Medvegyev keményen megfenyegette a briteket

2024. január 12. 17:14

Az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese azt mondta, hadüzenet lenne Moszkvának brit katonák Ukrajnába vezénylése.

2024. január 12. 17:14

Oroszország elleni hadüzenettel érne fel, ha hivatalosan brit katonákat vezényelnének Ukrajnába – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Rishi Sunak brit miniszterelnök ukrajnai látogatását kommentálva pénteken a Telegram-csatornáján.„Rishi Sunak brit miniszterelnök Kijevbe utazott, hogy aláírjon egy +történelmi biztonsági megállapodást+. Vajon hogy vélekedne a nyugati közvélemény, ha a brit delegáció Kijev központjában kazettás bombatűz alá kerülne, ahogyan az a mi Belgorodunkban történt a civilekkel?” – írta a volt elnök és kormányfő. 

„És még valami: remélem, örök ellenségeink, az arcátlan britek felfogják, hogy hivatalos katonai kontingensük Ukrajnába vezénylése hadüzenetet jelentene hazánknak” 

– tette hozzá. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteki sajtótájékoztatóján Moszkva felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a nyugati országok szemet hunynak az Oroszország ellen elkövetett ukrán „terrorista bűncselekmények” és afelett, hogy Kijev azzal fenyegetőzik, a támadásokat más orosz városokra is kiterjeszti. Kifogásolta, hogy sem a NATO, sem az EU képviselői nem ítélték el a 25 halálos áldozattal és 109 ember sebesülésével járó, december 30-i Belgorod elleni ukrán rakétatámadást, és az ENSZ, az EBESZ vezetése is csak általános jellegű felhívásokra szorítkozott. 

Az orosz védelmi minisztérium által pénteken kiadott heti hadijelentés szerint az orosz hadsereg január 6. és 12. között 23 csoportos csapást hajtott végre nagyhatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel ukrán hadiüzemekre, valamint az ukrán fegyveres erőkre, a „nacionalista” alakulatokra és a külföldi „zsoldosokra”. Ebben az időszakban az összefoglaló értelmében 

öt frontszakaszon 41 támadást és ellentámadást vert vissza, megakadályozott több partraszállási kísérletet a Dnyeper szigetein és folyam bal partján, 

valamint kedvezőbb állásokat foglalt el Zaporizzsja megyében. 

A jelentés szerint az ukrán fél vesztesége az érintkezési vonal mentén a hét folyamán mintegy 4720 katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 1785-en a Donyeck környékén vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. A legtöbb rohamot, 27-et a kupjanszki frontszakaszon kísérelte meg az ukrán fél. Ugyanitt 35 ukrán katona adta meg magát a héten orosz fogságba került 48-ból. 

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek mellet tíz lőszerraktárt, egy rádióelektronikai harcközpontot, egy Szu-25-ös és egy Szu-27-es repülőgépet, egy Mi-8-as helikoptert, 15 harckocsit, 60 páncélozott harcjárművet, 15 motorcsónakot, 

35 HIMARS és Uragan sorozatvető rakétákat, hat Neptun hajóelhárító rakétát, két MALD irányított levegő-levegő rakétát és 161 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. A donyecki régióban lévő Holmovszkij községben egy ukrán távirányítású repülőszerkezet sebesülteket evakuáló mentőautót talált el, aminek következtében egy mentős és villanyszerelő életét vesztette, további három mentős pedig megsebesült.

(MTI)

Nyitókép: Ekaterina Shtukina / Sputnik / Sputnik via AFP

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tferenc-2
2024. január 13. 07:13
Amikor a volt brit gyarmatokról beszerzett bennszülött miniszterelnöküknek semmi nem drága...
rockercicc
2024. január 13. 00:07
Essen már végre ki egy ablakon ez az elmebeteg geci, vagy igyon polóniumot!
2024. január 12. 18:56 Szerkesztve
Sajnálom az angolokat, vezetőik birodalmi látomásai rémes következményűek.
files32
2024. január 12. 18:19
Ha lett volna benne még egy félliter vodka a jemeni bombázás miatt szidta volna a briteket
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!