Itt a vég? Úgy tűnik, Ukrajna elérte a katonai mozgósítás határait

2024. január 12. 18:00

Az ukrán hadsereg és a gazdaság párhuzamos működtetése csak külföldi finanszírozási segítséggel működik, de ha újabb százezreket soroznak be katonának, az már megroppanthatja Ukrajna gazdasági hátországát. Az ukrán mozgósítási dilemmáról.

2024. január 12. 18:00
A Funeral Ceremony Of Ukrainian Poet And Serviceman Maxym Kryvtsov In Kyiv, Amid Russia's Invasion Of Ukraine.
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Az ukrán hadsereg becslése szerint 500 ezer új katonára lenne szüksége, hogy hatékonyan felvegye a küzdelmet a frontszakaszokon bevetett, az orosz hivatalos közlés szerinti összesen 617 ezer orosz katona ellen. Ennyi új kiképzett harcosra lenne szükség ahhoz, hogy a fáradt, radikálisan kihasznált alakulatok hazatérhessen pihenni, helyettük egy rotációs váltás érkezzen.

Az ukrán hadsereg saját nyilvános adatai szerint 850 ezer katonával rendelkezik – a háború kirobbanásakor rengeteg ukrán jelentkezett önként szolgálni hazafias okokból, sok ezren külföldről kiépített egzisztenciájukat hagyták ott, hogy az országot megtámadó orosz hadsereg ellen harcoljanak.

Lassan két évvel a háború elkezdődése után ez a lelkesedés drámai módon visszaesett, 

és ennek csapán az egyik összetevője az, hogy a háború állóháborúvá, vérszivattyúvá változott, a frontvonalon a túlélés esélye nagyon lecsökkent, az elesettek száma százezres.

Az utánpótlás hiányának okai

A lelkesedés nagyban megcsappant, amikor tavaly egymás után szivárogtak ki az ukrán hadsereg berkeiben burjánzó korrupció esetei: a sorozás alóli kibúvások vesztegetéses ügyei, a külföldi finanszírozás magánzsebekbe történő vándorlása, a nyugati fegyverekkel való illegális kereskedelem botrányai. 

Ezek az ügyek általános megbotránkozást keltettek, és elbizonytalanították a köz érdekében áldozatot vállalni szándékozókat.

A másik tényező, hogy a kormány erőszakos mozgósítási szándéka óriási társadalmi felzúdulást és ellenállást váltott ki, olyannyira, hogy a kormányzat a héten visszavonni kényszerült az új mozgósítási törvénytervezetét. A hat hónapig készült jogszabály tágította volna a sorkötelesek életkori határát, az enyhe fogyatékosokra is kiterjesztette volna a bevonulási kötelezettséget, és súlyos büntetéssel sújtotta volna a sorozás alól kibúvókat.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán emberi jogi ombudsman is felemelte a szavát a törvénytervezet passzusai ellen, szerinte elfogadása esetén megbukott volna az alkotmányossági felülvizsgálaton, több ponton sértette az alkotmányban garantált alapvető emberi és polgári jogokat, valamint szigora miatt tovább generálta volna a korrupció veszélyét.

A gazdasági egyensúly problémája

A mozgósítás ügyének a legnagyobb kerékkötője az, hogy a hadsereg munkaképes férfiakat von el a termelésből, ennek pedig már statisztikailag látható, súlyos hatása van az ukrán gazdaságra.

Az ukrán GDP ötödét, vagyis 214 milliárd dollárból 46 milliárdot költ az állam a háborúra

 – ennek felét a hadsereg kiadásaira, a negyedét pedig a hadiipari szektor fejlesztésére költik; az állami költségvetés majdnem egésze a háború finanszírozására megy el, míg az ukrán állam költségeit, az ukrán gazdaság működtetését az amerikai és az európai támogatásokból tudják csak állni – írja a Politico.

A nyugati segélyek azonban akadoznak: az amerikai a republikánus képviselők kongresszusi obstrukciója, az uniós segély pedig a magyar kormány ellenállása miatt. Az unió portál szerint emiatt a kijevi kormány vékony jégen táncol: úgy kell finanszíroznia a harcokban álló hadsereget, hogy az adófizetők pénzéből a segélyek elmaradásának esetére is gazdálkodnia kell, vagyis: a bevételeire figyelnie kell.

Félmillió új katona kiállítása becslések szerint 12 milliárd euróba kerülne az ukrán államnak; egy ukrán katona pénzügyi fedezetét hat ukrán állampolgár adói képesek garantálni, így 

500 ezer új katona hadrendbe állításához 3 millió új adófizető megjelenése lenne szükséges.

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtökön Észtországban kijelentette: kétféle hazafias tett van, az egyik, ha valaki bevonul katonának, a másik, ha valaki dolgozik és adót fizet, amelyből a katonaság költségeit tudja az állam fizetni. Harmadik út nincs, vagyis aki külföldre menekült, és se nem katonáskodik, se  nem fizet adót az ukrán államnak, az egy komoly erkölcsi dilemmába kerül.

Az állam dilemmája pedig az, hogy miközben képzett és alig pótolható munkaerőt soroz be és küld a frontra, addig a munkaerő-utánpótlás miatt visszaeső szektorok produktivitása csökken, a katonáskodás miatt kieső munkaerő adóhrivnyái pedig hiányoznak a büdzséből – vagyis 

a hadsereg igényének kielégítésével a háború gazdasági hátországát veszélyeztetik.

Az új, átdolgozott mozgósítási törvényen már dolgozik az ukrán kormány, mihamarabb el akarja fogadtatni a kijevi parlamenttel, a matek azonban az újabb törvényhozási körben is rendkívül nehéz lesz.

--

Nyitókép: A fronton elesett költő, katona Makszim Krivcov portréját tartja egy társa kijevi búcsúztatóján 2024. január 11-én  (forrás: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

 

Összesen 247 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. január 13. 10:33
"falcatus-2 2024. január 13. 08:59 5m007h 0p3ra70r>>>B_kanya "A szankciók lófaszt sem érnek..." Európa jobban függ az Orosz Föderációtól az élelmiszerek és a műtrágyák tekintetében, mint az oroszellenes szankciók bevezetése előtt. Erről az Euractiv ír január 12-én a Yara norvég vegyipari vállalat elnökére, Svein Tore Holseterre hivatkozva." Nahát... Nincs/drága a gáz germanisztánban - bezárt a "pétisógyár". Aztán megveszik a belorusz műtrágyát, tehát a ruszkik DUPLÁN a pénzüknél vannak, de legalább a vegyiparuk is rohad le.
B_kanya
2024. január 13. 10:26
antal-jozsef-2 2024. január 13. 09:52 "Mikor, nem is olyan sokára határosak leszünk újra a ruszkikkal a sok ruszofób kommentoldala hirtelen eltűnik." És előveszik apuci - illetve a czippelfei-féle munkásőrök a sajátjukat - szovjet zászlóját... Az a lényeg, hogy a határ a Kárpátok keleti bércein legyen.
falcatus-2
2024. január 13. 09:51
Azt mondja egy szutyok: Kovács Ubul>>>falcatus-2 2024. január 13. 08:34 Mese." A Eurasian Times arról ír, hogy az ukrán hadsereg veszteségei megdöbbentőek, jóval magasabbak, mint amennyit elismernek Kijevben – ezt Jurij Lucenkó volt főügyész, az ukrán belügyminisztérium egykori vezetője nyilatkozta. Hozzátette: Ukrajna veszteségei meghaladhatják a félmillió főt. Ez több mint az aktív szolgálatot teljesítő katonák jelenlegi száma” Ebben a számban a komoly sérülést szenvedők is benne vannak. Lucenkó szerint „Ukrajna havonta 30 ezer embert veszíthet el a fronton”, ezért is kezdett a kijevi rezsim nagyobb létszámú mozgósításba.
falcatus-2
2024. január 13. 08:59
5m007h 0p3ra70r>>>B_kanya "A szankciók lófaszt sem érnek..." Európa jobban függ az Orosz Föderációtól az élelmiszerek és a műtrágyák tekintetében, mint az oroszellenes szankciók bevezetése előtt. Erről az Euractiv ír január 12-én a Yara norvég vegyipari vállalat elnökére, Svein Tore Holseterre hivatkozva. „Nem lepődhetünk meg, ha zűrzavarral nézünk szembe az ágazatban” – mondta. Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióba irányuló nitrogénimport 34%-kal nőtt 2022 júliusa és 2023 júliusa között. A műtrágyák több mint egyharmadát Oroszországból importálták. Ezenkívül az Orosz Föderációból szállított karbamid több mint 30%-át tette ki az összes Európába szállított karbamidnak. Holseter elmondta, hogy Európa gyorsan csökkenteni tudta energiafüggőségét Oroszországtól, de ez „hatalmas költségekhez” vezetett mind az ipar, mind a háztartások számára. "Nagyon aggódnék, ha mi, mint az alvajárók, azt csinálnánk a műtrágyával, amit az energiával" – jelentette ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!