Tusk: A PiS olyan visszaéléseit fogják leleplezni, hogy mindenkinek égnek áll majd a haja

2024. január 12. 22:55

A lengyel miniszterelnök az interjújában kijelentette, a közmédia rendbetételével is a jogállamot akarják erősíteni.

2024. január 12. 22:55
null

Donald Tusk, az egy hónapja hivatalba lépett lengyel kormányfő pénteken este adta az első nagy tévéinterjúját, erről készített összefoglalót a hvg. A börtönbüntetésre ítélt volt belügyminiszterről és helyetteséről – akiket csütörtökön a köztársasági elnök palotájában tartóztattak le egy 2007-ig visszanyúló ügy kapcsán – azt mondta, súlyos bűncselekmények miatt jogerősen elítélt emberekről van szó, és a bíróságok ítéleteit egy jogállamban tiszteletben tartják. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért van börtönben Mariusz Kaminski és Maciej Wasik. 

Ha a köztársasági elnök kegyelmet akar nekik adni, azonnal megtehette volna, és akkor rögtön szabadlábra kerültek volna. Ehelyett csak egy hosszabb kegyelmezési eljárást kezdett el – közölte a miniszterelnök. A képviselői mandátumukat szerinte nem kapják vissza a politikusok, mert azt az ítélet után a törvény erejénél fogva veszették el. 

Andrzej Duda köztársasági elnökkel együtt akar működni a külpolitika, a nemzetbiztonság ügyeiben, legelsősorban Ukrajna támogatásában. De azért megjegyezte: az elnök nyolc éven át 

szó nélkül tűrte, hogy egykori pártja, a Jog és Igazságosság (PiS) lerombolta a jogrendet, sőt ő is közreműködött ebben. 

Tusk „barátságos Lengyelországot” akar, ugyanakkor azt ígérte: hamarosan a PiS olyan visszaéléseit fogják leleplezni az állami cégeknél, hogy mindenkinek égnek áll majd a haja, aki ezeket elolvassa. Ők nyílt pályázatok útján nevezik ki a mostani pártemberek utódait e társaságok élén.

A közmédia rendbetételével is a jogállamot akarják erősíteni – jelentette ki a miniszterelnök. A szigorú abortuszszabályok enyhítéséről kijelentette, van erre tervük, de a koalíción belül nincs egyetértés, a kormányban részt vevő két konzervatívabb párt népszavazást akar. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: NurPhoto

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ptrfarkas43
2024. január 13. 20:45
Majd ezek is úgy járnak mint a német kormánytagok, leamortizálják az országot, aztán éjjel titokban mernek közlekedni.
Box Hill
2024. január 13. 16:57
Remélem a kommunistátalanítást is megoldjátok végre.
lájkbajnok
2024. január 13. 16:21 Szerkesztve
Kerüljön az asztalra a letelepedési kötvényes korrupció! Legyenek nyilvánosak a fideszes tanácsadókkal kötött szerződések!
merkuriusz
2024. január 13. 13:08
Az M.I. újraírja a zöld dossziét?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!