Orbán-ellenességgel kampányolnak az EP-választásra a német ballibek

2024. január 29. 11:01

A volt német igazságügyi miniszter arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök „az adófizetők pénzével tömködi a zsebét”.

2024. január 29. 11:01
SPD Prepares For EU Elections

A liberális német Szabaddemokrata Párt (FDP) és szociáldemokraták (SPD) vasárnap összegyűltek, hogy bemutassák a programjukat a közelgő uniós választásokra. Mind a két párt a szavazók mozgósításáért küzd a számukra kedvezőtlen, csökkenő közvélemény-kutatási adatok közepette – írta meg az Euractive.

A koalícióban lévő két párt elfogadta a saját kiáltványait, valamint megerősítették vezető jelöltjeiket a közelgő uniós választásokra a vasárnapi pártkongresszusokon.

Úgy vélem, ez egy rendkívül fontos választás, ugyanis Németországban tapasztaljuk az Európa-ellenes, jobboldali populisták felbukkanását

 – mondta Olaf Scholz kancellár az SPD európai küldöttkonferenciáján.

Történelmi mélypont

Az SPD jelenleg 13,5%-on áll. Az FDP azonban az Europe Elects szerint az 5%-os határt sem érte el.

Ennek ellenére a stratégiai irányváltás legkissebb jeleit sem lehetett tapasztalni. Az SPD továbbra is a szélsőjobb elleni küzdelmet tekinti a párt fő választási prioritásának.

A lap arról is beszámolt, hogy a volt német igazságügyi miniszter kiakadt Orbán Viktor miatt.

„Orbán úgy alakította át Magyarországot, hogy soha többé ne lehessen őt választások útján leváltani a hatalomból.

És az adófizetők pénzével tömködi a zsebét” – mondta Katarina Barley pártja küldötteinek, és azzal vádolta az Európai Bizottságot, hogy túl „félénken és túl következetlenül” jár el, amikor a magyar miniszterelnökkel szemben lép fel.

A Mandiner pénteken beszámolt arról is, hogy döbbenetes állítást fogalmazott meg pénteki cikkében a Politico. A lap szerint Magyarország pórul fog járni, ha megakadályozza azt, hogy az európai vezetők jövő heti találkozóján jóváhagyjanak egy 50 milliárd eurós létfontosságú segélyt Ukrajna számára. 

A Politico arra is felhívta a figyelmet, hogy eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel évekig „lágyan és finoman” tárgyaltak, most azonban az európai diplomaták drasztikus lépésre szánhatják el magukat,

ami lépés Budapest kizárását jelentené az uniós szavazási folyamatból.

Mindezt akkor, ha a magyar miniszterelnök veszélyeztetni meri Ukrajna, mint EU tagjelölt ország biztonságát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Michele Tantussi/Getty Images

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. január 29. 18:35
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Szomszéd
2024. január 29. 18:11
"Európa-ellenes, jobboldali populisták" ez semmi picinyeim, most jönnek még a nyakatokra a törökök :-)))
Leskelődő
2024. január 29. 13:08
Mókás, hogy a németek a magyar ballibsik sorsára jutottak és mindenre ugyanaz a válaszuk: mert az Orbán...
voltospultos-2
2024. január 29. 12:43
Majd ad pénzt Kína. Mondom a türk haveroknak, még néhány Annalena, Liz Trust, Ursula aztán mehetünk hozzátok Közép-Ázsiába. Gyertek nyugodtan, van hely.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!