Andrzej Duda beiktatta Mateusz Morawiecki új kormányát

2023. november 27. 18:57

A választáson a Morawieckit jelölő párt, a PiS szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Az új kormányfő két héten belül kér bizalmat a parlamenttől.

2023. november 27. 18:57
DUDA, Andrzej; MORAWIECKI, Mateusz

Beiktatta hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki új kormányát, a miniszterelnöknek két héten belül kell bizalmat kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult alsóháztól (szejm) kabinetje hivatalba lépéséhez.

A varsói államfői palotában rendezett ünnepségen Andrzej Duda hangsúlyozta: Morawiecki kabinetjének beiktatásával eleget tett a lengyel szokásjognak, mely szerint a legjobb választási eredményt elérő frakció jelöltje kap elsőként kormányalakítási megbízást. Megerősítette: 

a kormányfő tárgyalásokat folytat a parlamenti pártok támogatásáról.

A választásokon a Morawieckit jelölő párt, a 2015 óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) szerezte a legtöbb, 194 mandátumot a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. Az új kormányfő a lengyel alkotmány értelmében két héten belül mond programbeszédet, és kér bizalmat a parlamenttől.

(MTI)

Nyitókép: A 2017. december 8-án készült képen Andrzej Duda lengyel államfő (b) kormányalakítással bízza meg a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetése által jelölt Mateusz Morawiecki eddigi kormányfőhelyettest. MTI/AP/Alik Keplicz

 


 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2023. november 29. 16:18
Szánalmas időhúzás…
catalina11
2023. november 28. 15:38
Ugyanis Tusk már jelezte neki, hogy összeállt a hárompárti koaliciója, aminek 54%-a van a Parlamentben." Tommaso, ez nem "jelzésre" megy...
Tommaso
2023. november 27. 22:44
Andrzej Duda méltatlanná vált az államfői posztra, le kellene mondani. Normális demokratikus országokban a közt. elnöknek a megválasztása pillanatában el kell felejtenie, hogy melyik párt jelölte, mert ettől kezdve ő minden (lengyel) állampolgár államfője. Duda azonban félrehúz. Annak a PiS-is politikusnak adott kormánymegbizást, aki képtelen lesz parlamenti többséget szerezni. Ezzel az értelmetlen időhúzásával Duda súlyos veszélybe sodorja hazáját, amit most elárult. A bűne vagy butasága azonban még ennél is nagyobb. Ugyanis Tusk már jelezte neki, hogy összeállt a hárompárti koaliciója, aminek 54%-a van a Parlamentben. És ez bőven elég egy kormányalakitáshoz. Morawieczkinek csak 42%-a van. Irány az ellenzéki padsor!
gyurica
2023. november 27. 22:30
Nincs még minden veszve, csak elegendő képviselőt kell átállítani. És itt egy mandátum kettőt ér. Megfelelő ember a megfelelő ajánlattal meggyőzhető, pláne, ha elhiszi, hogy így lesz belőle valaki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!