Az AfD-től félti a német gazdaságot a pénzügyminiszter

2024. február 05. 22:20

A német gazdaság 2023-ban egyébként az AfD nélkül is 0,3 százalékot zsugorodott.

2024. február 05. 22:20
Bundestag
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

„Az AfD helyzeti kockázat” – mondta Christian Lindner német pénzügyminiszter, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa a Bloomberg rendezvényén Frankfurtban. 

Ez egy olyan párt, amely az országunk alapvető konszenzusát, az európai integrációt vonja kétségbe. És ez az országunk számára számos okból nagyon veszélyes” – nyilatkozta Lindner.

A német pénzügyminiszter azután ragadtatta magát ilyen kijelentésekre, miután megtapasztalta, hogy az AfD erősödése akadályt gördíthet a német kormány azon szándéka elé, hogy az Európai Unió új pénzmosásellenes ügynöksége a Majna-parti pénzügyi központban üsse fel székhelyét, illetve a Brexit után Londonból Frankfurtba költözött bankok is aggodalommal érdekődtek.

Lindner határozottan kizárta, hogy valaha koalícióra lépnének az AfD-vel. „Az AfD-vel az együttműködés minden formáját ki kell zárni. Egy olyan párttal, amelyik lazán beszél arról, hogy Németország elhagyj aaz Európai Uniót – ami gazdaságilag tönkretenne minket –, egy olyan párttal, amitől Marine Le Pen óva int, semmiféle együttműködés nem lehet” – mondta a pártelnök-pénzügyminiszter.

Korábban az Infineon Technologies chipcég vezérigazgatója, Jochen Hanebeck nyilatkozott úgy, hogy az AfD politikája „fenyegetés a jólétre nézve”.

Christian Sewing Deutsche Bank-vezér szerint pedig az ilyesfajta populista politika „közvetlenül a gazdasági hanyatlásba vezet”.

Sewing a Reuters tudósítása szerint hozzátette, hogy az idei keletnémet választások döntőek lesznek „demokráciánk és üzleti helyszínünk jövője szempontjából”, mert a nemzetközi befektetők egyre inkább szkeptikusak, „megkérdőjelezik, hogy bízhatnak-e a demokratikus értékekben és struktúrákban, amelyek oly fontos szempontok hosszútávú németországi befektetéseikben”.

Németország gazdasága egyébként – anélkül, hogy az AfD bármikor akár csak kormányközelben lett volna – katasztrofális évet zárt 2023-ban.

Javarészt a német gazdaság 0,3 százalékos zsugorodásának köszönhető az, hogy az Európai Unió a világ nagy gazdasági térségei közül egyedüliként nem növekedett tavaly. Emellett Olaf Scholz szociáldemokrata-liberális-zöld kormánya alkotmánysértően fogadta el tavaly az idei költségvetést, így idén egy történelmi léptékű, 15 milliárd eurós (5 800 milliárd forintos – nagyjából ennyit költ a magyar állam egy évben összesen nyugdíjakra) megszorítócsomagot kellett elfogadniuk.

Ann-Marie Utz / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. február 06. 23:00
Mondja ezt egy drogos kocsog aki lenullazta a nemet gazdasagot!
Vasalo
2024. február 06. 17:12
Hát ahhoz lassan már Copperfieldnek kell lennie bárkinek, aki a német gazdaságot jobban szétveri mint ez szemafor csöcselék. Ha jol hallottam a svédek ma vagy holnap hozzák nyilvánosságra, ki robbantotta fel a NkrdStream vezetékeket ami csődbe viszi a német gazdaságot. ( Èrdekes modon a német hatoságok nyomozásárol semmit sem hallani. Vagy mindent tudnak, de azt nem szabad nyilvánosságra hozni, vagy eleve el sem kezdték.
Chardonnay99
2024. február 06. 14:20
Az AfD miatt stagnál a német gazdaság, úgy látszik lemaradtam, mióta tagja a kormánynak az AfD? És ha jól tudom, korábban sem volt tagja, akkor hogyan okozhat ilyen problémát. Ez még viccnek is rossz.
jooeee
2024. február 06. 11:39
Ezt a menő gazdaságot? Nehogy elrontsák ugye!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!