Csúnyán lebukott Charles Michel: így akarja megakadályozni Orbán Viktort, hogy az Európai Tanács elnöke legyen

2024. január 09. 09:30

A Jog és Igazságosság lengyel párt alelnöke szerint Michel személyesen akadályozná meg Magyarország soros elnökségét annak érdekében, hogy ne Orbán Viktor legyen az Európai Tanács ideiglenes vezetője az év második felében.

2024. január 09. 09:30
ORBÁN Viktor; MICHEL, Charles

Charles Michel személyesen javasolta, hogy egy megkérdőjelezhető és gyors szabálymódosítással akadályozzák meg Magyarország soros elnökségét az Európai Tanács élén – idézi a Wpolityce Beata Szydlót, a lengyel Jog és Igazságosság pártjának alelnökét.

Mint a lap rámutat: a politikus úgy véli, Brüsszelben megy a sok üres beszéd a demokráciáról és a jogállamiságról, majd a gyakorlatban mindent szabályt megszegnek a baloldali, liberális elit érdekében.

„Tusk azt tette Lengyelországban, amit Brüsszelben tanult”

Szerinte Donald Tusk az elmúlt hetekben éppen azt tette Lengyelországban, amit Brüsszelben tanult, és a cselekedeteinek semmi közük nincs a demokráciához.

Szydlo megjegyezte, Michel lemondása alapesetben nem okozhatna nagy gondot, ha a baloldal el tudná fogadni, hogy Orbán Viktor lesz az ideiglenes elnök. Csakhogy nem tudja: Michel már a bejelentést követően arról beszélt, hogy „sok eszköz van Orbán Viktor elkerülésére, ha megvan hozzá a politikai akarat”, most pedig már azt is tudjuk, milyen lépésre utalt.

A Mandiner által megkérdezett szakértő egyébként úgy véli, jogilag nincs arra lehetőség, hogy megakadályozható legyen a magyar elnökség. 

Érdekesség, hogy közben a Politico keddi cikkében kiborult, amiért csak Brüsszel sikoltozik, a tagállamok irányítói viszont nem tartanak egy esetleges Orbán-vezetéstől. A lap szerint „rémálomszerű forgatókönyv” lenne Orbán Viktor elnöksége. Fejtegetéséből azonban más is kiderül.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 09. 17:49
Első blickre Orbán Viktor uniós tanácsi elnöksége a PÁRTÁLLAMI DIKTATÚRA diadala lenne. De ha jobban belegondolunk, Orbán élete legnagyobb bukása elé néz, pedig az EU-ban, az ET-ben, és az EP-ben már számos esetben megalázták, leszavazták, és feltörölték vele a padlót. De eddig még soha nem elnökként szenvedte el mindezt.
KBA98
2024. január 09. 17:16
ez egy barom!
KBA98
2024. január 09. 17:15
Már írtam, hogy nekem lengyel eleim vannak! Most tanácstalan vagyok, hogy én szégyelljem őket ? vagy ők szégyenkeznének a mostani lengyelek miatt?
2024. január 09. 16:30 Szerkesztve
És akkor mi az a megkérdőjelezhető jogszabályváltoztatás, és miért megkérdőjelezhető? Ezekkel az apróságokkal nem foglalkozik a névtelen mandineres propagandista. Mindez akkor, miután a döbrögi számon kérte az ukránokon a Velencei Bizottság ajánlását nemzetiségi ügyben. Azután, hogy Orbán nem tartotta be a Velencei Bizottság ajánlását, amikor a választás előtt fél évvel jogszabályt módosított. Ez megkérdőjelezhető jogszabályváltozás? Majd miután az ukránok teljesítették a Velencei Bizottság ajánlását, azóta csöndben van Orbán geci. Egy szót sem szól. Mintha soha szóba se hozta volna a nemzetiségeket. Mandiner is kussban van. Hirtelen lett újabb kifogása persze a gecinek. A parancs az parancs, Putyin óhaját teljesíteni kell. Az a célja a mandinernek, hogy csak az IQ 80 körüli olvasói maradjanak meg? Na persze nem lenne nagy veszteség, a döntő többségnek leküzdhetetlen kihívás egy angol forrást elolvasni, mind nyelvtudás, mind szellemi tunyaság folytán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!