A lengyel-orosz kereskedelmet filmezték, őrizetbe vették az ukrán újságírót Lengyelországban

2024. február 27. 18:06

Kivették a kamerákból az összes memóriakártyát, elvették tőlük a telefonjaikat és az irataikat.

2024. február 27. 18:06
null

A lengyel rendfenntartók őrizetbe vették az Ukrajinszka Pravda hírportál újságíróját, Mihajlo Tkacsot és operatőrét a lengyel-fehérorosz határ közelében, miközben az ukrán hírportál munkatársai a Lengyelország és Oroszország közötti, Fehéroroszországon keresztül zajló áruforgalomról készítettek riportot.

Az esetről maga az őrizetbe vett újságíró számolt be kedden az Ukrajinszka Pravdának. A hírportál hozzátette, hogy a helyzet csak a hír közzététele és Ukrajna lengyelországi nagykövetségének beavatkozása után oldódott meg. Tkacs közlése szerint a lengyel rendőrök igazoltatták, majd átkutatták őket és gépkocsijukat. 

Kivették a kamerákból az összes memóriakártyát, elvették tőlük a telefonjaikat és irataikat.

Az ukrán hírportál munkatársait nemcsak a rendőrség, hanem a titkosszolgálat képviselői is kihallgatták. „A kihallgatáson azt mondtam, hogy újságírók vagyunk, és arról forgatunk, hogyan kereskedik Lengyelország Oroszországgal Fehéroroszországon keresztül, és Fehéroroszországgal is, valamint hogyan jutnak be mezőgazdasági termékek Oroszországból és Fehéroroszországból Lengyelországba” – fejtette ki Tkacs. Szavai szerint a lengyel titkosszolgálat munkatársai ettől láthatóan megrémültek.

Elkezdtek faggatni, hogy ki tud még erről, hogy ukrán tisztviselőknek és az ukrán kormánynak tudomása van-e erről. Megkérdezték, hogy kik a forrásaink, honnan értesültünk róla, mióta dolgozunk ezen a témán, és azt is, nyilvánosságra hozzuk-e az őrizetbe vételünket” – mondta el az újságíró.

Tkacsot és az operátort – állítása szerint – legalább négy órán keresztül bent tartották, és csak azután engedték őket szabadon, miután „felülről” engedélyt kaptak. A hírportál munkatársai elmondásuk szerint egész idő alatt nem léphettek kapcsolatba senkivel. Miután visszaadták nekik a memóriakártyákat, kiderült, hogy a felvételek egy részét letörölték.

(MTI)

Nyitókép: Omar Marques / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:15
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­y­o­k­­ ­­­v­á­­­r­­n­­­a­k­­­ ­­r­­­á­­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Mich99
2024. március 03. 14:05
Igazából senki sem szereti ezeket a hazudozó, nyomuló nácikat...
Abiondi
2024. február 27. 20:13
Milyen kár, hogy a szavait bizonyítandó felvételeket "valakik" letörölték.🤔 Egyelőre maradjunk a tényeknél, a lengyelek lekapcsoltak két ügynöknek látszó bioterméket.
szilvarozsa
2024. február 27. 20:10
Szomszédaink a magyarok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!