Csapatostul menekülnek a katonák az európai hadseregekből a Politico szerint

2024. március 19. 09:50

A kontinens haderőfejlesztése váratlan akadályba ütközött.

2024. március 19. 09:50

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

„A feladat már nem is annyira az új katonák toborzása, hanem a már létező csapatok meggyőzése arról, hogy ne mondjanak fel” – jellemzi az európai haderőfejlesztés új problémáját a Politico.

Sébastien Lecornu francia hadügyminiszter a héten mutatott be új tehetségmegtartó tervet, miután Franciaország hadseregét is elérte az a válság, ami Németországot már korábban jellemezte – hogy a vasról eltűnnek az emberek.

A német hadsereg állapotáról szóló 2023-as jelentésben az szerepel, hogy hiába mennek eurótízmilliárdok haderőfejlesztésre, a Bundeswehr állománya tavaly csökkent – 1537 fő hagyta ott a fegyveres testületet tavaly.

„A NATO-találkozókon beszélhetünk ugyan felszerelésről, de most már a megtartás képességéről is beszélnünk kell” – mondta a Politicónak Lecornu. Nehéz ugyanis vonzóvá tenni a hadsereget akkor, amikor alacsony a munkanélküliség, versenyez a munkaerőért a privátszféra, és egyre több a kényelmes távmunka-lehetőség. Így aztán Franciaországban is egy évvel csökkent a katonák hadseregben töltött átlagos ideje, Nagy-Britanniában pedig évente 1100 katonai státusz marad betöltetlenül, pedig már a toborzást is kiszervezték egy magáncégnek.

Van, aki a pénzen keresztül igyekszik megfogni a katonákat, Franciaország például lakhatási segítséget, egészségügyi és gyermekfelügyeleti támogatásokat ígér katonáinak az új terv szerint, növelné a katonai fizetéseket és a nyugdíjakat is.

Lengyelországban pedig nemrég kaptak a katonák húsz százalékos béremelést, az új minimálbérük bruttó 548 ezer forintnak megfelelő złoty.

S annak érdekében, hogy a családos katonákat is sikerüljön megtartani, a francia védelmi minisztériumban dolgozó párok akkor is tudnak együtt szolgálati helyet váltani, ha az egyikük civil munkakörben dolgozik.

Németország a 2030-as évek elejére a most 181 ezer fősre csökkent hadseregét 200 ezer fölé szeretné tornászni – de nehezen megy a toborzás. Ezért felmerült a sorkatonaság visszavezetésének ötlete is, illetve Eva Högl, a Bundestag hadseregért felelős különmegbízottja a nők közötti toborzásban is lát még potenciált. 

Ezt is ajánljuk a témában

Gond azonban, hogy az infrastruktúra is ezer sebből vérzik. „Mikor meglátogatom a csapatokat, már nem azt hallom, hogy hiány van sisakból és golyóálló mellényből – hanem hogy szekrényből nincs elég” – írta jelentésében Högl,

aki szerint ugyanakkor a katonai létesítmények felújítása önmagában is elvinne ötvenmilliárd eurót,

a Scholz-kormány által előirányzott óriási haderőfejlesztési büdzsé felét.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:08
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­g­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­n­­­y­o­­k­­ ­­v­­­á­­­r­­­n­a­­k­­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
Dunhill67
2024. március 19. 17:34
talán mert egyik sem az ukrán sztyeppéken akar elpusztulni?
ujujuj
2024. március 19. 15:19
Hát jé bazmeg, micsoda meglepetés. Azok az emberek, akik a hazájuk védelmére esküdtek fel, annyira nincsenek oda azért, amikor folyamatosan dobálóznak az ötletekkel, hogy hamarosan majd kibaszunk titeket a sztyeppére, hogy idegen országban, amerikai érdekért meghalhassatok az oroszok keze által. Ti gondoltátok volna? Én biztos nem gondoltam volna, nahát.
Szamóca bácsi
2024. március 19. 14:25
Berlinért és Hamburgért már a németek sem halnának meg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!