Láncfűrésszel ment neki a saját államának

2024. március 21. 06:34

Száz napja kormányozza Argentínát Javier Milei. A libertárius elnök kihúzta a széket a túlterjeszkedő állam és a baloldal alól.

2024. március 21. 06:34
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitóképen: Javier Milei beszédet mond a parlamentben. Fotó: AFP / Juan Mabromata

„Ha nem változtatjuk meg gyökeresen a gazdasági modellünket, nincs jövője Argentínának.” Javier Mileit nem lehet azzal vádolni, hogy ne mondta volna meg előre, mi várható. A radikális és szokatlan libertárius nézeteiről ismert elnök minden percét kihasználta a 2023. decemberi hivatalba lépése óta eltelt időnek. Argentína gazdasági mutatói egyre jobban hasonlítanak egy normális országéra. A nép egyelőre csak a nehézségeket látja, de ez nem szegi kedvét – az elnök népszerűsége, úgy néz ki, töretlen.

A politikai lélektant tekintve is érdekes helyzetben vette át a kormányrudat Milei. Latin-­Amerikában, ahol a privatizáló, az Egyesült Államoknak hajbókoló neoliberális gazdaságpolitikusok és a korábban a Szovjetunió, aztán már a BRICS irányába kacsingató, nemzeti érzelmű, de brutális inflációt okozva túlköltekező kommunisták váltogatják egymást egyfajta tökéletlen jin-jangként, néha felértékelődnek olyan politikai termékek, amelyek más demokráciákban eladhatatlanok lennének. Ilyen a kommunizmus a legkülönfélébb formáiban, amely segítő kezet nyújt a latin-amerikai peremkerületek nyomorgó tízmillióinak. És ilyen a szenvedés árán stabilitást hozó gazdasági sokkterápia is, amelyet az új argentin elnöknél agresszívabban talán még senki nem alkalmazott.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!