Mi, magyarok sehol sem vagyunk lengyel testvéreinkhez képest – már ami a politikai életünk durvaságát illeti

2024. január 21. 09:12

Elnöki palotában letartóztatott politikusok, majd tömegtüntetések és fenyegetések mindkét oldalon. Nagyon nem megy bársonyosan a hatalomváltás Lengyelországban.

2024. január 21. 09:12
Protest Of Free Poles In Warsaw
Rajcsányi Gellért

A lengyelek szenvedélyesek és konokok, képesek akár fejjel a falnak menni – szólnak az ősi közhelyek, amelyek éppen azért közhelyek, mert igazak. Mi, magyarok hajlamosak vagyunk saját politikai életünket durvának, kíméletlennek nevezni, de szinte sehol nem vagyunk lengyel testvéreinkhez képest. Az idősebb hírfogyasztók emlékezhetnek arra, hogy tíz-tizenöt éve még bezzegország volt Lengyelország, ahol a posztkommunista baloldal korai összeomlásával két jobboldalinak mondott erő versengett egymással. Sokan álmodozhattak ilyen jobbos paradicsomról itthon is, Lengyelországban viszont a Szolidaritás mozgalomból kinövő két erő, a Lech Kaczyński, majd Jarosław Kaczyński vezette Jog és Igazságosság (PiS) és Donald Tuskék Polgári Platformja (PO) időközben esküdt ellenséggé vált.

»Meg kell nyernünk ezt a harcot a szuverén, független Lengyelországért« – szónokolta Jarosław Kaczynski”

Tény az is, hogy míg Kaczyńskiék pártja nagyrészt maradt, ami volt, egy népies, vidékies, vallásos, akár a népszerűtlenség árán is konzervatív nézeteket valló erő, addig a Polgári Platform, különösen a vonalas Jog és Igazságossággal szemben ellenzékbe szorulva, mind liberálisabbá vált. Egyre inkább a városi és értelmiségi rétegeket szólította meg, s – mint a mostani kormányalakítás kapcsán is látjuk – a baloldali, akár radikálisan progresszív erőkkel is koalícióképessé vált.

A Kaczyński-féle pólus és vele szemben a régen és most ismét Tusk nevével fémjelzett párt és szövetsége így lettek a mai Lengyelország két kibékíthetetlen, egymást szenvedélyesen megvető politikai tábora. Az indulatok az őszi választás eredménye s az új kormány megalakulása óta pedig nemhogy csitultak, hanem tovább hevültek, amit jól mutatnak az utóbbi napok eseményei is.

A botrány akkor tört ki, amikor a rendőrség behatolt a köztársasági elnöki palotába, hogy letartóztassa a Jog és Igazságosság két korábban elítélt, ámde a PiS köreiből származó államfő, Andrzej Duda által kegyelemben részesített politikusát, Mariusz Kamiński korábbi belügyminisztert és helyettesét, Maciej Wąsikot. A kormány és pártolói a jog­államiság érvényesítésének, a PiS-tábor viszont gyakorlatilag államcsínynek nevezte a fejleményt.

A történet azonban sokkal korábban, több mint másfél évtizede kezdődött. Kamiński és Wąsik 2007-ben a korrupcióellenes hivatal vezetői voltak. Egy 2023. decemberi ítélet szerint ebbéli ténykedésük során visszaéltek a hatalmukkal. A kritikusok szerint túlzásba estek a korrupció üldözése során, eljárásaik nem feleltek meg a jognak, s ártatlan embereket is üldözésnek tettek ki. A vádak szerint a korrupcióellenes vezetők jogszerűtlen csapdákba csalták „áldozataikat”. Kamiński érvelése szerint azonban a korrupció átok a lengyel demokráciára, és a legteljesebben fel kell lépni ellene. A hivatalvezetők ellen indított eljárás után egy bíróság nem jogerősen kimondta a hatalommal való visszaélést. A köztársasági elnök egyik tanácsadója akkoriban azt mondta: Duda szerint politikai karaktere van az ítéletnek. 2015-ben, miután hatalomra került a Jog és Igazságosság, az államfő gyorsan kegyelmet adott Kamińskinek és Wąsiknak, hogy kormányzati pozícióba kerülhessenek. Ez nem tetszett a Polgári Platform politikusainak: szerintük a kegyelem „példátlan támadás a jog uralma ellen”.

Mosolyszünet: Andrzej Duda köztársasági elnök és Donald Tusk kormányfő találkozása január 15-én. Fotó: AFP / Wojtek Radwanski

A kegyelmi eljárás mindenesetre gyors volt, sőt elsietett. Az államfő még azelőtt adott kegyelmet, hogy jogerősen el­ítélték volna a két politikust – és egyes értelmezések szerint így érvénytelen volt. A Jog és Igazságosság kormányzása alatt aztán Kamiński négy évig, a 2023-as választási vereségig a belügyminiszteri pozíciót is betöltötte, egy őt elítélő, de nem jogerős ítélet ellenére.

Az évek során a jogi bonyodalmak csak tovább nőttek: a legfelsőbb bíróság azt mondta ki, hogy Duda csak jogerős ítélet után adhatott volna kegyelmet, az alkotmánybíróság viszont azt, hogy így is érvényes a döntése. A két testület álláspontja közti szakadékot nem sikerült áthidalni. A vége (?) az lett, hogy a legfelsőbb bíróság 2023-ban az ügy folytatását rendelte el, és amint megalakult a Tusk-kormány, megszületett egy jogerősnek mondott bírósági döntés: két év letöltendő börtön.

Az amúgy is nagy feszültségek közepette lezajló kormányváltás heteinek ez lett a legnagyobbat szóló botránya. Andrzej Duda tiltakozott a jogerős ítélet ellen, mondván, hogy szerinte érvényes a 2015-ös kegyelme, és a mostani ítéletet meghozó bíróság törvényt sértett. Mi több: a két PiS-közeli személyiséget politikai fogolynak nevezte, és tüntetőleg fogadta múlt héten az elnöki palotában – közben a rendőrség már a nyomukban volt, hogy a bírósági ítéletre hivatkozva letartóztassa őket. Kamińskiék a palotánál sajtó­nyilvánosság előtt hangoztatták, hogy ők nem bujdosnak, hanem az államfő vendégei, de ha börtönbe kerülnek, politikai foglyokká válnak. Végül az elnöki palota falai sem mentették meg őket a hatóságoktól: miután Duda elhagyta az épületet, a rendőrség bement, és letartóztatta a két politikust.

Andrzej Duda ismét kegyelmi eljárást kezdeményezett”

A kevésbé fejlett demokráciákat jellemző eseménysorozat durva nyilatkozatháborút indított el. Donald Tusk miniszterelnök kijelentette: nyugtalanítónak tartja, hogy az államfő „részt vesz az állami berendezkedést érintő káoszban és konfliktusban”, és hozzátette, hogy büntetőjogi felelősség terheli azt, aki egy bűntett elkövetőjét bújtatja. A Jog és Igazságosság tábora viszont egy emberként ítélte el a történteket. Szymon Szynkowski vel Sęk képviselő, korábbi külügyminiszter szerint a fejlemények „a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan szégyent hoznak az országra, amilyen 1989 óta nem fordult elő”. Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerint Lengyelországban „először vannak politikai foglyok” a Wojciech Jaruzelski tábornok által 1981-ben kihirdetett hadiállapot óta. Morawiecki egyúttal tüntetésre hívta az ellenzékieket. Andrzej Duda elnök pedig levélben fordult az államfőkhöz és a nemzetközi intézmények vezetőihez, amelyben azt írta, hogy országában a végrehajtó hatalom megsérti a törvényeket és az alkotmányt.

Az előző kormány hívei már a letartóztatás estéjén spontán tüntetésbe kezdtek Varsóban, és a megmozdulást további szervezett tiltakozások követték. Morawiecki azt is kijelentette a napokban: „Az ügy nemcsak politikai szabadságjogokról szól, hanem a demokrácia teljes megsemmisítéséről.” A főváros utcáin több tízezer PiS-szimpatizáns vonult fel lengyel lobogók tengere alatt a közmédia áthangszerelése és a politikusok letartóztatása ellen tiltakozva. „Meg kell nyernünk ezt a harcot a szuverén, független Lengyelországért” – szónokolta a tüntetőknek Jarosław Kaczyński.

Andrzej Duda eközben megtagadta a közmédia finanszírozásáról szóló új határozat aláírását, és ismét kegyelmi eljárást kezdeményezett a letartóztatott politikusok ügyében, vagyis nyolc év elteltével és számos jogi csűrcsavar után másodszor is nekifut a kegyelmi eljárásnak. A kormány részéről egyelőre az hangzott el, hogy nem állnak útjába egy jogszerű elnöki kegyelemnek. Hogy a Kamiński-ügy csak egy nagyobb döccenő volt a kormányváltás folyamatában, vagy pedig egy hideg polgárháború első epizódja a lengyel politikatörténetben, a következő hónapok eseményei fogják megmutatni.

Nyitóképen: a Jog és Igazságosság tüntet a politikusok letartóztatása ellen január 11-én. Fotó: AFP / NurPhoto / Klaudia Radecka

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2024. január 23. 21:45
Ezt a történetet nagyjából eddig is tudtuk,csak azt nem, hogy kiket csaltak lépre és miért, és kiket vádoltak ártatlanul és annak milyen politikai tartalma volt. Mert a konfliktus minden bizonnyal ott kezdődött. Az pedig nem vet jó fényt a lengyel jogállamiságra, hogy a bíróságok nyílt politikai motivációk alapján ítélkeznek - egymással szemben is. Ahol a bírók az ítéleteikben a politikai álláspontjaikat érvényesítik, ott megszűnik a társadalmi konszenzus. 2006-ban nálunk is voltak bírók, akik kiszolgálták a törvénysértő végrehajtó hatalmat, ám később más bírók ezt korrigálták, de nem takarították el megtévedt kollégáikat, sőt beválasztották őket a bírósági vezetőket ellenőrző testületbe. A lengyelhez hasonló helyzetre tehát nálunk is megvan a lehetőség. Nyilvánvalóan fortyognak a politikai indulatok a bírósági irodák mélyén. A testvér szót pedig egyelőre nem használnám a lengyelekre, mert most éppen nagyon messzire kerültünk egymástól. Ők ismét birodalmi álmokat kergetnek ...
savrena
2024. január 21. 20:07
A magyar jogrendszer ismer eljárási kegyelmet, végrehajtási kegyelmet és mentesítési kegyelmet. A lengyel nem?
alexandrosz-2
2024. január 21. 19:26 Szerkesztve
Rajcsányi hasbarázik, miközben a szemkilövők és a szemkilövetők elszámoltatlanok, a ceu judapesten pusztít soros ügynökeivel, picsányi otp-je 4,5 millárd forintnyi cia pénzt mos tisztára a cia ügynökeinek. A kurva anyádat rajcsányi! A gazdáidnak is!
Türelem
2024. január 21. 11:31
Rajcsányi Elvtárs! Ébresztő, Kádár már elment, akkor voltak testvéreink a táborban lévők, így a lengyelek is. Nincs testvérünk, egyikben sem szabad bíznunk, kizárólag az aktuális érdekeinket kell követni. Varsó egy háborús tűzfészek, a németeket is le akarták rohanni a lovasságukkal, most az oroszok ellen feszülnek, egy csicska nép, jobb és baloldala.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!