Felmentettek az Egyesült Államokban három rendőrt, akiket egy afroamerikai férfi meggyilkolásával vádoltak

2023. december 22. 11:37

A bűnügy körülményei rendkívüli hasonlóságot mutatnak George Floyd hetekkel későbbi, súlyos zavargásokat kiváltó halálával.

2023. december 22. 11:37

Felmentették csütörtökön az emberölés vádja alól azt a Washington állambeli Tacoma városban szolgáló három amerikai rendőrt, akiket egy 33 éves fegyvertelen afroamerikai férfi, Manuel Ellis 2020-as meggyilkolásával vádoltak. A bűnügy körülményei rendkívüli hasonlóságot mutatnak George Floyd hetekkel későbbi, súlyos zavargásokat kiváltó halálával.

A 12 tagú esküdtszék háromnapi tanácskozás után döntött Christopher Burbank és Matthew Collins rendőrök gyilkosság és gondatlanságból elkövetett emberölés, valamint harmadik társuk, Timothy Rankine gondatlanságból elkövetett emberölés vádja alóli felmentése mellett a több mint két hónapja húzódó tárgyalássorozat végén.

Az ítélet nagy felháborodást váltott ki az áldozat családja és támogatói körében.

Eltérő beszámolók az eset körülményeiről

A tanúvallomások és a tárgyaláson bemutatott videofelvételek tanúsága szerint Ellis halálát a rendőrök okozhatták. A védőügyvédek elmondása alapján a rendőrök azért állították meg Ellist, mert látták, hogy egy kereszteződésben beforduló autóhoz közeledik. Ezzel szemben egy szemtanú szerint Ellis a sarkon állt, amikor a rendőrök az autójukhoz hívták. A rendőrök állítása szerint Ellis a rendőrautó ajtaját kezdte rugdosni, ezért volt szükség határozott rendőri intézkedésre.

A videofelvételen az látszik, ahogy 

Collins a nyakánál fogva lefogja Ellist, amíg társa sokkolóval mellkason lövi a földön fekvő férfit, aki többször is hallhatóan lélegzetvételért könyörög, amit a rendőrök figyelmen kívül hagytak.

Ellist a helyszínen halottnak nyilvánították, szakértői vélemény alapján halálát fulladás okozta, noha szervezetében metamfetamint találtak, amely a védelem szerint közvetlen szerepet játszott a férfi halálában.

Ez volt az első olyan bírósági tárgyalás Washington állam történetében, amelyet a rendőrség felelősségre vonhatóságáról szóló új rendelkezés alapján indítottak. Az erről szóló kezdeményezést 2018-ban népszavazás formájában fogadták el.

(MTI)

Nyitókép: Jason Redmond / AFP

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Beszélgető
2023. december 30. 17:34
Az új cucc a palesztin párti tüntető halála lesz!
Beszélgető
2023. december 30. 17:33
A precíz és szakszerű intézkedés is vezethet a genetikai hibás drogos bűnelkövető halálához. Az ítélet legyen példa értékű!
Héja
2023. december 23. 08:30
Bekábítózott feka... Lapozzunk.
figyelő4322
2023. december 23. 01:00
véna 2023. december 14:23 "Semmi országos gyújtogatás, fosztogatás? Hiába más az usa sem a régi..." Valahogy így lehet. Amikor HALADÁR a prezident, akkor a mélyállam nem engedélyezi a rendetlenséget. Így mi marad a szerencsétlen BLM- féléknek? Annyi, hogy most csak egymást gyilkolásszák - abban viszont túlteljesítik a megszokott normát! Igyekeznek, hiszen HALADÁROK...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!