Jön 10,2 milliárd euró Brüsszelből – nem jöhet, hanem jön!

2023. december 13. 17:42

A Bizottság döntött, a jogállamisági viták kezdete óta soha ilyen nagyságrendű összeget nem kapott még Magyarország, mint ma.

2023. december 13. 17:42
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Lehullt a lepel, felszállt a füst, beérett egy év kőkemény kodifikációs és tárgyalói munkájának eredménye: írásos eljárásban az Európai Bizottság ma megfelelőnek ismerte el az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot, és felszabadította a kohéziós források azon részét, amelyet az igazságügyi horizontális feljogosító feltétel blokkolt. Hogy ez milyen pénz pontosan, arról tegnapi cikkünkben írtunk.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország számára ennek megfelelően 10,2 milliárd euró (3900 milliárd forint) kohéziós támogatás nyílik meg. Ennek terhére küldhetünk ki Brüsszelbe számlákat az elmúlt években a költségvetésből előfinanszírozott, illetve az elkövetkezendő években megvalósítandó projektekről.

A kohéziós támogatások tekintetében tehát legalább egy évre jórészt helyreáll az a rend, amit az elmúlt jó másfél évtizedben megszoktunk: Magyarország előfinanszírozza a projekteket, azok megvalósulnak, Brüsszel pedig gördülékenyen fizet.

Az elmúlt napok azzal teltek, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény egy utolsó, minimális módosítását az Országgyűlés elfogadja, majd azt kihirdessék a Magyar Közlönyben. Ezzel teljesült a Bizottság utolsó feltétele is.

Mivel az igazságügyi horizontális feljogosító feltételre hivatkozva a Bizottság saját hatáskörben blokkolta ezeket a pénzeket, saját hatáskörben tudja felszabadítani is azokat.

Ezért ez a döntés mától érvényes, sem az Európai Parlament, sem az Európai Tanács semmilyen további jóváhagyására nincsen az ügyben szükség.

Ezzel az összeggel megduplázódik a Magyarország által jelenleg lehívható uniós források összege, a hazánknak járó források közel feléhez már hozzáférünk.

Ezzel indokol a Bizottság

Az Európai Bizottság számára a döntés politikai szempontból egyáltalán nem kockázatmentes; Ursula von der Leyen bizottsági elnök szigorú levelet kapott az Európai Parlament minden frakcióvezetőjétől, melyben felszólították, hogy oda ne merjen adni Magyarországnak egy eurocentet sem, vagy legalábbis ne január 10-e előtt. Ezt a támadást most úgy próbálják kivédeni, hogy a 10,2 milliárd euróról szóló pozitív döntést menten összekötötték egy negatív döntéssel, amely ugyanakkor teljesen várható volt – megerősíteték, hogy a kohéziós pénzek egy kisebb részét továbbra is befagyasztva tartják a jogállamisági kondicionalitási eljárás miatt.

„Alapos vizsgálat és a magyar kormánnyal való számos eszmecsere után a Bizottság úgy látja, hogy Magyarország meghozta azokat az intézkedéseket, amelyeket vállalt annak érdekében, hogy a Bizottság az EU Alapjogi Chartájának horizontális feljogosító feltételét teljesítettnek tekinthesse, ami a bírói függetlenséget illeti” – írta sajtóközleményében a Bizottság, hozzátéve, hogy mivel a tagállamoknak a hétéves költségvetés teljes időtartama alatt meg kell felelniük a feljogosító feltételeknek, ezt Magyarország esetében is folyamatosan ellenőrizni fogják, s szükség esetén visszatarthatnak pénzeket.

A jogállamisági eljárás ügyében viszont azt írják: „A Magyarországgal való gyakori eszmecsere ellenére a Bizottság úgy látja, hogy Magyarország nem orvosolta a jogállamiság elveinek megsértését, amely a tanácsi intézkedések meghozatalához vezetett 2022 decemberében. Ezért a Bizottság nincs abban a helyzetben, hogy a Magyarországgal szemben intézkedéseket megváltoztassa vagy megszüntesse.” Hasonlóan nyilatkoznak a helyreállítási alapról: hangsúlyozzák, hogy „mivel a szupermérföldkövek nem teljesültek tlejes mértékben, egyelőre kifizetési kérésre folyósítani nem lehet.” Hangsúlyozzák, hogy Magyarország ezáltal továbbra is el van zárva körülbelül 21 milliárd eurónyi uniós forrástól. 

Nyitókép: Bóka János/Facebook

Összesen 534 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2024. január 04. 19:37
Milyen izgatottak lettek a dollárbaloldali ballibsi commentelők! Csak nehogy agyfrászt kapjanak.
bagira002
2024. január 02. 17:38
Megérkezett újabb 107 milliárd euró forrás .
bagira002
2024. január 02. 17:37
Már megérkezett újabb 107 milliárd forint euró forrás.
syphax-2
2023. december 28. 16:29
ÚÚÚGY szeretnőők máán' ellopni faszául esszetet a néhány millócskát úgy ahogyan szokjuk assztat---merugye minékünk SZABAD LOPNI FRANKÓN, DE NEKTEK--alexandrosz-2--bakkfittty.PUKKADOZZATOK PUKKADOZZATOK(!!!) OLLYANJÓÓ(!!!) NÉZNI BASSZÁTOK MEG AHOGYAN IRIGYKEDTEK, LEMAGYARÁZZÁTOK A ZÉGRŐŐL A CSILLAGOT.....MER' GYÜN MÉG A TÖBBI IS, HOGYASSZONGYA: NE JÖHET, HANEM JÖN!!! NEJTEK BALLIBGENYÚKNAK MEG FITYISZ AZ ORROTOKRA xandroszka-2 bizonyám. Zsebrevágjuk MINDET, ELLOPJUK FRANKÓN..AHOGYAN SZOKJUK, hogy nektrek ne maraggyaon egy buznyák peták se!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!