Politikai nyomások és játszmák az EU-csúcs előtt – Világrend

2024. január 31. 17:00

Milyen döntés várható az „ukrán segély” ügyében az Európai Tanács ülésén? Milyen politikai-jogi konstrukció felé halad az EU a tagállami hatáskörök tervezett újabb és újabb elvételével? EU-szakértőt kérdeztünk podcast-műsorunkban.

2024. január 31. 17:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Azért próbálják büntetni Magyarországot, mert él az alapszerződésben lefektetett jogával” – mondja adásunkban az EU-szakértő.

Február elsején az Európai Tanács csúcstalálkozóján dönt a 27 tagállam az Ukrajnának folyósítandó 50 milliárd eurós uniós pénzügyi támogatásról. Magyarország a decemberi csúcson nem szavazta meg, és most is kompromisszumos javaslattal élne, mert nem támogatja, hogy a háború továbbéltetésére az EU újabb hitelt vegyen fel.

Az újabb politikai vita ismét jól szemlélteti az EU belső problémáit: ha egy tagállam nem ért egyet egy brüsszeli projekttel, és ennek szavazatával is hangot ad, az EU pénzügyi eszközökkel, esetleg a 7-es cikkely szerinti szankcióval, vagyis a szavazati jog felfüggesztésével fenyeget.

Az EU konfliktusos belvilágáról szóló beszélgetésben a következőkről esett szó:
– Milyen kompromisszum születhet Ukrajna ügyében az ET-ülésen a magyar „vétó” elhárítására?
– Milyen jelei vannak az EU-szuperhatalom kiépítésének?
– Mi a tétje a közelgő EP-választásnak?

A műsor vendége: Gát Ákos Bence, az MCC brüsszeli irodájának európai uniós ügyekért felelős vezetője, az NKE kutatója.
--
A beszélgetést itt nézheti meg:

--
Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:
 

--

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. január 31. 19:47
"A beszélgetést itt nézheti meg:" A szivárványt meg ott hallgathatja meg. Jobb általános iskolások jobban fogalmaznak, mint az átlagos újságírók.
Akitlosz
2024. január 31. 19:43
"Milyen döntés várható az „ukrán segély” ügyében az Európai Tanács ülésén?" A szokásos. A szavakban nagy ellenálló végül megint becsicskul és megszavazza, ahogyan szokta. Mint 12 szankciós csomagot. Mint a globális minimumadót. Mint 27 jogállamisági követelést. Az Ukrajnáról szavazásról meg ellógott kávézni, képviselet nélkül hagyva Magyarországot.
falcatus-2
2024. január 31. 19:41
vaevictis-2 2024. január 31. 19:09 Orbán elszigetelődésre kapcsán a Fidesz számára az EP-választások előtt intő jel, hogy.... Az utolsó mondatnak egyetlen ember a címzettje: Orbán Viktor...." "Vigyázó szemetek Párizsra vessétek...." (Batsányi)
falcatus-2
2024. január 31. 19:39
folytatás: Maassen levélben szólította fel a BvD –t, hogy nyilatkozzon vezet-e róla anyagot és megfigyeli-e. A hivatal, Maassen ügyvédjén keresztül elismerte, hogy gyanúja megalapozott. Rákosi pajtást a pokolban megeszi a sárga irigység. Deutschland, Deutschland über…. unter allem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!