„A világ kiállt Ukrajna népéért, most tegye ugyanezt Palesztina népéért”

2023. november 09. 10:25

Ukrán szolidaritási nyilatkozat a palesztin nép mellett.

2023. november 09. 10:25
null
Ukrajnai-palesztin szolidaritási csoport
Mérce

„Mi, ukrán kutatók, művészek, politikai és munkaügyi aktivisták, a civil társadalom tagjai, szolidárisak vagyunk Palesztina népével, amely 75 éve él alávetetten és áll ellen az izraeli katonai megszállásnak, elkülönítésnek, gyarmatosító telepes erőszaknak, etnikai tisztogatásnak, földtől való megfosztásnak és apartheidnek. Ezt a levelet mint nép írjuk a népnek. Az uralkodó kormányzati retorika, de még azoké a csoportoké is, amelyek támogatják az ukrajnaiakat és palesztinokat, gyakran falakat hoz létre. Levelünkkel e megosztottság ellen lépünk fel, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat mindazokkal, akiket elnyomnak, és akik a szabadságért küzdenek.

A szabadság, az emberi jogok, a demokrácia és a társadalmi igazságosság mellett elkötelezett aktivistákként – miközben messzemenően tisztában vagyunk a hatalmi különbségekkel –határozottan elítéljük a civil lakosság elleni támadásokat – legyen szó akár a Hamász által megtámadott izraeliekről, akár az izraeli megszálló erők vagy a fegyveres telepes bandák által megtámadott palesztinokról.

A civilek szándékos célba vétele háborús bűntett. Ám ez semmilyen módon nem igazolja a palesztin nép kollektív büntetését, Gáza összes lakójának azonosítását a Hamásszal, illetve a „terrorista” szó különbségtétel nélküli használatát a palesztin ellenállás egészére. Nem igazolja a fennálló megszállás folytatását sem. Ahogy számos ENSZ határozat fogalmazott: nem lesz tartós béke anélkül, hogy igazságot szolgáltatnának a palesztin népnek.”

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thorin-2
2023. november 10. 17:57
Egy hónapja viccként írtam, hogy mennek majd leopárdok a zsidók ellen 'hősként' védekező filiszteusoknak, lehet, hamarosan valósággá válik, pedig viccnek is durva volt...
nyúlgerinc
2023. november 10. 17:39
Kedves Mérce, melyik világ (állt ki Ukrajna mellett)?
Aerion
2023. november 10. 13:25
„Mi, ukrán kutatók, művészek, politikai és munkaügyi aktivisták, a civil társadalom tagjai, szolidárisak vagyunk Palesztina népével, amely 75 éve él alávetetten és áll ellen az izraeli katonai megszállásnak, elkülönítésnek, gyarmatosító telepes erőszaknak, etnikai tisztogatásnak, földtől való megfosztásnak és apartheidnek. ------------------ Erről a közlésről eszembe jutott Wladislaw Sziplman életrajzi könyve, a Zongorista. Az 1944-es varsói felkelés leverői között ott voltak az SS kötelékében harcoló ukrán nácik. Rengetegszer említi őket a könyvben. Úgy tűnik, azóta se változott semmi.
zsolt196969
2023. november 10. 05:31
A zsidók ellen. Akik traumában a vannak a 2 világháború óta. 18 millió áldozat mind zsidó volt. Pont.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!