Csehországnak érdeke fűződik a háborúhoz Robert Fico szerint

2024. március 07. 14:49

Mélyponton a cseh és a szlovák kapcsolatok.

2024. március 07. 14:49
Czech Prime Minister Petr Fiala Meets Visegrad Group Prime Ministers

Nyitókép: Milan Jaros/Bloomberg via Getty Images

Robert Fico szlovák miniszterelnök elutasította Csehország azon döntését, hogy felfüggeszti a kormányközi konzultációt Prága és Pozsony között, utóbbi „egyértelmű oroszbarát” álláspontja miatt. Fico szerint amíg Szlovákia békét akar, addig Csehországnak érdeke hogy elhúzódjon a háború.

Petr Fiala szerint a két ország között „jelentős nézeteltérések” vannak a külpolitikát illetően. Fico ugyanakkor úgy véli, az „elmélyült cseh-szlovák kapcsolatokat” nem lenne szabad veszélyeztetnie a cseh kormánynak.

„Az önök döntése nem befolyásolja a mi szuverén politikánkat” – fogalmazott a szlovák kormányfő a Petr Fialanak címzett videóüzenetében.

Az Euractiv szerint Fiala döntésével

új mélypontot értek el az elmúlt hónapokban egyre fagyosabbá váló kapcsolatok a két ország között.

„A Szlovákiával való együttműködés fontos, és érdekünk, hogy a lehető legjobb kapcsolatokat ápoljuk. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni az alapvető véleménykülönbségeket a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben, mint például a szlovák külügyminiszter és az Orosz Föderáció külügyminisztere közötti találkozó” írta Fiala szerdán az X-en.

Tavaly novemberben Fiala és Fico megállapodott a rendszeres kormányközi konzultációk folytatásáról, amelyek következő fordulóját idén tavaszra tervezték.

Fiala most viszont a következőket írta: „Nem tartjuk helyénvalónak, hogy a következő hetekben kormányközi konzultációkat folytassunk a szlovák kormánnyal. Úgy döntöttünk, hogy elhalasztjuk a tervezett tárgyalásokat, amiről már tájékoztattuk a szlovák felet” – tette hozzá a miniszterelnök.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2024. március 21. 18:03
Malina Hedvig hogy van, "barátunk"?
survivor
2024. március 16. 17:55
A stratégia---- a háború elnyújtása Ukrajna területén. Moszkva bombázása, raketátása már nem célszerű....
survivor
2024. március 16. 17:53
koronaszepemeg több vért akar. Nem érti hogy a NATO SEM AKAR nyílt atomháborút. De szepe menjen a Nemzetközi Brigádokba..
survivor
2024. március 16. 17:50
A külügyérek hivatalos takálkozója mindig JÓ. Aki tárgyal, arra nem lőnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!