A gázai háború jelenlegi állása

2024. január 14. 17:18

Amit a közeljövőben valószínűleg látni fogunk az egy északnyugati irányú ék, ami elvágja Gázát a Sínai félszigettől.

2024. január 14. 17:18
Palestinians flock to markets in southern Gaza on the second day of humanitarian pause
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A gázai háború jelenlegi állása:
1. A két északi kormányzóság elesett és velük együtt Gáza városa is. Az izraeli csapatok jelentős részét már ki is vonták ezekről a területekről és új feladatok végrehajtására készítik fel őket.

2. A harcok dandárja Han Junesz városa és a hasonló nevű kormányzóság területén folynak. Az északi Qarara zászlóalj bekerítésben van, a nyugati, a keleti és a déli zászloaljak jelentős része felmorzsolódott. A harcok fő célja itt a Hamász vezetőinek az elfogása illetve likvidálása továbbá az életben maradt túszok kiszabadítása.

3. A már meghódított északi kormányzóságok és a han juneszi ék közé szorulva a központi kormányzóság három zászlóalja (Magjazi, Bureji, Nuseirati) egyre nagyobb nyomás alá kerül. 

4. Rafah környékén az onnan északra vezényelt erőkön kívül még többé kevésbé érintetlenek a Khalid ibn el-Walid és a Shabuara zászlóaljak, továbbá a kisebb terrorszervezetek alakulatai. Hozzávetőlegesen 12 zászlóaljnyi erő, a fele annak amivel Gáza a háborút elkezdte. 

5. Amit a közeljövőben valószínűleg látni fogunk az egy északnyugati irányú ék ami a gázai-egyiptomi határral párhuzamosan, a Földközi tenger felé haladva elvágja Gázát a Sínai félszigettől.”

Nyitókép: Anadolu via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
0123456789-2
2024. január 15. 16:40
Az araboknak a "privátbankár" szerint fogalmuk sincs hol vannak a túszok.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. január 15. 04:37
Gáza: egy népirtás anatómiája
Tommaso
2024. január 14. 19:45
az USA-ra ok nélkül rátámadó japánok megszivták. a ruszkikra ok nélkül rátámadó német nácik ( és magyar csatlósaik) megszivták. a dél-koreaiakra ok nélkül támadó északi bolsevikok megszivták. A Falklandra támadó argentin tábornokok megszivták. A Kuwaitra ok nélkül támadó Irak s Szaddam szintén megszivta. az Izraelre támadó arabok épp most szivják. Úgy látszik, időnként mégiscsak van Isteni Igaszságszolgáltatás.
Tommaso
2024. január 14. 19:44
A csecsemőbarát, békeszerető arab terroristák nagyon megszivták, hogy Izrael - ki tudja miért - nagyon megorrolt rájuk. Talán alexandrosz-2 tudja, de hallgat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!