Terrortámadásra készült egy 15 és egy 16 éves gyerek Németországban – elkapták őket

2023. november 29. 21:05

Egymástól függetlenül tervezték akcióikat.

2023. november 29. 21:05

Őrizetbe vettek egy 15 éves fiút Nyugat-Németországban, aki a gyanú szerint terrortámadásra készült egy karácsonyi vásáron – közölték szerdán a német hatóságok. Az ország keleti felében hasonló gyanúval egy 16 éves fiatalt fogtak el. A düsseldorfi ügyészség szerint 

a 15 éves gyanúsítottat kedden fogták el az otthonában tartott házkutatás során. 

A leverkuseni bíróság szerdán elrendelte a fiú őrizetbe vételét terrortámadás kitervelésének és előkészítésének gyanújával. Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere elmondta, hogy a gyanúsított a Telegram egyik csoportjában osztotta meg a tervezett támadás részleteit. A tinédzser különböző forgatókönyveket vázolt fel, majd a csoport megegyezett egy karácsonyi vásár megtámadásának konkrét tervében.   

Nagyon is konkrétnak tűnt” 

– nyilatkozott Reul újságíróknak a tervről. 

Ezt is ajánljuk a témában

A német hatóságokat külföldről tájékoztatták a tervezett támadásról. Az őrizetbe vett fiú korábban nem került összetűzésbe a törvénnyel – tette hozzá a tartományi belügyminiszter. 

Szintén merénylet előkészítésének gyanújával vettek őrizetbe egy 16 éves fiút 

a keleti Brandenburg tartományban. A helyi belügyminisztérium szerint orosz állampolgárságú, fiatalkorú gyanúsítottról van szó. A német alkotmányvédelmi hivatal éppen szerdán közölte, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnőtt a terrorfenyegetettség szintje Németországban. A hírszerzés a korábbiaknál nagyobbnak nevezte a radikalizálódott, magányos elkövetők támadásainak veszélyét is.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció / MTI/EPA/Christian Bruna

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Interista
2023. november 30. 03:09
Valamit virítani kell libsiknek . Ezt tudják felmutatni . 2 gyereket. Nagy -nagy gratula . A valódi terrkák meg Berlin és más nagyvárosok alatt ássák az alagutat .
Cserna János
2023. november 30. 01:59
És az orosz állampolgárság nem csecsent jelent véletlenül?
survivor
2023. november 30. 00:53
Kibaszott szükség van egy SAra...
Nehidd El
2023. november 30. 00:52
Szégyen, de a 444 írta meg, hogy az "ismeretlen" fiú afgán-német származású: https://444.hu/2023/11/29/orizetbe-vett-a-nemet-rendorseg-egy-15-es-egy-16-eves-fiut-akik-terrortamadasra-keszultek . Az orosz _állampolgárságút_ jó eséllyel csak az egyensúly kedvéért tartóztatták le, lehet pl. csecsen. Egyébként teljesen érthetetlen számomra, hogy letartóztatta őket a rendőrség. Inkább hozzá kellene végre szokniuk a németeknek a terrorcselekményekhez: az a normális nagyvárosi lét része, ha jól értem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!