Szokatlanul alakul a péntek: nem szállt bele a Guardian brüsszeli tudósítója Orbánba az ukránok EU-s csatlakozása kapcsán, sőt!

2023. december 15. 10:38

A lap cikke szerint sok vezető elismeri, hogy az új tagok felvétele előtt belső reformokra lenne szükség.

2023. december 15. 10:38
null

Orbán Viktor arra fogadhat, hogy az európai jobboldal hamarosan erős teljesítményt nyújt a választásokon, és kivárja az időt, amíg több, hasonlóan gondolkodó vezető ülhet egy asztalhoz – írja a The Guardian brüsszeli tudósítója, Bayer Lili, aki ezúttal nem eszement kritikákkal vádolja a kormányfőt.

„Sok vezető elismeri”

A brüsszeli tudósító rámutatott a bővítés előtt álló Unióval kapcsolatban, hogy az EU már most is küzd azzal, miként kezelje egységesen a jogállamisági és külpolitikai kérdéseket, azt pedig 

sok vezető elismeri, hogy az új tagok felvétele előtt belső reformokra lenne szükség.

A szlovák és a holland választások eredményeit, valamint az osztrák közvélemény-kutatások legfrissebb állását figyelembe véve a magyar miniszterelnök okkal reménykedhet abban, hogy a jövő évi európai parlamenti választások után megváltozik az EU irányvonala, ám nem tett fel mindent erre a lapra. Ahogyan arra politikai igazgatója, Orbán Balázs is felhívta a figyelmet, a mostani döntés ellenére Magyarországnak lesz még bőven alkalma megakadályozni Ukrajna felvételét a következő években, hiszen a legújabb brüsszeli elhatározás mindössze elvi.

Amikor viszont nem csupán elvi döntésről volt szó, Orbán Viktor vétózott: „a tagállamok, köztük a magyarok pénzét is odaadták volna Ukrajnának. Ezt az Ukrajnának szánt 50 milliárdot, illetve a költségvetés ehhez kapcsolódó módosítását meg kellett vétóznom” – fogalmazott a magyar miniszterelnök.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Francois Walschaerts

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2023. december 15. 21:02
Életünket és vérünket Ukrajnáért, de zabot azt nem adunk. Lényegében erre lyukadt ki az összejövetel. De nincsenek kétségeim, hogy a pénzt oda fogják játszani valahogy az uki oligarcháknak, mégpedig közös EU alapból. Amikor vissza kell fizetni, akkor már persze sehol sem lesznek a Bizottság marionett figurái
KBA98
2023. december 15. 16:51
Hogy mik vannak?
P.Béla
2023. december 15. 15:48
Kit érdekel, hogy mit ír vagy nem ír a Guardian? Aki Guardiant olvas az már ostobább úgysem lesz.
kovsa
2023. december 15. 15:25
Uztu 2023. december 15. 15:23 Tisztelt Uztu, én sem vagyok szakértő, de ha jól értem, elég a jelen lévők 100% az egyhangú szavazáshoz a Tanácsban. Mivel Orbán nem volt jelen, így a 26 is megszavazhatta az egyhangúság követelménye mellett is. De pénz nincs az ukiknak, ekkor Orbán jelen volt és nem egyezett bele a pénzesőbe. Ami az én személyes véleményem, én kifejezetten aggályosnak tartom, hogy az egyhangúsághoz elég a jelenlévők igen szavazata. Ez, egy rosszhiszemű tanácsi hozzáállás esetén, azt is jelentheti, hogy titokban összejön 15 vezető, megszavaznak amit csak akarnak és arra hivatkozva, hogy a többieknek nem volt ellenvetésük, egyhangú döntésnek tekintik. Szerintem ez komoly veszély és valahogy ki kellene zárni ennek a lehetőségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!