Már a gazdagokat és szépeket is terrorizálják a francia bűnbandák

2024. március 16. 08:41

A családok már saját otthonaikban sem érezhetik magukat biztonságban.

2024. március 16. 08:41
Pataki Zoltán
Pataki Zoltán

Nyitókép: Getty Images boonchai wedmakawand

***

Franciaországban tavaly hivatalosan több mint 210 ezer betörés történt, amelyek harmadát a bűncselekmény legsúlyosabb esetei tették ki. 

Az elmúlt években az agresszív betörések példátlan hullámát tapasztalják országszerte, de az utóbbi hónapokban robbanásszerűen megszaporodtak az olyan esetek is, amelyek kifejezetten az ismert, tehetős embereket veszik célba. Olyan ismert francia személyiségek is érintettek lettek, mint Vitaa francia énekesnő,  Jean-François Piège két Michelin-csillagos szakács, Anne-Sophie Lapixés és Nikos Aliagas újságírók.

Ezt is ajánljuk a témában

Nem csak egyszerű betörések

Az egyik legismertebb eset 2023. július 21-én történt, amikor egy banda betört a PSG olasz kapusának, Gianluigi Donnarummának és élettársának párizsi otthonába, a tettesek mindkét áldozatot megkötözték és levetkőztették.

De nem Donnarumma volt az egyetlen PSG játékos, akit megtámadtak otthonában,

december 18-án a csapat második számú kapusához is betörtek. Alexandre Leteliert és élettársát szintén halálosan megfenyegették

Majd szeptember 27-én Bruno Guillon ellen történt ugyanilyen típusú, az áldozatokat szintén levetkőztető lakásbetörés Párizs környékén. Guillont, a francia televízió műsorvezetőjét pisztollyal fenyegették meg, míg feleségét megkötözték, betömték a száját, és kalapáccsal fenyegették. A 14 éves fiukat szintén megkötözték a szobájában és bezárták. 

Betörtek Aya Nakamura otthonába is Párizs Seine-Saint-Denis negyedében, az énekesnőt az elkövetők olyan súlyosan megverték, hogy kórházba kellett szállítani.

A legtöbb híresség tökéletes célpontot jelent a rablók számára, ugyanis a közösségi médiában szeretnek tehetősségükkel hencegni, felvételek töltenek fel drága ingóságaikról – óráikról, táskáikról, ékszereikről. Ezekről a felvételekről általában az ingatlanok is jól beazonosíthatók, valamint az is, hogy milyen további értékes tárgyak találhatók a célpontok otthonaiban. 

„Köztudott róluk, hogy vagyonosok” – mondta Lauent Nunez párizsi rendőrfőnök a BMFTV-nek

Csupán néhány Facebook- és Instagram-oldalt kell követni és rengeteg információt be lehet róluk gyűjteni”

– tette hozzá. 

Djassim Belkourchia, az Alliance Police Nationale szakszervezet tagja elmondta, miután beszerezték a megfelelő információkat az elkövetők legtöbb esetben futárnak adják ki magukat és így jutnak be a célpontok otthonaiba.

„Az ilyen agresszív betörések, amelyeket szándékosan akkor követnek el, amikor az áldozatok otthon tartózkodnak, 

a betörések egy új típusát jelentik,

ilyenkor lehetőségük van az elkövetőknek több információt kinyerni az áldozatokból az értéktárgyak hollétét illetően” – magyarázta. 

Az elkövetők kiemelt célpontjai a hírességek mellett a családos emberek is, akiket könnyebb megfélemlíteni szeretteik jelenlétében. 

Pszichológusok szerint ezek a fajta agresszív betörések a legtraumatikusabb bűncselekmények közé tartoznak, amelyek megtörténhetnek valakivel.

„Mivel ezek az események az áldozatok otthonában, a privát szférájukban történnek meg, ahol egyébként biztonságban kellene magukat érezniük, ezért 

nagyon gyakran otthont kell váltania annak, aki meg akar birkóznia traumával” 

– mondta Marjorie Sueur pszichológus.

Sok esetben azt is tanácsolják az áldozatoknak, hogy váltsanak otthont, és kezdjék újra valahol máshol.

A brutális bűncselekmények sok családban olyan traumát okoznak, amely testi és lelki sebeket egyaránt magában foglal.

Ezt is ajánljuk a témában

A franciák tehetetlenek a bűnözőkkel szemben

Bár ezek a bűncselekmények az utóbbi hónapokban kerültek a figyelem középpontjába – valószínűleg az egyre több közismert áldozat miatt –, de Franciaországot már régóta sújtják – mutatta be a helyzetet a BMFTV riportja. A bűncselekmények további jellemzője, 

hogy szinte mindig kiskorúak követik el azokat.

„Az elkövetők lényegében mindannyian kiskorúak. Tökéletesen ismertek a rendőrség és az igazságszolgáltatás előtt erőszakos cselekményeik miatt. Legtöbbször visszaesőkről van szó, akiket korábban már elítéltek valamilyen bűncselekmény miatt” – mondta Philippe Franchet, a versailles-i rendőrség egyik parancsnoka, aki az kifejezetten az ilyen bűncselekményekkel foglalkozó egységet vezet.

A legtöbb ilyen fiatal azonban csak pitiáner bűnöző, akiket

profi bűnbandák toboroznak

az erőszakos betörések elkövetésére. A bandák a fiataloknak általában pár ezer eurót fizetnek egy betörésért. A betörések elkövetői általában nem ismerik egymást, a célpontjaikról sem tudnak, mivel azokat a bűnbandák magasabb rangú tagjai tervelik ki és szervezik meg,

a fiatalokra már csak az elkövetés hárul.

Ezzel a módszerrel akarják elkerülni, hogy a rendőrség elkapja őket – magyarázta Franchet.

Ezt is ajánljuk a témában

Eltűnőben a közbiztonság

A Europe 1 csatorna szerint a Franciaországban tapasztalható bizonytalanság már olyan szinteket ér el, mint amilyen Dél-Afrikában vagy Brazíliában tapasztalható.

Nem véletlen, hogy szárnyalnak a különböző biztonságtechnikai vállalatok eladásai. Egy ilyen vállalatnál dolgozó üzletember elmondta, hogy rekord szinten vannak az eladásaik. „Az év eleje óta 300 százalékkal nagyobb a forgalom, mint egy évvel korábban.

Ez sokat elmond a franciaországi helyzetről”

 – fogalmazott.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szuperszig
2024. március 16. 20:00
A migrik is olvasták a Twist Olivert?
atti64
2024. március 16. 14:06
FRANCIAORSZÁG MÁR RÉG ELESETT!!!!!!!! MAKONYHOZ MIKOR FOGNAK MÁR BETÖRNI MEGKÖTÖZNI MEG IS BASZHATNÁK UTÁNA BIZTOS MÁSKÉP GONDOLKODNA A TYUKESZÉVEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
elbogumilo
2024. március 16. 13:54
Szegény gazdagok! És szépek!
patópál
2024. március 16. 12:42
Helyes, ne csak a plebs szívjon a banlieue-kben, élvezzék a gazdagok is a sokszínűséget.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!