Egy lépéssel közelebb kerülhettünk a HIV leküzdéséhez

2024. március 20. 13:35

Egy vírusszakértő ugyanakkor kijelentette, „a kezelés hosszú távú mellékhatásai továbbra is aggodalomra adnak okot”.

2024. március 20. 13:35

Nyitókép illusztráció. Fotó: ART4STOCK / SCIENCE PHOTO LIBRARY / AUM / Science Photo Library via AFP

Az amszterdami egyetem kutatói sikeresen kiirtották a HIV-vírust a fertőzött sejtekből a Nobel-díjas CRISPR génszerkesztő technológia segítségével – számolt be a BBC

A cél, hogy 

az ollószerű technológiával képesek legyenek teljesen megszabadítani a szervezetet a vírustól, 

bár ehhez még sok munkára és időre van szükség – ismertették.

A teljes gyógymód még messze van

A lap emlékeztetett, hogy a meglévő HIV-gyógyszerek meg tudják állítani a vírust, de nem képesek kiirtani azt. A kutatók szerint munkájuk továbbra is csak koncepcióbizonyítás, és nem lesz egyhamar gyógymód a HIV ellen. 

Dr. Jonathan Stoye, a londoni Francis Crick Intézet vírusszakértője kijelentette, a vírus eltávolítása az összes sejtből rendkívül nagy kihívás. 

A kezelés hosszú távú mellékhatásai továbbra is aggodalomra adnak okot”

– hívta fel a figyelmet a kutató.

A tudomány jelenlegi állása szerint a HIV-vel élőknek élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre van szükségük. Ha abbahagyják e gyógyszerek szedését, a lappangó vírus újra támadhat, és ismét problémákat okozhat. Néhány embert már sikerült kigyógyítani, de az ő helyzetük speciális – mind rákosok voltak, és olyan donoroktól kaptak csontvelőt, akik immunisak a HIV-vírusra – jegyezte meg a BBC.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
törölt felhasználó
2024. március 20. 19:23
"fogas paduc 2024. március 20. 17:09 Igen, azt nehéz bebizonyítani, hogy hány százmillió embert mentett meg az oltás." Most arról mesélj, hogy MIATTAD hány ártatlan beteg halt meg a "lezárások" alatt, amikor TE MAGAD nem végezted el, ilyen, olyan, meg amolyan kifogások mögé bújva azt a munkát és annyi munkát, mint amiért a "lezárások" előtt IS meg utána IS a fizetésedet kaptad! A TE LELKEDEN hány ártatlan beteg ember halála szárad??? .
Akitlosz
2024. március 20. 15:55
Ebből él az orvostudomány. Az élethosszig tartó kezelgetésekből. Meghalni nem hagyja a betegeket, de meg sem gyógyítja őket. Ez a legnagyobb üzlet. Gyógymódokat kutatni nem érdemes, mert az sokkal kisebb üzlet. Nagy összegű díjakat kellene kitűzni gyógymódok kikutatására a krónikus betegségekre, mert máskülönben nem lesznek, nincsen elegendő motiváció.
google-2
2024. március 20. 15:33
Azt hittem, hogy az lmbtq-mozgalom előretörésével az aids-nek is befellegzett. Ahogyan a háború is legyőzte a Covid-ot, nem?
Dixtroy
2024. március 20. 15:22
Ezt a képet ismerem, azt jelenti, hogy nem nyitottad ki az ablakot és hamarosan csörr.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!