Újabb megdöbbentő részletek derültek ki a brüsszeli korrupciós botrányról

2023. február 14. 06:18

Házkutatásokról és vastag pénzkötegekről szólnak a titkosszolgálatok jelentései.

2023. február 14. 06:18
null

Egy hónappal az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrány után a belga Le Soir napilap és a Knack hetilap arra vállalkozott, hogy összefűz néhány szálat az ügy körül, miközben a hivatalos bírói eljárás még csak most kezdődött. Beszámolójukban felidézik a titkosszolgálatok munkájának kezdetét – írja a Magyar Nemzet. A belga titkosszolgálat tagjai 2022 tavaszán behatoltak Pier Antonio Panzeri brüsszeli otthonába, a volt európai parlamenti képviselő tudta nélkül,

ahol óriási készpénzmennyiségre bukkantak.

A hálószobában az ágy alatt egy fekete utazóbőröndben nem kevesebb, mint 7601 darab 50 eurós bankjegy volt elrejtve, amelyek összértéke 380 050 euró – írta meg a belga Le Soir napilap és a Knack hetilap.

Régi barátság fűzi Panzerit Marokkóhoz

Ezen felül Panzeri gardróbjában egy digitális kóddal elzárt széfre is rátaláltak. Ebben egy könyv, egy DVD és egy kartondoboz mögé voltak rejtve 50, 100 és 200 eurós bankjegykötegek – mintegy 320 000 euró. Az ügynökök lefényképezték a kincset, és elhagyták a lakást, váratlan látogatásukról semmi sem árulkodott.

A behatolás egy 2021-es nyomozás része volt, miután a belga hatóságokat egy „barátságos európai ország” hírszerzői tájékoztatták arról, hogy az Európai Parlament tisztviselőit megvesztegette a marokkói titkosszolgálat.  Az értesülésben az állt,

a tisztségviselők az anyagi juttatásért cserébe befolyásolják az Európai Parlament nyilatkozatait és állásfoglalásait. 

A cikk szerint Marokkó és Antonio Panzeri családja közötti barátság 2009-re nyúlik vissza, amikor az olasz szocialistát újraválasztották az Európai Parlamentbe, és megnyerte a Magreb-országokkal (Észak-Afrika egyik régiójával) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség elnöki posztot, továbbá az EU–Marokkó parlamenti vegyes bizottság társelnökségét.

Panzeri kapcsolata a korrupciós ügyben szintén letartóztatott Francesco Giorgival is régre nyúlik vissza. 

A Milánóban politológia szakon végzett Giorgi még nem volt 23 éves, amikor megkezdte szakmai gyakorlatát az Európai Parlamentben. Itt ismerkedett meg későbbi élettársával, a korrupciós botrány fő gyanúsítottjával, a görög Eva Kailival – akinek azóta búcsút kellett mondania európai parlamenti alelnöki tisztségétől –, és Panzerivel is, aki pártfogásába vette fiatal olasz honfitársát. Amikor 2019-ben Panzeri elhagyta az Európai Parlamentet, Giorgi egy másik képviselő, Andrea Cozzolino asszisztense lett – akit épp pár napja vettek őrizetbe a vesztegetési üggyel kapcsolatban.

Mindeközben Giorgi egykori pártfogóját is támogatta a Fight Impunity nevű brüsszeli nonprofit szervezet vezetésében, amely mint utólag kiderült, begyűjtötte a katari pénzeket. Antonio Panzeri egy kihallgatáson 2019 végét, vagyis a parlamenti mandátumának lejártát követő időszakot nevezte meg a „fizetett együttműködésének” kezdetének Katarral. 

– ismerte el Francesco Giorgi is egy rendőrségi kihallgatáson. 

Hatszázezer euró készpénzt találtak Panzeri otthonában

A szövetségi ügyészség 2022. december 9-én „csapott le” Francesco Giorgira. Mivel élettársa, Eva Kaili mentelmi joga miatt a rendőrség nem kutathatta át otthonukat, türelmesen várták, hogy az olasz férfi kilépjen házuk ajtaján – ekkor foglalták le mobiltelefonját, amely döntő fontosságú volt a nyomozás szempontjából. 

A nyomozók nemcsak Giorgi otthonában jártak, hanem a szocialista európai parlamenti képviselőcsoport több parlamenti asszisztensének, európai köztisztviselőknek, lobbistáknak, valamint különböző nem kormányzati szervezetek, köztük a Fight Impunity irodáiban is.

Panzerit pedig megfosztották szabadságától, még aznap őrizetbe vették. 

Még ezen a napon, közvetlenül dél előtt a Le Soir és a Knack hozta a nyilvánosság tudtára a rendőrségi razziák hírét – az információ gyorsan terjedt világszerte. A szövetségi ügyészség megerősítette, hogy nyomozást indított egy Öböl-menti állam által elkövetett korrupció gyanúja miatt, de nem közölte sem Katar nevét, nem is beszélve Marokkóról. Az akció során nemcsak számítógépeket és okostelefonokat foglaltak le, hanem a Panzeri otthonában talált mintegy 600 ezer euró készpénzt. És a legjobb vagy a legrosszabb még hátravan. December 9-én délután Brüsszel uniós kerülete olyan volt, mintha egy filmforgatás helyszínévé vált volna.

A történtek miatt megriadt Eva Kaili felvette a kapcsolatot az édesapjával, aki éppen Belgiumba látogatott. Mivel tudta, hogy az élettársánál, Giorginál nagy összegben van otthon készpénz, Kaili segítséget kér az apjától,

akit nem sokkal később letartóztattak egybőröndnyi 50 eurós címletű bankjegyekkel.

Miután a görög képviselő mentelmi joga elszállt, a nyomozók házkutatást tarthattak nála. Egytucatnyi rendőrt, akik a korábbi házkutatásokról tértek vissza, újra mozgósítottak. Kaili és Giorgi otthonában további pénzt találtak a hatóságok, amelyet a gyanúsítottak kézipoggyászokba rejtettek. A pénzt 20 és 50 eurós bankjegyekre osztották. Összesen 150 ezer euróról van szó. Kailit még a délután megfosztották a szabadságától, apja szintén börtönben töltött egy éjszakát. Eközben Panzeri lányát és feleségét a belga igazságszolgáltatás kérésére letartóztatták Olaszországban. Jelenleg Panzeri, Kaili és Giorgi is börtönben ül.

Fotó: STR / EUROKINISSI / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2023. február 14. 11:07
Jó kis film lesz ebből .. De szerintem ezen kívül nem lesz semmi.. Soros euroai bírói majd jól kidumaljak... Azért arra kíváncsi lennék hogy mennyi pénzt kaptak azért hogy bogarakat együnk
Arnar
2023. február 14. 10:53
Kifogták a kis halacskákat, ahogy Zéró a macska is megmondta. A nagy fogás a Kerek Erdő lesz, az évszázad bulija!
LancelotDuLac
2023. február 14. 10:05
Meg is vagyok döbbenve xDDDDDDDDDDDDD ki derítette fel? Az olajszőke Pintér? xDDDDDDDDDDDD
Pierre
2023. február 14. 10:05
Újabb megdöbbentő részletek derülnek ki szinte minden nap a völlner ügyről is. De arról egy szót sem ír a NER propaganda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!