A túszok, akikről senki nem beszél: ázsiai munkásokat is fogva tart a Hamász

2023. november 20. 16:43

Az október 7-ei mészárlás során a palesztin terroristák nem tettek különbséget zsidó és muszlim, izraeli és külföldi között, hanem megöltek mindenkit, aki szembe jött velük. Így történhetett, hogy jelenleg is több ázsiai túszt tartanak fogva Gázában, akik valóban elmondhatják: rosszkor voltak rossz helyen.

2023. november 20. 16:43
null

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai egyre mélyebben hatolnak be a Gázai övezetbe. Az elmúlt héten elfoglalták a Shifa kórházat (és környékét), ahol a kamerák átvizsgálását követően kiderült: egy ponton legalább három túszt tartottak fogva az intézményben. Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta: a Hamász terroristái meggyilkoltak egy fiatal izraeli katonalányt a kórházban. 

A JNS arról számolt be, hogy a biztonsági kamerák videofelvételei alapján megállapították: október 7-én egy nepáli és egy thai túszt is elrejtettek a kórházban. 

„A bizonyítékokat, amelyeket meg fogok osztani, Izrael diplomáciai csatornákon keresztül elküldte a túszok országainak... 

A Hamász túszokat rejtegetett és túszokat gyilkolt a Shifa kórházban. 

A Hamász alagutakat épített a kórházak alatt” – mondta Hagari. Ezután olyan felvételeket mutatott be, amelyeken a Hamász terroristái két nem izraeli foglyot visznek be katonai dzsippel a kórházba. „Még nem találtuk meg ezeket a túszokat, és nem mentettük ki őket” – jegyezte meg.

A felvételek újra felhívták a figyelmet arra, hogy nemcsak izraeli civileket rabolt el a palesztin terrorszervezet, 

hanem Izraelben dolgozó vendégmunkásokat is. 

Több mint 240 embert raboltak el október 7-én az Izraelbe beáramló terroristák és az őket kísérő civilek. Ezek között 24 thai állampolgár van és legalább egy nepáli diák. 

Tanulni jöttek

Október 7-én 50 nepáli diák tartózkodott az Alumim kibucban, amely 4 kilométerre található a gázai határtól. Mikor a Hamász megtámadta a kibucot, elsőként a diákokat találták meg, akik avokádó és paradicsom termesztését tanulták Izraelben. A diákok közül 10 embert gyilkoltak meg és sokakat megsebesítettek. 

A Guardiannek nyilatkozó nepáli túlélők elmondták: amikor meghallották a rakétákat, azonnal átfutottak az óvóhelyre, ott találtak rájuk a terroristák. Egy fiatal elmesélte, hogy 

hiába kezdtek kiabálni, hogy ők nepáliak, a támadók kézigránátokat dobtak a bunkerbe és lőni kezdték őket. 

Dhanbahadur Chaudhari túlélte a támadást. A brit lapnak elmondta: „A repesz engem is eltalált. Amikor felébredtem, csupa vér voltam, és láttam, hogy a barátaim halottak vagy sebesültek körülöttem. Az egyik barátomnak nem volt lába, egy másiknak nem volt keze. A barátaim holttestei ott voltak a bunker ajtajában.” A fiatal nepáli elmondta, mivel az IDF csapatai csak este érkeztek meg, a súlyos sebesültek elvéreztek. 

A lap leírása szerint a nepáli lakosság megdöbbent,

 az Izraelben dolgozó fiatalok rokonai nem is sejtették, hogy ilyen veszélyes helyre küldték a fiaikat. 

Az elrabolt nepáli diákról most először érkezett hivatalos hír. 

Thai munkások

Különösen súlyosan érintette Thaiföldet a támadás. Izraelben 30 ezer thai vendégmunkás dolgozik, akik többsége elsősorban mezőgazdasági munkákat végez. Október 7-én 39 thait gyilkolt meg a Hamász és 19-et megsebesített. Jelenleg 25 thai civilt tartanak fogva a Gázai-övezetben. 

A támadást követően több nagy tüntetést is tartottak Thaiföldön, amelyeken a tüntetők azt követelték, hogy Izrael fejezze be Gáza bombázását. A thai vezetés eddig igyekezett semleges pozíciót felvenni a konfliktusban. 

Eddig a thai diplomaták nem tudták elérni, hogy a Hamász elengedje a 25 túszt.

A Times of Israel értesülései szerint november elején a thai külügyminiszter Katarba utazott, hogy ott az irániakkal tárgyaljon a thai foglyok szabadon bocsájtásáról. 

A 26 éves Natthaporn Onkaew is a túszok között van. A szülei a Reutersnek elmondták: felismerték a fiukat a Hamász egyik fotóján. A férfi édesapja hozzátette: a fia farmerként dolgozott Izraelben. Amikor utoljára beszéltek vele, éppen focizni indult a barátaival. „Engedjék el a fiamat. Nem tudok mást mondani. Nem tudunk semmit. Segítsenek, hogy minél hamarabb szabadon engedjék a túszokat. Csak ennyit üzenek a thai kormánynak” – mondta Onkaew édesapja még októberben. 

A múlt héten Lepong Syed thai politikus azt állította, a Hamász arról biztosította a thai kormányt, hogy a thai túszok „biztonságban” vannak. Syed hozzátette: azt az információt kapták, hogy akkor szabadulhatnak ki a túszaik, ha Izrael tűzszünetet köt a Hamásszal. 

Nyitókép: Az október 7-ei támadás thai sebesültjei hazaérkeznek/ AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2023. november 20. 20:32
Kurvára leszarom a túszhíreket amég a zsidók minden nap többszörannyi palesztint mészárol le, aztán indokolja az egészet pár rozsdás AK-val egy MR gép mellett (képtelen hely) meg egy 80 méteres 40-es években épült légópincére.
0123456789-2
2023. november 20. 19:58
A HamaSS Izraelben több, mint 200 arabot is meggyilkolt, sokat elvitt túszként.
0123456789-2
2023. november 20. 19:55
A HamaSS-szal úgy kell eljárni, mint a pestises patkányokkal.
alexandrosz-2
2023. november 20. 19:30
Szar zsidó propaganda. Hazug is, aljas is, szánalmas is. Pont, mint a zsidó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!