A török migránsoknak állítanának szobrot Berlinben

2023. december 15. 09:58

A szociáldemokraták szerint meg kell mutatni, hogy migráció az ország érdekét szolgálja.

2023. december 15. 09:58

Miközben komoly gazdasági problémákkal küzd Németország, aközben a kereszténydemokraták (CDU) és a szociáldemokraták (SPD) konzervatív-baloldali koalíciója által vezetett berlini kormány félmillió eurót (189 millió forint) tervez költeni a migránsok két emlékművének megépítésére.

„Itt a megfelelő alkalom erre” – mondta a dpa-nak a török származású Sevim Aydin SPD-s képviselő. Szerinte az emlékművek – amelyek közül az egyiket az 1960-as években érkezett, többnyire török vendégmunkásoknak szentelik – relevánsak a migrációról szóló mai viták szempontjából. A másik emlékművet a kelet-németországi vendégmunkásoknak szentelik. 

Az SPD-s képviselő szerint a „vendégmunkás-emlékmű” a második világháború után Németországba érkezett törökök és dél-európaiak első generációiról emlékezik majd meg. „Hozzájárultak az ország jólétéhez, és

megmutatták, hogy a bevándorlás az ország érdekeit szolgálja”

– mondta.

A közvéleménykutatások szerint a németek azonban nincsenek ilyen jó véleménnyel a migrációról. Az adatok szerint a németek egyértelmű többsége úgy véli, a migránsok több hátrányt hoznak, mint előnyt, és a tömeges bevándorlás le kellene állítani.

Ráadásul a Törökországból érkező „vendégmunkások”, akiket a hatalmon lévő politikai osztály folyamatosan dicsér, valójában komoly problémát jelentenek Németország számára. Bár a háború után Németországba érkező törökök segítettek az országnak talpra állni a kritikus munkaerőhiányt követően az eredeti terv szerint a vendégmunkásoknak nem lett volna szabad maradniuk. Sokan közülük azonban mégis maradtak. A berlini székhelyű Népesedési és Fejlesztési Intézet jelentése szerint a bevándorlók közül ma ők számítanak a legrosszabbul integráltnak annak ellenére, hogy hosszú ideje az országban tartózkodnak.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mehmet Kaman / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. december 18. 13:56
amerikanizálódott nemzedéknek nem volt kedve lemenni a bányába, meg melózni az acélgyárban, Ugyanez most. Csak most a török helyett a kelet-európaiak lennének. Bár az ukik nem törik magukat...
survivor
2023. december 18. 13:54
szintetikus elfelejti , hogy a törökök NATO szövetségesek, akik a gaz Putyin ellen védik a Nyugatot, és felfogják a migráns áradatot. Amíg kapnak rá pénzt.
survivor
2023. december 18. 13:51
Kelet-németországi VENDÉGmunkás ?
KBA98
2023. december 15. 16:33
Majd elmegyünk Németország temetésére!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!