Megvonják az állampolgárságot a palesztin szülők gyermekeitől Belgiumban

2023. december 07. 22:57

Az idegenrendészeti hivatal szerint a lépésnek nincs köze a kiújult izraeli-palesztin konfliktushoz.

2023. december 07. 22:57
null

Augusztus óta több tucat belga önkormányzat kapott levelet az idegenrendészeti hivataltól, amelyben arra kérik őket, hogy vonják meg a belga állampolgárságot a Belgiumban palesztin szülőktől született gyermekektől – tudta meg a L'Echo című, francia nyelvű belga napilap az idegenrendészettől. Számos önkormányzat követte az idegenrendészeti hivatal felkérését, és felszólította a Belgiumban élő palesztin családokat, hogy töröltessék gyermekük belga állampolgárságát a nemzeti nyilvántartásból, és adják vissza a gyermekek személyi igazolványát.

A Szövetség a külföldiek jogért (ADDE) nevű belga szervezet a honlapján közzétett közleményében az idegenrendészeti hivatal lépését „szerencsétlen időzítésnek” nevezte, tekintettel a gázai fegyveres konfliktusra, és a humanitárius jog betartására hívta fel a figyelmet. Nicole de Moor menekültügyekért felelős szövetségi államtitkár hivatala a L'Echo megkeresésére elismerte, hogy tud az idegenrendészeti hivatal rendelkezéséről, azt azonban

tagadta, hogy ez összefügg a kiújult izraeli-palesztin konfliktussal.

Az államtitkár úgy nyilatkozott, hogy ebben az évben már több mint 2500 palesztin kért menedékjogot Belgiumban. Hozzátette, hogy az idegenrendészeti hivatal tapasztalatai szerint az Európai Unióban élő palesztinok azért utaznak Belgiumba, hogy ott szüljék meg gyermekeiket a belga állampolgárság megszerzése céljából, és így „részesüljenek a családegyesítés előnyeiből”. Mint mondta, több a visszaélés, és meg kell szüntetni azokat a gyakorlatokat, amelyek lehetővé teszik, hogy olyan személyek szerezzenek belga állampolgárságot, akik arra nem jogosultak.

A palesztin szülőktől született gyermekek Belgiumban hontalannak minősülnek, és a helyi állampolgársági törvény – Európában egyedülálló módon – úgy rendelkezik, hogy az országban született hontalan gyermek „de facto” belga állampolgárságot kaphat. A törvény azonban azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazandó, ha a gyermek más állampolgárságot is szerezhet – emlékeztetett a napilap.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira002
2023. december 08. 07:10
Belgium a nyugati tőkés világ nem tűri meg hogy a keleti palesztin kommunista mag megerősödjön a tőkés gazdaságba ne épüljenek be , ezt csak a keleti blokkra erőltetik . Készülnek az európai egyesült államok megalakításra vezetői helytartói státuszra. Nyugati tőkés világ megmarad a régi kapitalista gazdag kényelmes élet mellett nem engedik beférkőzni a bukott kommunistákat . Olyan mint Gyurcsány klán csak keleti blokkban Brüsszelben egzisztál mint elnyomó eszköz a keleti blokkot segít lenyomni . Európa átalakul Új rendszer forma kialakul a keleti blokk kommunistákat Brüsszelből kirúgják . Európáról leválasztják a volt kgst részt gyarmatként kezelik , most ez van csak egy kis eus mázzal ráöntöttek.
tapir32
2023. december 08. 06:28
Művelt Nyugat! Autonómiát az arabus illegális migránsoknak! Dél-Tirol mintájára! Előbb-utóbb többség lesznek és visszaadják a kölcsönt. Ők is a Bosszúállókat nézik!
5m007h 0p3ra70r
2023. december 08. 04:46
>>>Tommaso 2023. december 08. 01:21 00:12 >> A FIDESZES Kozmosz már megint faszról álmodott. Ugyan szóljatok már Szájernek, kúrja már szájba.<<< Vagy mindjárt II. Fülöp Ágost francia királynak, ha már biszexuálisokat akarsz a múltból előrángatni, te szerencsétlen szellemi fogyatékos.
5m007h 0p3ra70r
2023. december 08. 04:36
>>>Tommaso 2023. december 08. 01:25 Jobb későn, mint soha. Ha egycsapásra nem megy, fokozatosan kell iszlámtalanitani Európát.<<< Te egy valódi szellemi fogyatékos vagy. 🤣🤣🤣🤣 Amit nem tesznek tönkre azt nem kell megjavítani. Ennyi, pont. >>>Sajnos Orbán ebben is akadályt jelent. 1641 embercsempészt engedett szabadon, jóval a büntetésük letöltése előtt. akik többsége már másnap "munkába állt" a szerb - magyar határon.<<< Az 1641-nek mióta többsége a 17 te szellemi fogyatékos vadparaszt? 🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!