó republikánus tanácsadó augusztusban elmondta: nemcsak a Gaetz vezette „szabadság frakció” az, aki nem akarja tovább növelni a támogatásokat. 

Joe Biden augusztusban felszólította a Kongresszust, hogy további 24 milliárd dollárral támogassák az ukránok háborús törekvéseit. Ekkor a Fehér Ház azt nyilatkozta: a republikánusok meg fogják szavazni az Ukrajnát támogató újabb csomagot. Azonban a republikánus oldalon egyre nőttek a kétkedő hangok. 

Az ideiglenes költségvetés elfogadását követően több cikk született arról, hogy az Amerika vezette ukránbarát koalíció megrendülhet. Többen rámutattak: ahogy halad előre a háború az amerikaiak elbizonytalanodhatnak az ukrán győzelemben. 

Az amerikai tudatban a „végtelen háború”  a lehető legrosszabb kimenetel. 

Éppen ezért a sok beszéd az elhúzódó vagy hosszú háborúról negatívan hathat az amerikaiakra, akik szinte minden választáskor azt kérik az elnökjelöltektől, hogy ne menjenek bele értelmetlen „végtelen háborúkba”. A szavazóknak így nehéz lenne eladni, hogy akkor is támogassa Amerika Ukrajnát, ha „hosszú háborúra” van kilátás. 

Minden szkeptikus hang ellenére van rá esély, hogy a Joe Biden által kért támogatás a viták ellenére is elfogadásra kerülhet (akár részlegesen), ugyanis jelenleg a republikánusokon belüli ellenzők valószínűleg túl kevesen vannak ahhoz, hogy elgáncsolják a támogatást. 

A nagy kérdés a 2024-es választás lehet, addig azonban meg van arra a módja a Biden-adminisztrációnak, hogy továbbra is nagy támogatásokat juttasson Ukrajnának. Egyes vélemények szerint Joe Bidennek az állna érdekében, hogy még a jövő évi választások előtt segítsen lezárni a háborút. Amennyiben erre nem kerül sor, és esetleg republikánus elnökjelölt győzne, az esetleg hozhat változást. A kulcs azonban az lesz, hogy a szavazók miként értékelik azokat képviselőiket és szenátorokat, akik Ukrajna támogatása mellett vagy az ellen döntöttek.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: NurPhoto via AFP

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. október 04. 17:18
Ők már unják ezért a szolgáit az európai vezetőket utasítja, hogy beledöglésükig fizessék az ukránokat. Két legyet egy csapásra....
Nasi12
2023. október 04. 15:50
Az utolsó ukránig. Aztán tovább az utolsó nigériaiig. De az nagyon elhúzódhat.
pipa89
2023. október 04. 14:33
Meddig támogatja az USA Ukrajnát? 1xű a válasz: addig, míg az EU-val nem sikerül átvetetni a források biztosítását, azaz az európai 420 milliós népességgel nem tudják kifizettetni, finanszíroztatni. Mammon tornyaiban mindent szépen elterveztek: Migráció, WHO-uralom, digitális pénz, kötelező, méregdrága elektromos autó, megfizethetetlen életfeltételek, mesterségesen drágított energia és élelmiszerárakkal, nemzetállamokat és népeket lerohasztó kamatos kamatú Ukrajnának felvett hitellel.
pollip
2023. október 04. 13:19
Biden azt ígérte, hogy az USA addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Gondolom, Biden nem hazudik:-)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!