Pattanásig feszült a helyzet Varsóban, a parlamenti őrség parancsot kapott, hogy ne engedje be a börtönből szabadult PiS-es politikusokat

2024. január 25. 14:38

Végül Kaminskiék nem is próbáltak meg bejutni a Szejm mai ülésére.

2024. január 25. 14:38
null

Rendkívül éles szócsatákkal zajlott a lengyel parlament csütörtöki ülése, miután Andrzej Duda államfő kegyelmet adott két bebörtönzött egykori párttársának, Mariusz Kaminski volt belügyminiszternek és helyettesének, Maciej Wasiknak, akiket korrupció vádjával csuktak le január elején.

Ezt is ajánljuk a témában

Sokan fizikai atrocitástól, verekedéstől tartottak, mert a parlamenti őrség parancsot kapott, hogy ha a két frissen szabadult politikus be akar jutni az ülésre, akadályozzák meg.

Erre végül nem került sor, helyettük a párttársaik mentek neki a kormány tagjainak és Szymon Holownia házelnöknek, számol be a hvg.hu.

A PiS-esek azt is kijelentették, hogy ha a két politikus nem szavazhat a parlamentben, akkor eljárási szempontból minden elfogadott törvény alkotmányellenes, annak ellenére, hogy a kormánykoalíció bőséges többsége miatt egyiknek a megszavazása sem két szavazaton múlik. 

Itt jöhet be a képbe az Alkotmánybíróság, amelynek döntéseit azonban a jelenlegi többség szintén nem fogadja el, tekintettel három, nézetük szerint törvénysértően kinevezett tagra.

A Szejm-elnök szerint azonban Kaminskinak és Wasiknak megszűnt a mandátuma a jogerős ítélet kihirdetésével egyidőben, és ezen az se változtat, hogy az elnöki kegyelem a köztisztségtől eltiltást és a büntetett előéletet is törölte. A mandátum megszűnését nem lehet visszamenőleg törölni. Andrzej Duda és  a PiS politikusai ennek az ellenkezőjét állítják. Az államfő  ünnepélyesen fogadta, ártatlanul bebörtönzött politikai fogolynak nevezte és képviselő úrnak szólította a két politikust.

 Nekik adott igazat Wasik esetében a Legfelső Bíróság (LB) egyik kollégiuma, amit azonban a jelenlegi kormánytöbbség ennek a bírói testületnek a szerintük hibás, az EU Bírósága által is elmarasztalt összetétele miatt nem ismer el. Kaminski mandátumának megszűnését ezzel szemben jóváhagyta az LB másik, mindenki által legitimnek tartott kollégiuma.

Nyitókép: AFP/ANDRZEJ IWANCZUK

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 25. 19:02
legaljajakab11 2024. január 25. 17:55 Ezt a polóniumos cuccot használták az elvtársaid ott a CIA-nál Navalnij esetében is? Aki élve értéktelen a bolsevik terroristáknak, halva viszont mártírt csináltak volna belőle?
Szerintem
2024. január 25. 18:59
Könyörgöm kopírozzuk le, ami Lengyelországban történik. Úgy látszik, ez a jogállamiság, az ellenzéket bebörtönözni, a megválasztott képviselőiket a törvényhozásból kirekeszteni..... Üdvözli az EU is és ennek fejében megkapják a zárolt pénzeiket is.
Ma is bukik a Zorbán...
2024. január 25. 18:58
Felháborító, amit az internáci terroristák művelnek Lengyelországban! Kergessék már el a tuskót és a többi sorosista gazembert!
lajajakab11
2024. január 25. 17:55
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA golyóval! Körönként metiles VODKA " KREMLIN Special Stalinskaya" grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek írjanak vissza ide!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!