Szavazási botrány: Berlin több mint egyötödében meg kell ismételni a 2021-es választást

2023. december 19. 12:42

A 2256 berlini választókerületből egész pontosan 455-ben kell ismételni.

2023. december 19. 12:42
null

Hála a 2021-ben kialakult kaotikus állapotoknak, 455 berlini választókerületben meg kell ismételni a választást – írja a ZDF az alkotmánybíróság határozata alapján. 

Mint a lap írja: egyes körzetekben órákat kellett sorban állni, hibásak voltak vagy teljesen hiányoztak a szavazólapok, egyes választóhelyiségeket ideiglenesen be kellett zárni, illetve a hivatalos urnazárás után is nyitva maradtak.

A 455 választókerületben az új szavazást 60 napon belül meg kell tartani.

A Bundestag a jelenlegi kormánypártok szavazataival már tavaly novemberben úgy döntött, hogy 327 választókerületben meg kell ismételni a szavazást. Ezt a döntés írta most felül az alkotmánybíróság határozata, miután az ellenzéki CDU/CSU frakciója beadványt intézett a karlsruhei testülethez.

A ZDF hozzáteszi: a hárompárti koalíció többségét nem fenyegeti a megismétlendő választás. 

Nyitókép: Jan Zappner / AFP. Illusztráció.

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ninini
2023. december 22. 18:58
2021-es. Jóvan. Mire lezajlik, kezdhetik elölről az egészet.
BCMVML
2023. december 19. 17:50
Lábbal tiporták a demokráció alapvető elveit! Azonnal jogállamisági eljárást, német diákok kizárását az Erasmusból, szavazati jog megvonását az EU-ban! Térdre kell kényszeríteni Scholzot és rendszerszinten korrupt bandáját! Napirednre kell tűzni a németországi demokrácia helyzetét az Európai Parlamentben! Csak AfD képviselők szólalhatnak fel a vitában! Európai Parlamenti bizottságot kell kiküldeni Berlinbe - a bizottságban csak LePen, Salvini és a spanyol jobboldal képviselői lehetnek jelen az objektív vélemyény kialakításának igénye miatt!
vérgőz
2023. december 19. 15:01
pedig azt gondoltam, hogy addig szavaznak, amik a libsik nyernek... :P
survivor
2023. december 19. 14:37
De Magyarországon hemzsegtek az EP pártatlanobjektív ellenőrei az országgyűlési választásokon… A 2022-es magyar országgyűlési választásokon húszezer (20.000) ellenzéki társadalmi ellenőr vett részt. Az EBESZ-en kívül. Mérő Veruska papája is... M. L. matematikus , filozófus.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!