Ínyencség a dzsungelből: egyre több majomhúst csempésznek Franciaországba az afrikaiak

2024. január 23. 12:19

Virágzik a feketepiac.

2024. január 23. 12:19

Megdöbbentő tényekre világított rá egy francia lap, amely az Afrikából Európába csempészett majomhús iráni megnövekedett keresletről készített összefoglalót. Mint írják, egyre nagyobb a libériai dzsungelben lemészárolt és a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre szállított majomhús mennyisége, virágzik az illegális csempészet.

Libéria északnyugati részén komoly problémát okoz a hatóságoknak a majmokkal való kereskedés, a helyiek külön hálózatot hoztak létre az élő állatokkal és a húsukkal való kereskedés érdekében. A közösségi oldalakon számos erre szakosodott csoportban vásárolhatnak az érdeklődők, sőt, Franciaországba is rendszeresen szállítanak. A vámtisztek naponta több tucat kilónyit foglalnak le az afrikai országokból érkező járatokról – a helyzet ráadásul egyre rosszabb: 2023 rekordév volt a csempészeknél!

A fő probléma, hogy védett fajokról van szó, így alapvetően tilos a vadászatuk és a fogyasztásuk is, nem utolsó sorban pedig egészségügyileg is veszélyeket hordoz.

Egy elefántcsontparti, aki itt majomhúst eszik, kicsit olyan, mint egy francia, aki camembert-t eszik az Egyesült Államokban, ahol az tilos.

Tegyük hozzá, hogy itt védett fajokról van szó. A nyugat- és közép-afrikai diaszpóra tagjai számára ezeknek a húsoknak a fogyasztása mindenekelőtt meghitt, családi dolog” − hangsúlyozza Fabrice Gayet vámellenőr.

Megrendelésre rövid időn beül szállítanak a kereskedők, azt írják, egy átlagos majom 38 euró, egy nagyobb példány pedig 58 euró. 

Fotó: Michal Cizek/AFP

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
palicsi-2
2024. január 24. 04:59
A feketék megeszik a majomhúst? Az nem kannibalizmus?
paperfellow
2024. január 24. 04:38
Kb 10 éve láttam egy dokufilmet arról, hogy Dél-Afrikában évente 300 még élő gyereknek vágják ki a szívét és eszik meg. Több szülő nyilatkozott, volt aki a saját gyereke szívét ette meg. Az ott egyfajta népszokás. A hatóságok tehetetlenek.
BP1141
2024. január 24. 00:10
usában miért tilos a camembert ?
lbs0420
2024. január 23. 22:04
Meg is érdemlik a franciák, meg mások is, ha ilyen húsokat fogyasztanak! Én azért megmaradok a jó fajta kolbászoknál, füstölt áruknál, a csülkös, vagy velős pacalpörköltnél, stb. és a magyar konyha remekeinél, előtte bevezetőként kettő feles kisüsti egy decis pohárban sorba kapcsolva, és étkezés után két korsó Dreher sör, vagy könnyű homoki borból egy házmester. Ezzel lehet normális fizikai munkákat végezni! A legtöbb esetben a sztárszakácsok által elkövetett étkek, már tálalásnál úgy néznek ki sok esetben, mintha mosatlan tányérokat szolgáltak volna fel! Ezeket ha az ember megeszi, csak a számítógép tasztaúráját tudja bökdösni, vagy hülyeségeket kitalálni a "társadalom tudományok címszó alatt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!