Spin-autokrata: új fogalmat talált Orbánra és Kaczynskira a Der Standard

2023. október 03. 11:25

Az osztrák lapban megjelent véleménycikk szerint a lengyel és magyar jobboldali populistáknak elég sokáig sikerült becsapniuk az Európai Uniót ahhoz, hogy újjáépítsék a nemzeti intézményeket és uralmuk megszilárdítása érdekében személyzetet cseréljenek.

2023. október 03. 11:25
null

A Der Standard online felületén Jan-Werner Müller, a Princeton Egyetem politológia professzora közölt véleménycikket a demokrácia nemzetközi szerepéről és lehetőségeiről. A szerző úgy fogalmazott: a lengyel és magyar jobboldali populistáknak elég sokáig sikerült becsapniuk az Európai Uniót ahhoz, hogy újjáépítsék a nemzeti intézményeket és uralmuk megszilárdítása érdekében személyzetet cseréljenek. Bár ezt a kárt nem lehetetlen helyrehozni, napról napra egyre nehezebbé válik. 

A szerző szerint a „demokrácia eróziója” kifejezéshez hasonlóan a „visszacsúszás” is azt sugallja, hogy valamiféle tévedésről vagy akár szinte természetes folyamatról van szó. Sok feltörekvő autoriter politikus azonban tervszerűen cselekszik, és a terv gyakran másoktól másolt elemeket tartalmaz. Miután Orbán Viktor bemutatta, hogyan tudja megtéveszteni az EU-t, és az időt húzva megszilárdítani önkényuralmát, mások is könnyen követhették példáját – ahogy a lengyel kormánypárt is tette. A szerző egy relatíve új fogalmat is bevezet Orbán és Kaczynski jellemzésére: a spin-autokratát. A kifejezés valószínűleg Szergej Gurijev orosz politológus spin diktátor fogalmának finomított változata.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. október 07. 05:41
"a lengyel és magyar jobboldali populistáknak elég sokáig sikerült becsapniuk az Európai Uniót ahhoz, hogy újjáépítsék a nemzeti intézményeket és uralmuk megszilárdítása érdekében személyzetet cseréljenek. Bár ezt a kárt nem lehetetlen helyrehozni, napról napra egyre nehezebbé válik. " Ezek olvassák is magukat, vagy elég írni? Mit kellett volna erősíteni? Az ő uralmukat? Milyen kárt baszki?
balbako_
2023. október 06. 17:44
Kit csaptak be azzal, hogy újjáépítsék a nemzeti intézményeket? Miféle szerződés tiltja a nemzeti intézmények fenntartását? Döbbenetes vallomás az unió aljasságáról!
istvanpeter
2023. október 04. 11:22
No csak, már a kvantummechanika is bekerült a politikai szótárba! Viszont, aki ilyen baromságokat és rágalmakat szór Magyarországra, az egy strukturális pulzáló nagy marha.
Lajoss
2023. október 03. 17:42
Óriási különbség,hogy a Kaczynski nem lop,és gyűlöli az oroszokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!