Oroszország szerint rossz döntés lenne Finnország részéről a közös határok lezárása

2023. november 20. 18:52

A Kreml szóvivője szerint a korábbi jó kapcsolatokat felváltotta egy oroszgyűlölő álláspont.

2023. november 20. 18:52

Oroszország mélységesen sajnálná, ha Finnország a még nyitva maradt négy határátkelőhely bezárásáról döntene – közölte a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov újságíróknak nyilatkozva elmondta, sajnálnák, ha Finnország a határok lezárása mellett döntene, mivel a két ország kapcsolata „nagyon jó, pragmatikus és kölcsönös tiszteleten alapul”

Hozzátette, látják, hogy ezeket a kapcsolatokat az ország vezetősége részéről felváltotta egy oroszgyűlölő álláspont.

Az orosz elnöki szóvivő szerint Oroszország aligha tudja befolyásolni a helyzetet, mert megszűnt a párbeszéd Helsinkivel. Közölte, hogy orosz részről nem fogadják el a finn félnek az orosz határőrséggel szemben megfogalmazott vádját, miszerint a migránsokat a határhoz engedi, de onnan nem ereszti vissza őket.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, „harmadik országok állampolgárai” érkezésére reagálva. Afrikai országok polgárai kerékpáron és rolleren utaztak megnövekedett számban az ellenőrzőpontokhoz. Az RBK című gazdasági lap azt írta, hogy a finn hatóságok gyanúja szerint Moszkva így reagál a NATO-ba frissen belépett Finnország és az Egyesült Államok közeledésére.

„Oroszország a legújabb történelem során sohasem fenyegette Finnországot, sohasem volt indok a közöttünk levő konfrontációra” 

– fogalmazott Peszkov.

Mari Rantanen finn belügyminiszter szerint a négy határállomás lezárására vonatkozó határozat 2024. február 18-ig érvényes. A még működő ellenőrzőpontok közül a vartiusihoz finn részről vasárnap katonákat vezényeltek, hogy segítsenek a határőröknek egy ideiglenes sorompó felállításában.

(MTI)
 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: AFP/MIKHAIL KLIMENTYEV

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2023. november 22. 13:20
"Tommaso 2023. november 20. 19:57 "Finnország szerint rossz döntés volt egy független szomszéd ország hadsereggel való megtámadása" Szerintem is a HÜLYE tomikákhoz és a bunkó hohol nácikhoz illő önsorsrontó baromság 200e orosz katonával az ukrán határon lőni Donyecket, ráadásul az EBESZ orra előtt, különösen az után, hogy egy hét ágyúzás után az oroszok elismerték a két szakadár államocskát külön államként, nem pedig Ukrajna részeként. És mindezek mellett fuckrán atomfegyverről meg NATO-tagságról pofázni. Putyin: Mit teszel a háború után? zselé: Körbebiciklizem Ukrajnát Putyin: És délután?
B_kanya
2023. november 22. 13:16
https://mandiner.hu/kulfold/2023/08/kicsit-triggerelem-a-skandinav-modell-hivoket "Oroszország ugyanis meglehetősen nagyvonalú volt a Finn Nagyhercegséggel, nem úgy, mint később a tapló szovjetek. ... A finnek megőrizhették a birodalmon belül a saját közpolitikai berendezkedésüket, közben az evangélikus egyház végezte közoktatás gyakorlatilag felszámolta az írástudatlanságot, egészen a legapróbb falvakig. És az oroszok nem vámolták a finn termékeket, ezért Nyugat-Európa tőkebefektetései záporoztak Finnországba. .... hirtelen komoly feldolgozóipari kapacitások születtek a semmiből. És a termékeiket vámmentesen a cári Oroszoroszágban értékesítették, amire másoknak nem volt lehetőségük, így aki ott akart nagy manit keresni, az a finneknél fektetett be. ... Nos, röviden ennyi a titok. Aki egyébről hadovál, meg olyanokat mond, hogy Finnország rendkívül elmaradott ország volt a II. világháborúi végéig, aztán volt valami oktatási csodareform, ami elhozta a Kánaánt, az hülye."
ThunderDan
2023. november 21. 17:04
Tommaso nevű DK-s agyhalottnak: TÉNY, hogy Oroszország semmilyen módon nem fenyegette Finnországot a legújabbkori történelemben, azaz Oroszország lettejötte óta. A kutya nem foglalkozott Finnországgal, sőt... kb. semmilyen orosz-finn konfliktust nem tudsz mondani, sőt... Ha meg arról hadoválsz, hogy "elrabolt területek visszaadása", akkor valami BŐDÜLETES KETTŐSMÉRCÉT alkalmazol. A finn-szovjet határt ugyanaz (!) a MÁSODIK VH UTÁNI BÉKERENDSZER "szentesítette, mint pl. a magyar-csehszlovák, magyar-szovjet, magyat-román, magyar-jugoszláv, magyar-osztrák határt. HA ÉS AMENNYIBEN tehát legitim törekvés a volt finn területek visszaszerzése, akkor CETERIS PARIBUS igaz a MAGYARORSZÁGTÓL ELRABOLT területekre. Ugye? UGYE?!?
EX_Terminator
2023. november 20. 21:05
Milyen jó kapcsolatok???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!