Rossz hír Zelenszkijnek – már a németek sem öntenék az euromilliárdokat Ukrajnára

2023. november 11. 13:44

Magyarország a kezdetek óta blokkolja ezt a kezdeményezést.

2023. november 11. 13:44
null

Az Európai Unió azon terve, hogy akár 20 milliárd eurót katonai segélyre költsön Ukrajnának, ellenállásba ütközik az uniós tagországok részéről, a diplomaták pedig úgy látják, hogy jelenlegi formájában akár el is bukhat – értesült az Euractiv.

Mint ismert, Josep Borrell, az Európai Unió külpolitikai vezetője júliusban azt javasolta, hogy a blokk hozzon létre egy alapot, amely négy éven keresztül évente legfeljebb ötmilliárd euróval támogatná – a nyugati országok szélesebb körű biztonsági kötelezettségvállalásainak részeként – Ukrajnát az orosz invázió elleni küzdelemben.

Ezt is ajánljuk a témában


Miközben az uniós védelmi miniszterek november 14-én, kedden Brüsszelben készülnek megvitatni a tervet, a diplomaták szerint több ország – köztük Németország – fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy ilyen nagy összegeket évekre előre lekössenek – írta a lap.

Magyarország blokkolja ezt a kezdeményezést

Borrell javaslata arra irányult, hogy a támogatást hosszabb távra alapozzák meg azáltal, hogy az Európai Békefenntartási Eszközön belül létrehozzák az ukránok támogatásra szánt alapot, 

ebből térítik meg az EU-tagállamoknak a más országoknak nyújtott katonai segítségnyújtásukat

–magyarázta az Euractiv.

Majd felidézték, hogy Magyarország a kezdettől fogva blokkolja ezt a kezdeményezést, arra hivatkozva, hogy Ukrajna felvette a magyar OTP Bankot az úgynevezett „nemzetközi háborús szponzorok” listájára. Ukrajna azóta ugyan eltávolította a bankot a listáról ideiglenesen, de mint a lap fogalmazott, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy garanciákat kérjen arra, hogy nem kerül vissza a feketelistára.

A katonai segélyekről szóló vita épp akkor kezdődik, amikor az EU tagállamai arról a javaslatról is tárgyalnak, hogy Ukrajnának 50 milliárd eurós gazdasági segítséget nyújtsanak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

*** 

Nyitókép: Olivier MATTHYS / POOL / AFP


 

 

 

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
freely
2023. november 11. 18:59
Nekem legjobban connorj gyerekjátéka tetszik. Majd megnézem lehet-e kapni a Tescóban.
llnnhegyi
2023. november 11. 18:48
A háborús uszítókat börtönbe! Ursula Metsola Borell Scholcz Timmermans Wéber Rutte Verhofstadt reszkessetek, mocskosszájú pofátok Úristenit!
Boruss Demeter
2023. november 11. 18:03
A mi részünket az ukrán maffiózok a 90-es években már elvitték a kiszőkített olajból húzott és sápon és a be nem fizetett jövedéki adóból.
bondavary
2023. november 11. 17:24
A NATO nem mer intézményesen részt venni Ukrajna katonai támogatásában, ezért ezt a tagállamok folytatják, saját nevükben. Ezt kéne követni az EU-nak is, bízzák a tagállamokra, hogy két EU-n kívüli ország háborújában akarják-e támogatni valamelyiket, vagy nem akarják, kereskednek-e valamelyikkel, vagy nem kereskednek. Bízzák a tagállamokra, melyik, hogyan áll a háborúhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!