Megtörte a német kormányt a gazdák karácsonyi tiltakozása

2023. december 22. 06:10

Visszakozott a német kormány a gazdák hét elején szervezett megmozdulásának hatására. Cem Özdemir zöldpárti agrárminiszter sajtóinformációk szerint csak részben törölné el a termelők gázolaj-támogatását és adókedvezményeiket.

2023. december 22. 06:10
Nagy Kristóf

Megmaradhat a legfeljebb 80-100 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági termelők dízel-támogatása és a gépjárműadó-mentességet is megtartaná a baloldali és zöldpárti többségű német kormánykoalíció azt követően, hogy a hét elején óriási demonstrációt szervezett Berlin központjában a német gazdaszövetség (DBV). 

A Német Gazdaszövetség (DBV) által szervezett gazdatüntetés 2023. december 18-án Berlinben, a Brandenburgi kapunál Fotó: Fabian Sommer / DPA/AFP

A Bild információi szerint Cem Özdemir zöldpárti mezőgazdasági miniszter a hét elejére szervezett nagyszabású berlini gazdatüntetés hatására tárgyalóasztalhoz ült a legnagyobb németországi érdekképviselettel, a német gazdaszövetséggel.

Mi bosszantotta fel a német gazdákat?

A felháborodást az váltotta ki, hogy a német kormány részben a gyengülő ipari termelés és az autóipart érintő átmenet, részben a zöldintézkedések miatt költségvetési kiigazításra kényszerült. E kiigazítás miatt – részben a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátására hivatkozva – a napokban a baloldali koalíció bejelentette: megvon a gazdáktól két, a jövedelmezőség és versenyképesség szempontjából rendkívül fontos támogatást: 

  • a mezőgazdasági gépek gázolaj-támogatását 
  • és a gépjárműadó-mentességet.

A termelőket az dühítette fel a legjobban, hogy a német koalíciós kormány úgy szüntetné meg a kedvezményeket, hogy közben nem tervez támogatást nyújtani környezetbarát megoldásokhoz, például elektromos meghajtású mezőgépek beszerzéséhez.

Mit értek el eddig a termelők?

A német gazdák hétfőn nagyszabású tüntetést tartottak Berlinben, több ezer traktorral vonultak fel a Brandenburgi kapuhoz a DBV vezetésével, tárgyalásokat követelve a szövetségi kormánytól.

Dirk Wiese, a német szocialista párt, az SDP frakcióvezető-helyettese szerdán megerősítette, 

megoldást keresnek a legfeljebb 80-100 hektár területű kisgazdaságok számára, mert az érintett termelőket aránytalanul súlyosan érintené a kedvezmények megvonása. Nem old meg semmit, ha a helyi termény helyébe az olcsó import lép 

– ismerte el a német politikus.

A gazdák képviselői szerint 100 kilogramm búza megtermeléséhez 1 liter gázolajra van szükség, ezen pedig semmi sem változtat. A termelői szervezetek bírálták a kormányt azért is, mert nem akadályozza meg az olcsó ukrán import beáramlását, amely szintén a helyi gazdáknak okoz veszteséget.

Vita a kormánykoalíción belül

Cem Özdemir agrárminiszter a mezőgazdaság jövőjével foglalkozó bizottság (ZKL) felszólítására ígéretet tett arra, hogy újragondolják a támogatási rendszer átalakítását. A gazdák világos üzenetet küldtek a szövetségi kormánynak: 

a tervezett intézkedések jelentős élelmiszerár-emelkedéshez vezetnek, mivel rontják a jövedelmezőséget, és a gazdálkodók egy jelentős része az intézkedések hatására felhagyhat tevékenységével.

Mire számíthatnak a gazdák?

Németországban a gazdák erős képviselettel bírnak, érdekérvényesítő képességüket jól mutatja a hétfői berlini demonstráció. Így várhatóan a korábbi kedvezményeket részben továbbra is garantálja az állami költségvetés, ám az biztosra vehető, hogy a nagyobb gazdaságok elesnek a kedvezmények jelentős részétől.

A német kormánykoalícióban meghatározó súlyuk van a zöldeknek, így a jövőben újabb és újabb intézkedésre kell felkészülniük a termelőknek, amelyekkel a kétségbevonható környezeti előnyökre hivatkozva növekedhet az önköltségük.

A német mezőgazdasági termelők összességében nem tiltakoznak a mezőgazdaság fenntarthatóbbá tétele ellen, ugyanakkor a kormány tervezett intézkedései a legtöbb esetben nem veszik figyelembe az önköltségi ár növekedését és – ahogy a jelenlegi eset is mutatja – a lépések sokszor nem hagynak kellő időt az átmenetre.

Némileg fellélegezhetnek nem csak a német, de az európai gazdálkodók is, mivel az Európai Unió napirendjéről lekerültek azok a tervezetek, amelyekkel Brüsszel célja a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátásának csökkentése lenne, sok esetben úgy, hogy aránytalanul nagy elvárásokat támasszon megfelelő ellentételezés és az átmenet támogatása nélkül.

Ezt is ajánljuk a témában

A német gazdák is rettegnek Ukrajna uniós csatlakozásának ötletétől

Nem rejtette véka alá ellenérzését a Német Gazdaszövetség (DBV), amikor az Európai Bizottság november elején bejelentette, hogy javasolja a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával. A végső szót természetesen a december közepén rendezendő EU-csúcson a tagállami vezetők mondják majd ki, és ami a magyar felet illeti, a válasz alighanem egy határozott és döntő „nem” lesz, így a tárgyalások nem fognak elkezdődni. Ettől függetlenül a DBV elnöke igen hangsúlyosan fejtette ki a német (európai) gazdák álláspontját és aggodalmát Ukrajna esetleges csatlakozásával és az EU mezőgazdasági támogatási programjának jövőjével kapcsolatban.  

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünkön a Német Gazdaszövetség által szervezett hatalmas hétfői gazdatüntetés Berlinben, a Brandenburgi kapunál. Fotó: Fabian Sommer/DPA/AFP

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
citromosParizer
2023. december 22. 13:39 Szerkesztve
de bénák. csak fizetni kellett volna vagy 500 migrinek, hogy csatlakozzanak hozzájuk, egyből beadta volna a kormány a derekát, aztán 10 perc múlva már ment volna mindenki haza :) amúgy meg ha ez dízel támogatás és traktor adó ennyire padlóra küldi őket, akkor mi lesz velük, ha rájuk szabadul az ukrán termény? odáig láthatóan egy röfi sem jutott el, mert Májashurka nem fordult az utóbbi időben semennyit, legfeljebb 360°-ot
Advocate
2023. december 22. 11:21
Cem Özdemir...messze földön híres germán név!
cutcopy
2023. december 22. 09:45
"Cem Özdemir zöldpárti agrárminiszter" Ez a cserkesz is valami komoly szaktudású mezőgazdász lehet..
5m007h 0p3ra70r
2023. december 22. 09:43
Azért az is nagyon beszédes, hogy az összes politikusuk közül csak Özdemir állt a demonstrálók közé, követelve a rendelet visszavonását: "Mások mellett Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter (zöldek) is „problémásnak” tartja a tervezett intézkedéseket, ezért a hétfői tüntetésen is megjelent, ám a gazdák kifütyülték. " https://www.economx.hu/gazdasag/nemetorszag-gazdak-koltsegvetes-tuntetes-berlin.782156.html Meg ugye azt sem reklámozták, hogy egyébként a tüntető tömeg a kormány lemondását követelte. Érthető ugye: L E M O N D Á S Á T A nagy német egység is felbomlott: "Az azóta kialakult, példátlan költségvetési válságot a szövetségi kormány a lakosság és a német vállalkozások terhére több területen tervezett megszorításokkal kompenzálja a következő évben, ami ellen számos politikus szintén tiltakozott a hétvégén." Így kezdődik egy kormányválság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!