Fordulat lehet az elítélt két jobboldali lengyel képviselő ügyében

2024. január 12. 18:26

Közben Andrzej Duda elnök bejelentette, hogy másodszor kezdeményezi kegyelmi eljárást a hivatali hatalommal való visszaélés miatt elítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében.

2024. január 12. 18:26
null

Ahogy korábban megírtuk, az új Tusk-kormány megalakulása után tisztogatásba kezdett, melynek keretében kedd este letartóztatták a lengyel elnöki palotában Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt szabadságvesztésre ítélt, de (korábban) elnöki kegyelemben részesített politikusait. 

A példátlan eljárás miatt Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök felhívására több ezres tömeg vonult a Szejmhez, hogy a balliberális Donald Tusk vezette kormány politikai leszámolása ellen tiltakozzon.

Most újabb fordulat jöhet a „börtönügyben”.

A PiS képviselői, Krzysztof Szczucki és Pawel Jablonski az államügyészséghez fordultak bűncselekmény elkövetésének gyanújával. Ennek oka, hogy Szymon Holownia, a Szejm elnöke kijelentette, hogy megszűnt a két elitélt képviselő mentelmi joga és mandátuma. A képviselők ezt pénteken közölték az X közösségi platformon.

Andrzej Duda elnök csütörtökön bejelentette, hogy másodszor kezdeményezi kegyelmi eljárást a hivatali hatalommal való visszaélés miatt elítélt volt belügyminiszter és helyettese ügyében. 

Kaminskit és Wasikot kedden az elnöki palotában vették őrizetbe, amikor az államfő nem tartózkodott ott. Holownia a bejelentést kommentálva hangsúlyozta, hogy bár az államfő döntése rendezheti a helyzetet, a két elítélt képviselő parlamenti mandátuma már megszűnt, és az elnöki kegyelem sem változtathat ezen. 

Ezen álláspontja miatt a két PiS-képviselő bejelentette, hogy az ügyészséghez fognak fordulni annak gyanújával, hogy Holownia bűncselekményt követett el a mandátum megszűnéséről szóló nyilatkozatával, hasonlóan Donald Tusk miniszterelnök nyilatkozatához is, amelyet a hivatalos közlönyben közzétett a Szejm elnökének döntéséről.

A két képviselő mandátumának megfosztása kényes ügy, mivel ha a PiS igaza van és a döntés törvénytelen, akkor a parlament ülései és határozatai érvénytelenek lehetnének Kaminski és Wasik távollétében.

***

 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 13. 13:41
Alig egy hónapja állt fel a lengyel kormány, de a választásokon A NÉP akaratából megbukott jobboldal máris erőszakkal akarja visszaszerezni a hatalmat. És még demokráciáról papolnak. "A JOBBOLDAL - amikor csak teheti - RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" Úgy látszik, ez nem csak Magyarországra érvényes.
Tommaso
2024. január 12. 19:55
Ahogy Polt Pot Péter Pofátlan Orbáncsicska védi a bűnbe esett fideszeseket, úgy védte eddig a Kaczynski-féle, lengyel "pártalapú "igazságszoláltatás a lengyel korrupt politikusokat. De ennek vége. Fordulat állhat be az elítélt két korrupt jobboldali lengyel képviselő ügyében.
Tommaso
2024. január 12. 19:52
Rossz hirem van a demokratikusan gondolkodó magyaroknak. Nehéz a lengyel jogállamiság visszaállitása, de Magyarországon, tekintve, hogy a felcsúti egyeduralkodó a jogállamlebontásban sokkal messzebb jutott, még nehezebb lesz.
Tommaso
2024. január 12. 19:26
Ahogy Polt Pot Péter Pofátlan Orbáncsicska védi a bűnbe esett fideszeseket, úgy védte eddig a Kaczynski-féle, lengyel "pártalapú "igazságszoláltatás a lengyel korrupt politikusokat. De ennek vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!