Davos 2024: újra összegyűlnek a világ vezetői, Novák Katalin is felszólal

2024. január 16. 06:41

Ismét összegyűltek a világ vezető politikusai, üzletemberei és véleményvezérei a svájci üdülőhelyen.

2024. január 16. 06:41
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

A 2024 elején is, épp ezekben a napokban megrendezett Davost majdnem – de csak majdnem – olyan legendák veszik körbe, mint a Bilderberg-találkozókat. Utóbbiról sok, magát nagyon jól értesültnek tartó ember véli azt, hogy ott dől el a világ sorsa: a Bilderberg-találkozók névsora publikus, de a beszélgetések, viták nem nyilvánosak, amik nyilván emelik a titokzatosság-faktort.

Ehhez képest Davos maga a transzparencia,

hiszen nyilvánosan és globálisan követhető beszédek és kerekasztal-viták zajlanak, a résztvevők között pedig tényleg a világ döntéshozóinak a krémjét lehet fölfedezni.

A találkozó szervezője a World Economic Forum, amit a jól értesültek ismét egy, ha nem a legfontosabb informális, avagy félhivatalos irányító közösségének tartanak. 

A WEF befolyása tagadhatatlan,

s különösen fontos tevékenysége volt a mai fiatalabb nemzetközi politikusgeneráció nevelése és terelgetése különböző ösztöndíjak és programok által, amelyek publikusan is nyomon követhetők, megtalálhatók az életrajzokban.

A WEF 1971-es alapítója és azóta a vezetője Klaus Schwab: az immár 85 éves, Németországból Svájcba elszármazott mérnök-közgazdász 

a kritikusai szerint James Bond-os főgonosz-szerű karakterként formálná át a világot,

hogy globalista nagyvállalatok és hálózataik uralma alá hajtsa az emberiséget; követői szerint viszont igazi vizionárius, aki korunk aktuális problémáira keres használható, emberiséget szolgáló válaszokat. 

Igaz, azok sokszor mégis riasztó utópizmusnak tűnnek, mint például annak a nézetnek a propagálása, hogy a jövő nyugati társadalmaiban le kellene mondani a magántulajdonról, és majd a bőség asztalánál mindenki használhatja a közösen tulajdonolt jóléti eszközöket – a lakástól az autókig.

Schwab mindenesetre 85 évesen is rendíthetetlenül szervezi az évi rendes Davos-találkozókat. Az idei WEF-fórum beharangozója így hangzik:

„Az emberek, a társadalmak és a vállalatok egy változó világ valóságával néznek szembe. Aokkjelenségek látszólag végtelen sora – legutóbb a közel-keleti tragikus erőszak -, a geoökonómia, a klímaváltozás és a mesterséges intelligencia jelentette mély, rendszerszintű módosulások – a bizonytalanság ezen szintje és a tétek nagysága miatt a kihívások azonosítása helyett immár a megoldások felé kell elmozdulni” – áll az idei beköszöntőben.

Klaus Schwabék szerint a bizalom gyengül, a hosszú távú víziók túl elvontak az emberek meggyőzéséhez,

a sokkjelenségekre való reakciók viszont nem elegendők, mert a küszöbön álló változások miatt sérülékenyen hagynak mindenkit. A WEF úgy látja, ezért új párbeszédekre, erősebb partnerségekre, komoly szakpolitikai keretekre és hatékony technológiahasználatra van szükség, amiket a társadalmak hasznára lehet fordítani rövid- és hosszútávon egyaránt.

Az idei fórum fő üzenete tehát a bizalom visszaépítése, a bizalomé a jövőben, a társadalmakon belül és a nemzetek között. Schwabék ennek jegyében hívták meg a fórum idei vendégeit a világ különböző sarkaiból.

Davosba idén több mint száz kormányzatból érkeznek politikusok,

 nem beszélve a nemzetközi szervezetekről, a civil társadalmi vezetőkről, a fiatalok és a média képviselőiről.

Davos idén a töredezett világban való biztonsági együttműködésre, az új korszak növekedési és munkahelyteremtési lehetőségeire, a mesterséges értelem gazdasági és társadalmi felhasználására, valamint a klíma, a természet és az energia hosszú távú stratégiájának megfogalmazására fókuszál.

Az nem mondható Davosról, hogy túlságosan is a Nyugatra fókuszálna: a program alapján tényleg a világ minden tájáról és nagy számban hívtak idén a saját területükön komoly eredményeket elérő, befolyásos döntéshozókat, véleményformálókat, férfiakat és nőket egyaránt.

Magyar szempontból fontos fejlemény, hogy hazánkat Novák Katalin köztársasági elnök képviseli személyesen a davosi találkozón. 

Novák Katalin fel is szólal a fórumon,

emellett pedig tárgyalásokat is folytat majd, többek között Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Lapunk a napokban követni fogja Davos fontosabb eseményeit és Novák Katalin felszólalását is, maradjanak velünk!

 

Nyitóképen: Klaus Schwab, a World Economic Forum alapítója és vezetője (Nyitókép: FABRICE COFFRINI / AFP)

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
totumfaktum-2
2024. január 16. 11:41
Amire itt a többség gondolhat, az a Bilderberg. Oda hívnak meg egy igen szűk kört. Na az jelzés, igen.
totumfaktum-2
2024. január 16. 11:36
Jobb ha tudjuk mi megy ott, mint ha nem. Csak ennyi.
powerage
2024. január 16. 09:35
Egyébként ha mondjuk Soros Gyuri szervezne egy konferenciát és a Katikánk azon is felszólalna, akkor mi lenne a reakció? Mert ez kábé ugyanaz a mocsok társaság.
950BD1
2024. január 16. 08:28
Erre nem lennék annyira büszke. A világ legnagyobb és legelmebetegebb parazitái meghívják katikát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!