A CDU felé kacsintgatnak a német Zöldek

2024. február 28. 16:04

Elegük van a kormányzati vitákból, akár a kereszténydemokratákkal is szövetkeznének.

2024. február 28. 16:04
Olaf Scholz német kancellár és Robert Habeck gazdasági és kljmavédelmi miniszter

Megalakulása óta sok vita zajlik a német baloldali-liberális koalíción belül. Az ideologikus Zöldek folyamatosan ütköznek a pragmatikus liberálisokkal, míg az egykori nagy néppárt szocdemek Olaf Scholz kancellárral az élükön vitatkoznak saját magukkal.

A Zöldeknek mostanra kissé elegük lett a koalíción belüli vitákból. 

„A türelemnek kezd kicsit vége lenni”

 – hangzott el a Zöldek lipcsei ülésezésén. A Zöldek védekezni képes demokráciát és szociális igazságosságot akarnak, és az a céljuk, hogy „a társadalom közepéből tartsák össze a demokráciát”.

A Welt értékelése szerint ugyanakkor a kormánykoalícióban éppen a Zöldek azok, akik különutasok, nem pedig az összetartást erősítők. És egyébként is 

nehéz összeegyeztetni a középutasságot a Zöldek hagyományos politikáival.

A Zöldek ugyanakkor a szocdemekkel és a liberálisokkal szemben nem nagyon veszítettek szavazót, most is a németek 13-14 százaléka voksolna rájuk, mint a legutóbbi választáson.

A Welt szerint az egymással zsörtölődő német koalíciós pártok most kifelé egységet próbálnak mutatni, de belül egyre jobban távolodnak álláspontjaik. A Zöldek továbbra is többet költenének a költségvetésben, míg a liberális pénzügyminiszter, Christian Lindner hallani sem akar erről.

A lap úgy tudja, 

a Zöldek most az ellenzékbe szorult kereszténydemokratáknál próbálkoznak szövetségeseket találni, 

tartományi miniszterelnököktől egészen a pártelnökig, Friedrich Merzig. Ha a koalíciós társakat nem sikerül meggyőzni költségvetési kiadási terveikről, a CDU-val is megpróbálhatnak közös álláspontokat kialakítani.

Nyitóképen: Olaf Scholz kancellár, mögötte Robert Habeck zöld gazdasági miniszter (fotó: AFP)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­A­­ ­d­­­ö­­g­ö­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­­o­­k­­­ ­v­á­­r­n­­a­­k­­­ ­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
fatman
2024. április 25. 21:22
mocskos ződ nácik, húzzatok a faszba!!!
tavirozsa2
2024. április 25. 21:21
A mostani német kormányban a zöldek a legkínosabb láncszem... Külügy, Gazdasági - energetikai tárca, mezőgazdasági és igazságügyi tárca az övék, mindenben bukdácsolnak, szerencsétlenkednek és még nekik áll feljebb.. Ehhez pofa kell!!
tavirozsa2
2024. április 25. 21:16
Merz (CDU) kezdte a zöldekkel való flörtöt.... 🫣Ricardo Lang🫣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!