Donald Tusk szembemegy Ukrajnával: ő sem mer ütközni a lengyel gazdákkal

2024. március 01. 09:26

A lengyel kormányfő már a lengyel-ukrán határ lezárását fontolgatja, Kijev nem örül.

2024. március 01. 09:26

Lengyelország tárgyalásokat folytat Ukrajnával a két ország közötti határ „ideiglenes lezárásáról” jelentette ki Donald Tusk lengyel miniszterelnök. 

A Világgazdaság összeállítása felidézte, a lengyel gazdák már több hete akadályozzák a határon átnyúló szállítmányokat, így tiltakozva az ukrán mezőgazdasági import és az EU zöld megállapodása ellen. 

„Segíteni akarunk Ukrajnának, de nem engedhetjük meg, hogy ez a segítség negatív hatásokkal járjon polgárainkra nézve. Folyamatosan keressük azt a megoldást, amely megvédi a lengyel piacot attól, hogy elárasszák [az Ukrajnából származó] olcsóbb mezőgazdasági termékek” – mondta Tusk, hozzátéve, hogy

ez mindkét fél számára „átmeneti” és „fájdalmas” megoldás lenne.

„Kész vagyok döntéseket hozni, akár kemény döntéseket is az ukrán határral kapcsolatban” – mondta. Ugyanakkor hozzátette, szeretné elkerülni, hogy növekedjenek a feszültségek a két ország között. 

Az ukrán kormány azonban tagadta, hogy tárgyalások folynának a határ lezárásáról. Alekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes igyekezett megcáfolni Tusk állításait, mondván, hogy „ukrán részről senki sem tárgyal a lengyel határ lezárásáról”.

Az Oroszországgal fennálló konfliktus közepette

Ukrajna számára egzisztenciális kérdés a határ stabil működése

– hangsúlyozta Kubrakov a Facebookon közzétett nyilatkozatában.

Kijev „konstruktív megoldásokat” ajánlott és gyakorlati lépéseket tett a határon tapasztalható feszültségek enyhítésére – mondta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy most a lengyel hatóságok „megfelelő döntésére” vár.

Tusk kijelentette, hogy kész komolyan tárgyalni az ukrán termékek behozatalának korlátozásáról.

A múlt héten a Bizottság azt javasolta, a szabadkereskedelmi megállapodást egy évvel meghosszabbítanák Ukrajnával szemben, bizonyos termékek behozatalára vonatkozó korlátozásokkal.

A Brüsszel és Kijev által javasolt korlátozások elfogadhatatlanok számunkra”

– mondta Tusk, és azt ígérte, hogy olyan megoldást talál, amely „megvédi piacunkat és gazdáinkat az egyenlőtlen versenytől”. A lengyel miniszterelnök azt szeretné, ha az EU az olcsó ukrán élelmiszerek behozatalát a 2022 előtti szinten korlátozná. 

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­A­ ­­d­ö­­­g­­ö­­­s­ ­­­l­­á­­­n­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­r­­­n­­a­­­k­ ­­­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­­𝗡
ipolypart2
2024. március 01. 21:21
Már írtam a V4-nél, hogy megeszik őt a lengyel gazdák. Ezért is ment el a találkozóra a másik majommal együtt. Pofáztak, hogy majd mennyire megmondják Orbánnak, meg nincs kedve elmenni a cseh Rumcásznak. Aztán?...... Ott voltak és meghallgatták Orbánt, aki elmondta, hogy segge végei lehettek az ukránoknak, no meg azoknak, akik megválasztattak titeket, de a népeitek meg megnyomorodnak. Lehet, hogy értett valamit a Tuskó?
Dunhill67
2024. március 01. 16:26
puhapöcs...mi lesz így az u krán tezsvéreikkel,hogy nyerik meg a há...különleges hadműveletet ha már a legelső felszopói is keresztbe tesznek nekik...hallatlan:))
kar-6-alom
2024. március 01. 16:22
Tusk most már "kész komolyan tárgyalni" a határ lezárásáról. Vagyis nem lesz lezárás, csak ő készen áll arra, hogy esetleg tárgyalgassanak róla és már ne csak viccelődve, hanem "komolyan". Elaltatja a dühös gazdákat és minden mehet tovább, mint eddig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!