Nem csitul a viszály: a lengyel gazdák is csatlakoztak az ukránellenes blokádhoz

2023. november 22. 11:04

Három határátkelőhelyen kezdődött a lengyelek tiltakozása, most egy negyedikre is kiterjesztenék a lezárást.

2023. november 22. 11:04

A lengyel kamionosok ukrán határon zajló sztrájkjához a helyi gazdák is csatlakoztak, az akcióban pedig egy negyedik átkelőt is lezárnának, amely veszélybe sodorhatja a háború sújtotta ország humanitárius segítségnyújtását – írja a Bloomberg. A két héttel ezelőtt kezdődött blokád miatt több mint 20 ezer jármű rekedt a határ két oldalán, a kijevi hatóságoknak segítséget is kellett nyújtaniuk a sofőrök evakuálásában.

Ezt is ajánljuk a témában

Lengyelországból és az Európai Unió több keleti tagállamából érkezett kamionosok azután kezdtek tiltakozásba, hogy az orosz inváziót követően tett ideiglenes engedmények tisztességtelen versenyt teremtettek Ukrajna számára. A jelenlegi feszültségek az Ukrajnából érkező gabonaszállítmányok miatt alakultak ki, amely miatt Lengyelország és Magyarország már az év elején egyoldalú importtilalmat vezetett be.

A Nemzetközi Közúti Fuvarozási Egyesület magyarországi, lengyelországi, szlovákiai, csehországi és litvániai tagjai

levélben szólították fel Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy vizsgálja felül az Ukrajnával lejáró forgalomliberalizációt lehetővé tevő megállapodást.

Az EU végrehajtó testülete kijelentette, hogy az Ukrajnából érkező közúti szállítási engedélyek vagy kvóták újbóli bevezetése jogilag nem lehetséges, mivel az sértené az EU és Kijev közötti jelenlegi megállapodást. Az ukrán fuvarozók jelenleg engedélyek nélkül szállíthatnak árukat.

Ezt is ajánljuk a témában

Szerhij Derkach ukrán infrastrukturális miniszter-helyettes hétfőn a határon tett látogatását követően közölte, hogy két átkelőt gyakorlatilag túszul ejtettek a tiltakozók.

„Egyértelmű, hogy a humanitárius segélyek és veszélyes rakományok akadálytalan hozzáférésére vonatkozó biztosítékok jelenleg nem teljesülnek.

Több esetben sorban álltak az üzemanyagtartályok és a humanitárius segélyek.

Ezt az információt továbbítottuk a lengyel kollégáknak, és várjuk a válaszukat.”

– mondta Derkach.

Fotó: Sergei Supinsky/AFP

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. november 22. 15:10
HÁT nyilván ! OSZT TUSK bizonyosan nem a LENGYEL GAZDÁK ellenében tesz, nyilatkozik, SZEMBEN BRÜSSZELLEL, MÁRIS!
horkar
2023. november 22. 13:40
Szerintem zselé megcsinálta ursulát(affene a gusztusát) az meg hálából mindent is megcsinál neki.
auditorium
2023. november 22. 13:37
A német gazdák is aggódnak a lengyelekkel, magyarokkal az ukrán termékek dömpingjétől, mert egyrészt nem tiltott a gyomirtó rákkeltő Lycosat használatával, másrészt a fehérfoszforos talaj sem éppen egészséges növény v. gabona termesztésre. A saját mezőgazdaságát félti minden EU-tagország. Emlékezzünk a franciák hadjáratára a magyar libamáj miatt ? A marhahúst is a fr-áktól és esetleg az irektől kell venni a többi tagállamnak. Csak a borjúhúst importálják Lengyelországból, a nyulat Magyarországról Karácsonyra a libát inkább a németek szállitanák a "magyar kegyetlen libatömés" miatt. A szárd juhsajtokhoz Romániából érkezik a juhtej. A pármai pácolt sonkához pedig a magyar disznóhús. A tagországokban diót, aszaltszilvát, körtét Perúból, Argentinából és Kaliforniából repitik hozzánk, nem pedig a közelebbi európai országokból. Sok paradicsomkonzerv és fokhagyma érkezik Kinából, az európai konzervgyárak vesztére. Az egykori helyi specialitásoknak már kezd befellegezni.
NokiNokedli
2023. november 22. 13:10
Ébredeznek a lengyelek. A fuckránok dögöljenek meg ott, ahol akarnak, minket ne rángassanak bele abba a kakiba, amit kavartak! No és a fostos gmo-s szemetüket se kérjük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!