Biden a „migránsok elnöke" – mondják az amerikai-mexikói határra illegálisan érkező bevándorlók

2024. március 03. 09:40

A Fow News több riportot készített a mexikói határhelyzetről, miután a héten mind a két nagy esélyes elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden és Donald Trump is látogatást tett a határon. A helyzet rossz, és elég reménytelen.

2024. március 03. 09:40
null
Maráczi Tamás

Az illegális bevándorlók Joe Bident szeretnék az Egyesült Államok elnökeként látni, a demokratapárti kormányzat bevándorláspolitikáját pedig a „nyitott kapuk" politikájának látják, és emiatt meghívólevélként értelmezik az országba - ezek a megállapítások hangzottak el a Fow News televízió határhelyzetről szóló tudósításaiban a héten.

A határszakaszon számos nációjú bevándorló gyülekezett

A tudósítók azért utaztak az arizonai, illetve texasi határszakaszokra, mert csütörtökön mind a két nagy esélyes elnökjelölt-aspiráns, Joe Biden és Donald Trump is látogatást tett a régióban (Texas szövetségi állam déli részén), hogy megvizsgálja a határzár állapotát.

A jobboldali tévé munkatársai egyhangú tapasztalatot szereztek a helyszínen: az arizonai-mexikói határon Sara Carter tudósító több spanyol ajkú migránssal beszélt, akik 

egyöntetűen Bident támogatják (a „migránsok elnökének" nevezték), mert elnökként támogatja a bevándorlást. 

A határszakaszon egyébként mindenféle nációjú bevándorló gyülekezett: voltak Guineából, Pakisztánból, Indiából, Afganisztánból, Kínából, Guatemalából, El Salvadorból, Ecuadorból.

A riporternő a határrendészet munkatársaitól megtudta: naponta átlagosan 1500 migráns érkezik dél felől a határra, illetve, hogy a migránsokat a határig elkísérő embercsempészek tudatosan olyan határpontokra kalauzolják az illegális bevándorlókat, ahol ngo-k sátortáborokat állítottak fel a fogadásukra, hivatalos indoklás szerint humanitárius okokból. 

Egy részük mindenfajta ellenőrzés nélkül be tud hatolni az Egyesült Államok területére, ennek pedig komoly nemzetbiztonsági következményei lehetnek 

- állapította meg a tudósító.

A Fox News másik munkatársa, Rachel Campos-Duffy szintén az arizonai területen beszélt több migráns csoporttal, ők is ugyanilyen szellemben nyilatkoztak: az ő betelepedési szempontjukból Biden ígéretes, Trump előnytelen elnökjelölt lenne. Többségük mexikói, és nagyjából ugyanazzal az indokkal próbálnak menedékjogot szerezni: hazájukban a bűnözői csoportok, a kartellek fenyegetése miatt veszélyben van az életük.

A tudósító ugyanakkor megdöbbentőnek nevezte, hogy az ott tartózkodása alatt látott bevándorló tömeg ellenőrzését ngo-emberek végezték, az amerikai állam kontrollja nélkül, a migránsok betelepítése  során pedig óriási pénzek mozognak: 3-5000 dollárt is fizetnek a csempészeknek a betelepülni szándékozók.

A Fox News múlt hónapban közzétett elemzése szerint Joe Biden három évvel ezelőtti hivatalba lépése óta 

közel 7,3 millió migráns lépte át illegálisan az Egyesült Államok délnyugati határát 

- természetesen ezek nagy részét a határrendészet lekapcsolja, mégis, van egy nyugtalanítóan nagy számú réteg, amely ellenőrizetlenül jut be az országba.

Trump fala

Donald Trump egyik választási ígérete az volt, hogy megerősíti az Egyesült Államok dél határszakaszát, az illegális beáramlást egy biztonsági fal felépítésével szünteti meg, a monumentális építményt pedig a saját határát biztosítani képtelen Mexikóval fizetteti meg. Elnöki ciklusa alatt 732 kilométeren erősítették meg a biztonsági kerítést, de ebből csak  79 kilométer volt, ami valóban új építésű fal volt. A határvédelmi erők számát azonban számottevően növelte.

Trump ezen kívül korlátozta a vízum- és vendégmunkás munkavállalási engedélyek kiadását, szigorította a menekültstátusz megadását, beutazási tilalmat vezetett be hét muszlim ország állampolgárai számára, és megszüntette a családegyesítési lehetőséget a bevándorlásnál.

Joe Biden beiktatása után 2021-ben szinte azonnal nekilátott a Trump-féle határvédelem és bevándorláspolitika visszabontásához, Trump elnöki rendeleteinek nagy részét felfüggesztette, megszüntette. 

***

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Joe Biden amerikai határrendészekkel beszél az amerikai-mexikói határnál a texasi Brownsville közelében 2024. február 29-én   (forrás: Jim WATSON / AFP)

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. március 03. 22:24
KÁRTÉKONY CSOTÁNY EZT NEM NEVEZNÉM EMBERNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dekoninck-2
2024. március 03. 14:55
Nem lenne egyszerűbb a putri országokat fejleszteni? Ja, biztos nem.
Héja
2024. március 03. 11:37
Bolondok bálja... Mr.Biden az egyik karmester.
august
2024. március 03. 11:14
Leszavaznak Bidenre, és Trumpnak annyi. -------- Szurkoljál rendesen, mert akkor az USA-nak is annyi. Legalább is annak, amit korábban annak hívtak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!