Egyre nagyobb a gond, már a határokat is eltorlaszolták a gazdák

2024. február 02. 15:27

Szinte teljesen átjárhatatlanná tették a belga-holland határokat.

2024. február 02. 15:27

Belga és hozzájuk csatlakozott holland gazdák traktorokkal akadályozzák az országaik közötti határátkelők forgalmát, a termelők újra elérhetetlenné tették a belgiumi Zeebrugge kikötőjét – tájékoztatott a La Libre Belgique című belga napilap pénteken a rendőrségre hivatkozva. Alexander De Croo belga miniszterelnök a blokádok felszámolását sürgette.

Belgium déli országrésze, Vallónia gazdái mellett az eddiginél határozottabb figyelemfelkeltő megmozdulásba kezdtek az észak-belgiumi Flandria gazdái is, akik

holland mezőgazdászok támogatásával átjárhatatlanná tették a belga-holland határokat.

A véleményük szerint következetlen uniós agrárpolitika ellen tiltakozó termelők óránként legfeljebb csak néhány kamiont engednek az egyik országból a másikba.

Az északi Antwerpen környéki autópályák nehezen járhatók, kijárataik forgalmát szintén traktorok lassítják.

A flamand gazdák pénteken újra megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat is. Az ország második legnagyobb tengeri kikötőjét keddtől két napra már zár alá vették.

A gazdák szakszervezetei és néhány nagyobb üzletlánc között létrejött megegyezésnek köszönhetően az ország több városában legalább részben feloldották a traktoros blokádot, a tüntetők és a kormány közötti megegyezésre azonban még várni kell – jegyzeték meg.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Utánajártunk, miért dühösek a francia gazdák

Blokkolt autópályák, több tonna trágya a prefektúrák előtt, lángoló gumiabroncsok, néha kisebb erőszakba torkolló megmozdulások. A francia gazdák több napja tüntetnek, hogy nyomást gyakoroljanak a kormányra és az Európai Unióra, mert azok szabályai megfojtják őket. Eközben Macron elnök konkrét megoldások kidolgozására szólította fel a kormányát, amely legalább egyezkedik a mezőgazdasági termelőkkel.

Nyitókép: ANP MAG / ANP VIA AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. február 04. 08:27
A koppenhágai laboratórium megerősítette a szlovák vizsgálatok eredményét. Egy harmadik, dániai vizsgálat is megerősítette, hogy az egészségre káros növényvédő szerekkel kezelték azt az 1500 tonna gabonát, amit Szlovákia Ukrajnából importált. A szállítmány miatt Pozsony kitiltott több ukrán mezőgazdasági terméket is, illetve elrendelték a kérdéses búza tömeg megsemmisítését is.
akkor ki
2024. február 04. 08:16
Tartsatok ki gazdák, már csak pár hét és lefogy a polc a marketekben, na akkor ballag ki balos, jobbos az utcákra és kezdetét veszi a csillagok háborúja. Az éhség nagy úr! Hajrá gazdák!!!
templar62
2024. február 03. 15:37
A bolseviki kolhozosítás feelingje van a dolognak .
templar62
2024. február 03. 15:28
Gott mit uns .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!