A belga tiniknek kötelező lesz szavazniuk az EP-választáson

2024. március 25. 21:01

Belgiumban egészen radikális módszerrel veszik rá az embereket a szavazásra: aki 15 éven belül legalább négyszer nem megy el voksolni, elveszíti a szavazati jogát.

2024. március 25. 21:01
null

Nyitókép: Unsplash

 

A belga tizenéveseknek szavazniuk kell a közelgő európai parlamenti választásokon – döntött az ország alkotmánybírósága tíz nappal a választási regisztráció határideje előtt – számolt be az Euronews. 

Belgiumban kötelező a szavazás, amelynek elmulasztása pénzbírsággal jár.

Azok a felnőttek, akik 15 éven belül legalább négyszer nem jelennek meg a szavazóhelyiségekben, elveszítik szavazati jogukat.

A 18 év alattiak azonban korábban mentesültek a szavazási kötelezettség alól. Most azonban az ország bírósága felfüggesztette azt a rendelkezést, amely csak a felnőttek számára tette kötelezővé a szavazást. A döntés azt jelenti, hogy a fiatalokat szankcionálni lehet, ha nem mennek el szavazni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:18
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­ö­­­g­ö­­­s­­­ ­­l­­á­­n­y­­­o­­­k­­­ ­v­­­á­­r­­n­a­­­k­­ ­r­­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
EnergiatakarékasiKároly
2024. március 26. 10:30 Szerkesztve
Én csak a 4-18 köztieket engedném szavazni. Ott ülhetne a belga parlamentben a hercegnő, a szivárványpóni, darth vader, a pókember. cowboy, űrhajós, mario, rendőr, felfújt szájú-mellű-seggű pornós kurva, lila hajú influenszer, meg valaki a trónok harcából. Mondjuk így sem nézne ki rosszabbul mint amikor az elméletileg épeszű felnőttek szavaztak és ott ült egészségügyi miniszterként magie de block...
nnjohn
2024. március 26. 08:56
Ez ám a baszott nagy belga demokrácia !!!
makrancos-kata
2024. március 26. 08:48
Tessékmondani, olyan még nem volt, hogy valakinek megváltozott a véleménye 15-20 év alatt? És, ha elvették a szavazati jogát, vissza lehet-e szerezni? (Ezekből a kérdésekből is látszik, nincs érzékem a jogállami megoldásokhoz.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!