Volt amerikai dandártábornok magyarázta el, hogyan nyerheti meg a háborút Ukrajna

2024. február 13. 12:08

Mark T. Kimmitt szerint a vérengzés hátterében egy mélyreható változás zajlik.

2024. február 13. 12:08
null

Mark T. Kimmitt az amerikai hadsereg nyugalmazott dandártábornoka a Politicón megjelent elemzése szerint az ukrajnai csatatér napról napra egyre inkább az első világháborús lövészárkokhoz hasonlít. A katonák lövészárkokban élnek, az előrehaladást méterekben mérik, de a vérengzés közepette 

egy mélyreható változás zajlik. A mai világban a csatatér átláthatóvá vált, a robbanófejek sokkal pontosabbak és a fegyverek nagyon olcsók.

A tábornok úgy látja: a véres frontvonalaktól nem messze fekszik a támogatásukhoz és ellátásukhoz szükséges háttér. Ezeket – a mindent eldöntő ellátási láncokat és a csatatér hátsó részét, a tüzérségi állásokkal, parancsnoki állásokkal és logisztikai raktárakkal – mindig is nehéz volt megtalálni, nehéz volt megtámadni és drága volt megsemmisíteni – egészen mostanáig, így a háború kimenetele szempontjából ez jelentheti a kulcsot. Napjainkban a drónok és más harctéri technológiák elterjedése révén a parancsnokok szinte átlátható képet kapnak a teljes harctérről. 

Az információ tartós, átfogó, valós idejű és GPS-pontos.

A drónoktól származó, közel tökéletes információk és az irányított lőszerek közel tökéletes támadásainak ez a kombinációja az újdonság a harctéren. Már nincs szükségünk több ezer lövésre; a mai vezérelv az „egy lövés, egy gyilkosság” – fogalmaz a tábornok azonban azt is megjegyzi: ezek a változások nem kizárólag Ukrajnának kedveznek, hanem Oroszországnak is. Az új technológia könnyen beszerezhető és könnyen alkalmazható minden fél számára – ahogyan a hatásainak némi enyhítéséhez szükséges védelem is.

Nyitókép: STR / PRESS-SERVICE OF COMMANDER-IN-CHIEF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 13. 17:40
Tehát akkor minél több fegyver, annál több halál, ma már nem kell ezre lőni, hogy meghalljon 10 ember. Ma ezer lövéssel ezret lehet megölni. Ha pedig olcsó a fegyver, akkor ideje emelni az árát, hiszen az mégsem járja, hogy századára csökkenjen 1 ember megölésének az ára. Ezek hallják magukat, vagy már fel sem tűnik neki a vér cinizmus.
lajajakab11
2024. február 13. 17:32
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
csapláros
2024. február 13. 17:09 Szerkesztve
Balfasz trottyos: ezt MÁR a háború kirobbanása pillanatában látta minden hülye, hogy itt a LEGROSSZABB esetben is első világháborús ÁLLÓHÁBORÚ lesz. A ruszki ugyan bemutatta, hogy teljes mértékben le tudná rohanni a náci ukikat, azonban a háború eszkalációjának, a világháború elkerülése érdekében jobbnak látta, ha csak a keleti megyék-Krím-félsziget és azok összekötő folyosóját tartja. Az meg az olvasó hülyének nézése, hogy itt a drónokra hagyatkozik csak (bár ez valóban újszerű változás) és elhallgatja a felderítő műholdak szerepét a hadászatban, amely a haderők közötti integrációt és információáramlást valóban szolgálják úgy, hogy már a '70-es években meg tudták állapítani a világűrből a Győri Vagon- és Gépgyárban az udvaron sétáló Horvát Ede haja színét is. Na, jó, abban, hogy közben milyen újságot olvasott, egy kicsit még bizonytalanok voltak...Kac-kac.
Csigorin
2024. február 13. 16:15
A kurva anyatokat most mar mandi de tenyleg. A "maradjon belepve" melyik resze nem ertheto? Miert kell minden cikknel ujra es ujra belepni, es miert csak harmadszorra enged be? Bezzeg a buzi felugralos reklamjaitokkal tele van az oldal, vagy otot kell kiikszelnem mire vegre olvashato valami. Elmentek ti a picsaba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!